Τι είδαν οι Βρετανοί αξιωματικοί της Scotland Yard στο Ηράκλειο (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Τι είδαν οι Βρετανοί αξιωματικοί της Scotland Yard στο Ηράκλειο (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους, αλλά και τα αδικήματα που σχετίζονται με παραβίαση της γενετήσιας ελευθερίας, τέθηκαν, μεταξύ άλλων, επί τάπητος στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο και διοργανώθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους, αλλά και τα αδικήματα που σχετίζονται με παραβίαση της γενετήσιας ελευθερίας, τέθηκαν, μεταξύ άλλων, επί τάπητος στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο και διοργανώθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα μεταξύ άλλων εξαιτίας της παρουσίας στο Ηράκλειο αξιωματικών της Metropolitan Police Service-New Scotland Yard, της Bedfordshire Police και της Scottish Police, οι οποίοι παρευρέθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής «γνώσεων, καλών πρακτικών και την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τις τοπικές αρμόδιες Αρχές αναφορικά με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και τα αδικήματα σε βάρος της γενετήσιας ελευθερίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα του ΔΣΗ «Νίκος Σακλαμπάνης» όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ήταν κατάμεστη. Σ’ αυτήν έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ελένη Φραγκάκη, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης Εισαγγελέας Εφετών Μαρία Τιντικάκη, η πρόεδρος Πρωτοδικών Ηρακλείου Μαρία Δαμιανάκη, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου Ροζίνα Πολυχρονάκη, αλλά και μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Εξάλλου, μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε ξενάγηση των Βρετανών αξιωματικών στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Επισημαίνεται ότι λόγω της παρουσίας των Βρετανών αξιωματικών, όλες οι εισηγήσεις υποστηρίχθηκαν από την παρουσία διερμηνέα.

Συνολικά έλαβαν χώρα τέσσερις εισηγήσεις. Μεταξύ άλλων, στο βήμα ανέβηκε η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου Μαρία Κανιαδάκη, η οποία μίλησε για το «νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας». Η κ. Κανιαδάκη έκανε εκτενή αναφορά στις υποθέσεις γυναικοκτονιών κι έμφυλης βίας, ενώ μίλησε συγκεκριμένα και για την υπόθεση της 57χρονης στο Ζαρό, η οποία είχε έρθει στο «φως» τον περασμένο Μάρτιο. Η 57χρονη φέρεται να είχε περάσει τα πάνδεινα, σε βάθος ετών, από τον 63χρονο σύζυγό της, ο οποίος είχε προφυλακιστεί πέρυσι κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά και για μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία κατ’ εξακολούθηση.

Η εν λόγω υπόθεση η οποία είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη πέρυσι τέθηκε επί τάπητος και ως παράδειγμα για το ότι ενώ η 57χρονη φέρεται να υπέφερε για χρόνια ολόκληρα δίπλα στον άνδρα της, φέρεται πλέον να ζητά να μην τιμωρηθεί ο σύζυγός της. Αυτό που επισημάνθηκε, μεταξύ αλλων, είναι ότι η ποινική διαδικασία σε βάρος των εμπλεκομένων σε τέτοιου είδους υποθέσεις, προχωρά ανεξάρτητα από το αν το θύμα ανακαλέσει, με τους δικαστές να είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να κρίνουν και να αποφασίσουν.

Στο βήμα ανέβηκε και η εισαγγελική πάρεδρος Ευτυχία Ταβουλαρέα η οποία μίλησε για το «Νομικό πλαίσιο ποινικής διαμεσολάβησης και διαχείρισης ανηλίκων θυμάτων». Η κ. Ταβουλαρέα αναφέρθηκε στο αυτοτελές γραφείο για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, το οποίο υποστηρίζεται από εισαγγελικούς λειτουργούς και γραμματείς, ενώ στάθηκε και στην αύξηση υποθέσεων που λαμβάνουν πλέον το «δρόμο» της ποινικής διαμεσολάβησης.

Ακολούθησε η ομιλία του δικηγόρου Ηρακλείου Ελευθέριου Κάρτσωνα για τα «Εγκλήματα γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκων» «H γένεση, υπόθαλψη, αποσιώπηση και διαιώνιση (και) της εγκληματικότητας σε βάρος της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων οφείλεται αφενός μεν στην διαχρονικά παρατηρούμενη υποκριτική αμνήστευση όλων των φορέων κοινωνικοποίησης του ατόμου (οικογένεια, σχολείο κλπ) και των οργάνων που τους εποπτεύουν και ωσαύτως στην παντελή έλλειψη λήψης μέτρων πρόληψης αφετέρου δε στην δικαιοκρατικά απαράδεκτη και οφειλόμενη σε παρωχημένες αντιεπιστημονικές στερεοτυπικές αντιλήψεις εγκληματική παράβλεψη της ενυπάρχουσας στους εκάστοτε φερόμενους ως δράστες (ή και τα θύματα) των εγκλημάτων αυτών (ανθρώπους) μείζονος ψυχοπαθολογίας , πρακτική η οποία νομοτελειακά οδηγεί στην μη παροχή θεραπείας και εν τέλει στην εγκληματική υποτροπή ή και την καταδίκη αθώων πολιτών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο κ. Κάρτσωνας.

Οι ομιλίες έκλεισαν με την εισήγηση της πρωτοδίκη-ανακρίτριας Αμαλίας Μανουσάκη, η οποία μίλησε για τη «Δικανική εξέταση ανηλίκων και θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας». Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση έκανε παρέμβαση και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Μαρία Παπαδακάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News