Ρέθυμνο: Κάλεσμα στο συλλαλητήριο για τη σωτηρία του Νοσοκομείου  

Κρήτη
Ρέθυμνο: Κάλεσμα στο συλλαλητήριο για τη σωτηρία του Νοσοκομείου  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, Σύλλογος Εργαζομένων και ΕΛΜΕΡ μια γροθιά για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Κάλεσμα στον λαό του Ρεθύμνου για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου για τη σωτηρία του Νοσοκομείου του νομού κάνουν με ανακοίνωσή τους η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης του νομού.

Σε κοινή τους ανακοίνωση η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και ο Σύλλογος των εργαζομένων του Νοσοκομείου αναφέρουν:

«Oι διαχρονικές πολιτικές της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της ιδιωτικοποίησης ολοκληρώνονται με τον νόμο που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και οδηγούν το ΕΣΥ σε κατάρρευση.

Κύμα παραιτήσεων γιατρών ΕΣΥ καταγράφεται πανελλαδικά λόγω των υποβαθμισμένων κι εξοντωτικών συνθηκών δουλειάς αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης προοπτικής βελτίωσης.

Την ώρα της μεγάλης κρίσης σε μια χώρα που έχει ήδη πολύ ψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας, ο πολίτης καλείται και πάλι να πληρώσει για την υγεία του.

Στον τόπο μας το ένα και μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα αντιμετώπιζε διαχρονικά σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή μετά τη δοκιμασία της πανδημίας που σήκωσε το λιγοστό, ήδη κατάκοπο, προσωπικό χωρίς την αναγκαία ενίσχυση, βασικές κλινικές και τμήματα υποβαθμίζονται και απειλούνται με οριστικό κλείσιμο.

Το νοσοκομείο μας μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό κέντρο, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες.

Για να μην επιστρέψει δεκαετίες πίσω η δημόσια υγεία στον τόπο. 

Για να μπορέσει να επιβιώσει το νοσοκομείο μας.

Απαιτούμε:

- Να στελεχωθεί εδώ και τώρα το νοσοκομείο και τα Κ.Υ. του Ρεθύμνου με επείγουσες προκηρύξεις όλων των αναγκαίων θέσεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι τον ξεπερασμένο οργανισμό που πρέπει να αλλάξει άμεσα.

- Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

- Γενναία μισθολογική αύξηση στο προσωπικό του ΕΣΥ και θέσπιση ειδικών κινήτρων (επιστημονικών, οικονομικών, διοικητικών) για τα περιφερειακά νοσοκομεία.

- Ένταξη του Ρεθύμνου στα άγονα της Γ ζώνης κινήτρων.

- Να δοθούν όλες οι χρωστούμενες άδειες στο προσωπικό.

- Ένταξη στα ΒΑΕ.

Λέμε ΟΧΙ στο ''νέο ΕΣΥ'' των νοσοκομείων επιχειρήσεων.

Λέμε ΟΧΙ σε συγχωνεύσεις κλινικών- τμημάτων και στο κλείσιμο νοσοκομείων.

Απαιτούμε σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας ποιότητας, με ισότιμη και καθολική πρόσβαση όσων το έχουν ανάγκη.

Δίνουμε το “παρών” μαζικά, ενωτικά, αγωνιστικά τη Δευτέρα 16/1 στις 5 μ.μ. στο Δημαρχείο Ρεθύμνου».  

ΕΛΜΕ: Σώστε το νοσοκομείο – Σώστε τη δημόσια υγεία

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου απευθύνει κάλεσμα στον λαό του Ρεθύμνου να δώσει δυναμικό “παρών” στο συλλαλητήριο της Δευτέρας στο Δημαρχείο της πόλης, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή της στους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ ο πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Σουρουλής και η γενική γραμματέας Δέσποινα Νικολάου, αναφέρονται τα εξής:

«Η παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας Ελένης Ιωαννίδου είναι μία εξέλιξη που μας θλίβει ως πολίτες του Ρεθύμνου, όχι μόνο γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας χάνει μία άοκνη λειτουργό αλλά και γιατί αποτελεί σύμπτωμα της κακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την περίοδο της τωρινής διακυβέρνησης.

Η σκόπιμη και απολύτως στοχευμένη πολιτικά διάλυση οποιουδήποτε πεδίου του Δημοσίου Τομέα, της Παιδείας συμπεριλαμβανομένης, κάνει αβίωτη την κατάσταση για τους «απλούς» πολίτες και τον λαό. Θα ζει και θα ευημερεί μόνο όποιος έχει γεμάτες τσέπες. Κατά την πανδημία έχουμε χάσει 35.000 συμπολίτες μας, τους μισούς και πλέον εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ο νόμος Γκάγκα έρχεται να διαλύσει ό,τι απέμεινε από τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας. Παιδιά χάνονται γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ ή ασθενοφόρα, πολλά φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Ό,τι σώζεται σώζεται χάρη στην αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης των λειτουργών του ΕΣΥ.

Βέβαια δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από έναν ακροδεξιό υπουργό και μία κυβέρνηση που με τον δημόσιο πλούτο ταΐζει επιχειρηματίες, golden boys και τον ίδιο της τον εαυτό. Περιμένουμε όμως τη δική μας αντίδραση σε αυτή τη λαίλαπα. Μας ληστεύουν μπροστά στα μάτια μας – μέχρι πότε θα τους κοιτάμε;

Το Νοσοκομείο μας καταρρέει. Γιατροί παραιτούνται χωρίς να αντικαθίστανται και χωρίς να δίνονται κίνητρα από την Πολιτεία ώστε κάποιος γιατρός να εργαστεί στο ΕΣΥ και ειδικά σε μια πόλη με υψηλό κόστος ζωής, όπως το Ρέθυμνο, με τα γνωστά προβλήματα στη συγκοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα και το οξύτατο ζήτημα στέγης. (Παράγοντες που, μεταξύ άλλων, επηρεάζουν και την στελέχωση των σχολικών μας μονάδων). Οι κατά τόπους Διοικήσεις, είτε μιλάμε για την Υγεία είτε για άλλες δημόσιες δομές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, απλά διαχειρίζονται το μη διαχειρίσιμο και καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους στην κεντρική διοίκηση.

Το μοναδικό φως σε αυτό το σκοτεινό τοπίο δεν μπορεί παρά να είναι η αντίδραση του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας, των μη προνομιούχων.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου:

  • Καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες του Ρεθύμνου στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 17.00 στο Δημαρχείο, καθώς και σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.
  • Εκφράζει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή της στο προσωπικό του Νοσοκομείου μας.
  • Ζητάει να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των υγειονομικών που στοχεύουν στη διάσωση του Νοσοκομείου και συνολικά της Δημόσια Υγείας (Στελέχωση του Γ.Ν. με επείγουσες προκηρύξεις όλων των αναγκαίων θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες, άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, γενναία μισθολογική αύξηση στο προσωπικό του ΕΣΥ, θέσπιση ειδικών κινήτρων για τα περιφερειακά νοσοκομεία, ένταξη του Ρεθύμνου στα «άγονα», κ.ά.).
  • Καλεί τις τοπικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλίες διάσωσης του Νοσοκομείου ακόμα και αν χρειαστεί να σταθούν απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση και όσες ακολουθήσουν.
  • Ευχαριστεί την κ. Ιωαννίδου για την προσφορά της στο Νοσοκομείο και τον τόπο μας».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News