Κυριακάτικη κίνηση στην αγορά: Κοσμοσυρροή σε κεντρικά καφέ και καταστήματα ενόψει εκπτώσεων στην Κρήτη (βίντεο)

Κρήτη
Κυριακάτικη κίνηση στην αγορά: Κοσμοσυρροή σε κεντρικά καφέ και καταστήματα ενόψει εκπτώσεων στην Κρήτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συνδύασαν την κυριακάτικη βόλτα τους με διερευνητικές ματιές στις εκπτώσεις

Αρκετός ήταν ο κόσμος που αποφάσισε να συνδυάσει χθες Κυριακή 15 Ιανουαρίου, την κυριακάτικη βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου με “επισκέψεις” στα εμπορικά καταστήματα, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της χειμερινής περιόδου εκπτώσεων. Ουκ ολίγοι συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο “άνοιγμα” χθες των μαγαζιών: Η κίνηση που καταγράφηκε ήταν σημαντική, ενώ θετική φαίνεται ότι ήταν η ανταπόκριση των καταναλωτών στα ποσοστά των εκπτώσεων που αντίκρισαν τη χθεσινή ημέρα στις βιτρίνες των μαγαζιών.

Τα καταστήματα άνοιξαν χθες στις 11 το πρωί και παρέμειναν ανοικτά έως τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η χειμερινή εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου (9 Ιανουαρίου-28 Φεβρουαρίου).

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν αναρτήσει στις βιτρίνες τους ποσοστά εκπτώσεων που κυμαίνονταν από 20% έως 35%. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, που σχετίζονταν κυρίως με τα εκτός εποχής είδη, τα ποσοστά κυμαίνονταν από 50% έως 70%. Εξάλλου, σχετικά με τα καλλυντικά, το ποσοστό εκπτώσεων κυμαινόταν από 35% έως 40%.

Οι Ηρακλειώτες και οι Ηρακλειώτισσες προτίμησαν κυρίως να αγοράσουν - ή να τσεκάρουν τιμές για να προβούν σε αγορές το επόμενο διάστημα - ρούχα, παπούτσια, αλλά και καλλυντικά. Πολλοί εξ αυτών έκαναν τις αγορές ή την έρευνα αγοράς τους συνδυάζοντας τη βόλτα στα καταστήματα με... κυριακάτικο καφέ.

Δεν ήταν λίγοι, εξάλλου, οι συντοπίτες μας που ανέφεραν στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” ότι ανέμεναν τις χειμερινές εκπτώσεις, προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους στοχευμένα.

Ας σημειωθεί ότι οι έμποροι του Ηρακλείου περιμένουν να συνεχιστεί και κατά τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο - η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου - ο σημαντικός κύκλος αγορών που καταγράφηκε στο Ηράκλειο κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Αύξηση του τζίρου αναμένουν, πάντως, κατά τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο οι έμποροι και στο Ρέθυμνο. Τη χθεσινή ημέρα, η βόλτα στο κέντρο της πόλης, αλλά και τα ψώνια μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών και σε επίπεδο Ρεθύμνου: Οι καταναλωτές φάνηκαν ικανοποιημένοι από τα ποσοστά των εκπτώσεων, ενώ, όπως επισήμανε και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου, υπάρχουν προσδοκίες και ενόψει του ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού.

Έτσι, με στόχο να καταφέρουν να μειώσουν την ψαλίδα ειδικότερα την περίοδο και των καρναβαλικών εκδηλώσεων - που θα σημάνει την αύξηση του τζίρου στα καταστήματά τους - οι έμποροι του Ρεθύμνου από την έναρξη κιόλας της εκπτωτικής περιόδου προχώρησαν σε σημαντικά ποσοστά εκπτώσεων (κυμαίνονται από 20% έως 50%), προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Χθες λοιπόν, πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου, που τα καταστήματα και στο Ρέθυμνο ήταν ανοικτά, αρκετοί ήταν οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες από άλλες περιοχές που συνδύασαν τη βόλτα τους με αγορές αλλά και καφέ, δηλώνοντας μάλιστα στον φακό της “ΚΡΗΤΗ TV” ικανοποιημένοι από την εικόνα των εμπορικών καταστημάτων του Ρεθύμνου.

«Πάντοτε η πρώτη Κυριακή έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον (...). Έχει βοηθήσει πολύ και το γεγονός ότι έχουμε πλέον κοινωνικές εκδηλώσεις, οπότε ο κόσμος - και ιδιαίτερα η γυναίκα - μπαίνει στη διαδικασία να κατέβει στην αγορά και να ελέγξει κι επίσης να αγοράσει. Κι αυτό είναι το πολύ θετικό της όλης κατάστασης», ανέφερε η κ. Τσικιντίκου.

Η έρευνα αγοράς εκ μέρους των καταναλωτών είναι το κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου, την ίδια στιγμή που τα ποσοστά των εκπτώσεων κυρίως σε είδη ένδυσης και υπόδησης είναι σημαντικά. Οι έμποροι του Ρεθύμνου, οι οποίοι αναφέρθηκαν και στο θετικό πρόσημο που είχε η περίοδος των εορταστικών ημερών που προηγήθηκε, στρέφουν πλέον το βλέμμα τους και στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, που είναι προ των πυλών, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα έσοδά τους.

«Αυτό που ουσιαστικά θέλουμε είναι η ψαλίδα (μέχρι να αρχίσει η θερινή περίοδος) να μην αφήσει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα στους συναδέλφους μας. Από εκεί και πέρα, και το Καρναβάλι σίγουρα θα βοηθήσει, όχι τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και στο χονδρικό εμπόριο... Τι εννοώ; Ότι τα άρματα για να κατασκευαστούν χρειάζονται πολλά υλικά, αυτό σημαίνει ότι, δουλεύοντας το χονδρεμπόριο, θα δουλέψει και το λιανεμπόριο, κάτω από άλλη συνθήκη. Κι αυτό για εμάς είναι μια μείωση της οικονομικής ψαλίδας», δήλωσε ακόμη η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News