Κρήτη

Ο πληθωρισμός έπεσε, οι τιμές ανέβηκαν και το κόστος ζωής μας «καίει» όλους

Το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων και του 100% των Ελλήνων (!), σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε χθες

Μπορεί να υποχώρησε στο 7,2% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, έναντι 8,5% τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., αλλά έχουμε και σημαντική αύξηση, την ίδια ώρα, σε τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες, παπούτσια, ρούχα και πολλά άλλα, που δεν επιτρέπουν στον Έλληνα πολίτη να ζήσει αξιοπρεπώς. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2022, παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η αποκλιμάκωση, που ακολουθεί την ευρύτερη τάση στην Ευρώπη, στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στην αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα (-8,8%) και στο γεγονός ότι η σύγκριση γίνεται με το προηγούμενο δωδεκάμηνο, που ήδη είχαν “τρέξει” σημαντικές αυξήσεις τιμών.

Σημαντική όμως είναι η αύξηση στα τρόφιμα:

Αυξήσεις 25,6% καταγράφονται στα γαλακτοκομικά, 21,7% στα έλαια, 18,1% στο ψωμί και στα δημητριακά, 17,8% στα κρέατα, ενώ ακριβότερα κατά 13,1% είναι τα λαχανικά.

Αυξήσεις 18,1% καταγράφονται και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Πολύ μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις και στις μεταφορές: 32,9% στα ταξί, 36,7 στα αεροπλάνα και 26,7% στα πλοία.

Αυξήσεις από Δεκέμβρη σε Δεκέμβρη

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 7,2% τον μήνα Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις παρακάτω ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

* Από την αύξηση:

- Κατά 15,5% στην ομάδα “Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αβγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά και παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, κακάο και τσάι, καθώς και μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμούς φρούτων.

- Κατά 2,5% στην ομάδα “Αλκοολούχα ποτά και καπνός”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

- Κατά 5,4% στην ομάδα “Ένδυση και υπόδηση”, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

- Κατά 2,5% στην ομάδα “Στέγαση”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.

- Κατά 11,3% στην ομάδα “Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και οικιακές υπηρεσίες.

- Κατά 2,8% στην ομάδα “Υγεία”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και νοσοκομειακή περίθαλψη.

- Κατά 9% στην ομάδα “Μεταφορές”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο και εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

- Κατά 3,2% στην ομάδα “Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής, άνθη και κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης και πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.

- Κατά 2,2% στην ομάδα “Εκπαίδευση”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

- Κατά 7,6% στην ομάδα “Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφενεία-κυλικεία, και ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

- Κατά 5,2% στην ομάδα “Άλλα αγαθά και υπηρεσίες”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας και άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

* Από τη μείωση του δείκτη κατά 2,1% στην ομάδα “Επικοινωνίες”, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

«Ούτε τα απαραίτητα δεν μπορούμε πλέον να αγοράσουμε»

Με τα πιο μελανά χρώματα χαρακτήρισε την κατάσταση των Ελλήνων εργαζομένων, σήμερα, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοχοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης. «Εδώ βλέπουμε καθημερινές ανατιμήσεις στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι μισθοί των εργαζομένων δεν έχουν πλέον αυτή την αγοραστική δύναμη που θα έπρεπε να έχουν. Βλέπουμε ότι έχουν χάσει πάνω από το 20% της αγοραστικής τους δύναμης. Πρέπει να παρθούν μέτρα πραγματικών αυξήσεων στον κατώτατο μισθό...».

Όπως συμπληρώνει ο συνδικαλιστής, «πρέπει να υπογραφούν κλαδικές ΣΣΕ σε όλους τους κλάδους και όχι να υπάρχουν αυτή τη στιγμή 4 και 5 μόνο κλαδικές, όταν πριν τα μνημόνια είχαμε πάνω από 200 κλαδικές συμβάσεις. Και εφόσον λέμε ότι έχουμε φύγει από τα μνημόνια, να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι. Να “ξεπαγώσουν” οι τριετίες που έχουν παγώσει λόγω μνημονίων...». Καταλήγοντας, ο Νίκος Κοκολάκης επισημαίνει: «Ο εργαζόμενος δεν αντέχει. Όταν πηγαίνει στο σούπερ-μάρκετ και βλέπει κάθε μέρα ανατιμήσεις και έχει ενοίκια και άλλα πάγια έξοδα, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα...».

Η απειλεί της φτώχειας η μεγαλύτερη ανησυχία για τους Έλληνες

Πριν στεγνώσει το μελάνι από τα ρεπορτάζ για τα στοιχεία-σοκ της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στη χώρα μας, όπου οι πολίτες εμφανίζονται να διατρέφονται δαπανώντας το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους στα λαϊκά νοικοκυριά για να αγοράσουν τρόφιμα, που και αυτά είναι σε ποιότητες υποβαθμισμένες σε σχέση με τις ποιότητες και τις ποσότητες των πιο ευκατάστατων νοικοκυριών, έρχεται και η έρευνα- “κόλαφος” για τις χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης!

Κοντά στο 100% των Ελλήνων και στο 93% των Ευρωπαίων είναι τα ποσοστά των πολιτών που ανησυχούν για την απειλή της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού και τη μετανάστευση. Το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων και του 100% των Ελλήνων (!), σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη 12 Ιανουαρίου. Παράλληλα, το 66% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα δηλώνει ότι έχει ήδη μειωθεί το βιοτικό του επίπεδο, ενώ το 29% σημειώνει ότι δεν έχει δει ακόμη το βιοτικό του επίπεδο να μειώνεται, αλλά αναμένει ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος. Κύπρος (70%), Ελλάδα (66%) και Μάλτα (65%) συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Το 66% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα δηλώνει ότι έχει ήδη μειωθεί το βιοτικό του επίπεδο, ενώ το 29% σημειώνει ότι δεν έχει δει ακόμη το βιοτικό του επίπεδο να μειώνεται, αλλά αναμένει ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος

Ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες αναδεικνύει το 86% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα, που απαντά ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές». Πρόκειται για αύξηση 14 μονάδων, και η χώρα μας καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολουθούν η Πορτογαλία με 65% και η Βουλγαρία με ποσοστό 64%.

Όλα αυτά προσαυξάνουν τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων, με το 77% να είναι δυσαρεστημένοι από τη διαχείριση της ακρίβειας σε επίπεδο Ε.Ε., και το 79% από τη διαχείριση της ακρίβειας σε εθνικό επίπεδο. Ελλάδα και Κύπρος (76%) είναι οι πλέον δυσαρεστημένες χώρες για τη διαχείριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μεγάλη ανησυχία των Ελλήνων πολιτών είναι η απειλή της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό που ανέρχεται στο 97%. Οι αυξανόμενες τιμές γίνονται αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες, ανεξαρτήτως π.χ. φύλου ή ηλικίας, ή εκπαιδευτικού και κοινωνικού-επαγγελματικού προφίλ.

Η μετανάστευση, επίσης, απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες, αποτελώντας την τρίτη πιο διαδεδομένη ανησυχία με ποσοστό 86%, ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή, με 84%.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, η έρευνα δείχνει ότι οι επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες κρίσεις γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Ε.Ε. (46%) δηλώνει ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει ήδη μειωθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Το σύνολο των Ελλήνων...

Σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, με τα χειρότερα αποτελέσματα να παρατηρούνται στην Ελλάδα (100%), την Κύπρο (99%), την Ιταλία και την Πορτογαλία (98% και για τις δύο χώρες). Οι αυξανόμενες τιμές - μεταξύ άλλων για την ενέργεια και τα τρόφιμα - γίνονται αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες, ανεξαρτήτως π.χ. φύλου ή ηλικίας, ή εκπαιδευτικού και κοινωνικού-επαγγελματικού προφίλ. Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών με 82% είναι η απειλή της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό που στην Ελλάδα ανέρχεται στο 97%. Σε επίπεδο Ε.Ε., τρίτη κατά σειρά ανησυχία αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε άλλες χώρες (81%).

Απαιτούν από την Ε.Ε.

Οι πολίτες περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων για να μετριαστούν οι πολλαπλασιαζόμενες επιπτώσεις των αλυσιδωτών κρίσεων που έχουν πλήξει την ήπειρο. Η υψηλή στήριξη για την Ε.Ε. προέρχεται από την εμπειρία πρόσφατων ετών, κατά τα οποία η Ε.Ε. επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να δρα ενωμένη και να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα. Για την ώρα, οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες βλέπει θετικά τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής. Τα αποτελέσματα είναι ακόμη αρνητικότερα στην Ελλάδα, όπου μόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε θετικά.

«Είναι λογικό οι άνθρωποι να ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Τώρα είναι η ώρα να πετύχουμε απτά αποτελέσματα, να τιθασεύσουμε τους λογαριασμούς μας, να περιορίσουμε τον πληθωρισμό και να καταφέρουμε να πετύχουμε ανάπτυξη στις οικονομίες μας. Πρέπει να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών μας», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.

Τάσος Ξενάκης:  «Οι μισθοί “παγωμένοι” αλλά το “ράλι” τιμών συνεχίζεται...»

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο, Τάσος Ξενάκης, λέει στη “Ν.Κ.”: «Αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, είναι ότι δεν υπάρχει από τη μεριά της κυβέρνησης διάθεση να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Οι μισθοί είναι “παγωμένοι” όλα αυτά τα χρόνια, ενώ την ίδια ώρα βλέπουμε ότι το “ράλι” των τιμών συνεχίζεται. Οι τιμές αλλάζουν συνεχώς. Πριν δύο μέρες στα σούπερ-μάρκετ, που είναι χώρος που κι εγώ εργάζομαι, είχαμε νέες αυξήσεις, αρκετά μεγάλες. Όλα αυτά που βιώνει η αγορά μάς προβληματίζουν. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει μέριμνα από τη μεριά της κυβέρνησης. Δε θέλει να πάρει κάποιο μέτρο από τα τόσα που προτείνουμε κι εμείς ως εργαζόμενοι...».

Καταλήγοντας, ο Τάσος Ξενάκης τονίζει ότι «κανείς δεν ξέρει πλέον τι μας επιφυλάσσει το αύριο. Όλα αυτά που προσπαθούν να περάσουν είναι “πυροτεχνήματα”. Δεν παίρνονται μέτρα ουσίας. Θα μπορούσε ας πούμε στα τρόφιμα να υπάρχει μία μείωση του ΦΠΑ...».

Δημόκριτος Σαλούστρος: «Η έρευνα επιβεβαιώνει τη δύσκολη κατάσταση...»

«Όντως υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσκολία στην επιβίωση του κόσμου. Η έρευνα επιβεβαιώνει την κατάσταση», λέει στη “Ν.Κ.” και το μέλος της διοίκησης του ΕΚΗ και της διοίκησης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος. «Τα μέτρα που θα έπρεπε να είχαν παρθεί στη χώρα μας δεν είναι άλλα από την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και να γίνει γενναία αύξηση των μισθών. Και δεύτερο η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, η ενίσχυση του νοικοκυριού στα επίπεδα της ενέργειας και της θέρμανσης, ενώ υπάρχουν και ένα σωρό άλλες πρωτοβουλίες που βρίσκονται στα διεκδικητικά μας πλαίσια...».

Όσο για τα προβλήματα και στους άλλους λαούς, ο Δημόκριτος Σαλούστρος απαντά: «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προειδοποιούσαμε και ενημερώναμε και για την κατάσταση σε όλους αυτούς τους αντιδραστικούς μηχανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δεν είναι “Ένωση Λαών”, αλλά είναι “Ένωση Συμφερόντων”. Και αυτό πλέον το βλέπουν πολύ πιο ξεκάθαρα όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Αυτό που δε βλέπουν αυτή τη στιγμή είναι η προοπτική απεγκλωβισμού. Πολλά κόμματα αυτή τη στιγμή σε όλες τις χώρες προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών, ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον είναι ξεκάθαρο σε πάρα πολλούς και νομίζω ότι φαίνεται και στην έρευνα ότι όλα αυτά είναι “πράσινα άλογα”...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια