Καιρός: Έρχεται ψυχρή εισβολή με πολικές αέριες μάζες, βροχές και καταιγίδες - Πότε αναμένεται η μεταβολή

Κρήτη
Καιρός: Έρχεται ψυχρή εισβολή με πολικές αέριες μάζες, βροχές και καταιγίδες - Πότε αναμένεται η μεταβολή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός, σύμφωνα με τις προγνώσεις, στο προσεχές διάστημα - Πότε αναμένεται να επηρεαστεί η χώρα μας - Η αστάθεια θα φέρει κακοκαιρία και αισθητά πιο χαμηλές θερμοκρασίες

Έρχεται χειμώνας στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τις προγνώσεις.

Ειδικότερα, τα αιτία θα είναι μια ψυχρή εισβολή από τις πολικής προέλευσης αέριες μάζες που σταδιακά θα ωθηθούν προς τα νότια τμήματα της Ευρώπης. Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού, ο μετεωρολόγος του Open Κλεάρχος Μαρουσάκης τόνισε ότι αυτό το «ατμοσφαιρικό βουνό» που υπάρχει στα νότια τμήματα της Ευρώπης -και το οποίο «μπλοκάρει» τις κακοκαιρίες- θα κινηθεί προς τα ανατολικά (Ιβηρική), ανοίγοντας τον δρόμο σε κακοκαιρίες από τη Βορειοδυτική Ευρώπη να κινηθούν προς τα νότια-νοτιοανατολικά τμήματα της Ευρώπης. Τι σημαίνει αυτό;

«Για τις επόμενες, αρκετές ημέρες και έως το τέλος του μήνα θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα έχουμε γενικά άστατο καιρό, οι βροχές θα εναλλάσσονται με την ηλιοφάνεια, θα πάμε σε πιο συμβατές με την εποχή θερμοκρασίες» τόνισε ο κ. Μαρουσάκης, υπογραμμίζοντας ότι για αυτό το διάστημα δεν αναμένονται ακραία φαινόμενα.

//--> //-->

«Έρχονται σκληρά κρύα τον Φεβρουάριο»

Ο μετεωρολόγος του Open είπε στη συνέχεια ότι «τα σκληρά κρύα θα τα περιμένουμε μέσα στον Φεβρουάριο. Όταν δηλαδή το ατμοσφαιρικό βουνό κινηθεί πιο βόρεια (Αγγλία) και βοηθήσει τις πολικές αέριες μάζες να κινηθούν προς την περιοχή μας». Όπως εξήγησε, αυτό αναμένεται να συμβεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, οπότε ο υδράργυρος θα κινείται στους 13 με 16 βαθμούς και θα εκδηλώνονται κακοκαιρίες με βροχές, καταιγίδες και χιόνια μόνο στα ορεινά - όχι σε πιο χαμηλά υψόμετρα. 

Αρναούτογλου: Ψυχρή εισβολή από τις 21 Ιανουαρίου

Για τη μεταβολή του καιρού μίλησε στο δελτίο της ΕΡΤ και ο Σάκης Αρναούτογλου. Ο κ. Αρναούτογλου έδωσε νέα στοιχεία για την αλλαγή που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο 21-22 Ιανουαρίου, καθώς κρύες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη φαίνεται πως θα πλησιάσουν προς την περιοχή μας και θα μας θυμίσουν ότι ακόμη βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα.

Ωστόσο, πριν από το σύστημα αυτό και ξεκινώντας από την προσεχή Κυριακή (15/1), θερμές μάζες που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική θα ανεβάσουν ξανά τον υδράργυρο στη χώρα. Κατά κύριο λόγο, οι νοτιάδες θα επηρεάσουν την περιοχή μας από την επόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, όμως, φαίνεται ότι μετά τις 21 με 22 Ιανουαρίου ο υδράργυρος θα υποχωρήσει και, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, «δεν θα έρθει κάποια ιδιαίτερη παγωνιά, όμως θα θυμηθούμε ότι βρισκόμαστε στην "καρδιά" του χειμώνα».

Αυτή η πτώση της θερμοκρασίας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιες περιοχές θα επηρεάσει και πόσο, καθώς τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν θα έρθουν και κάποια φαινόμενα μαζί με το κρύο.

Ο καιρός αύριο στην Κρήτη

Αύριο Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά διαστήματα είναι πιθανό να είναι ισχυρά από το βράδυ θα περιοριστούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 Μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην επικράτεια

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα να είναι κατά διάστημα ισχυρά.

Από το μεσημέρι τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα αυξηθούν.

Τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 13 με 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Μακεδονία - Θράκη

Καιρός: Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος, από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο βόρειοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια- παραθαλάσσια θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στις Σποράδες είναι πιθανό κατά διαστήματα να είναι ισχυρά. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα από το μεσημέρι είναι πιθανό να είναι κατά διαστήματα ισχυρά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια ανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που είναι πιθανό κατά διαστήματα να είναι ισχυρά από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα θαλάσσια- παραθαλάσσια να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για το Σάββατο 14 Ιανουαρίου

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά όπου θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 11 με 13 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 και κατά τόπους στη νότια νησιωτική χώρα τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες.

Πρόγνωση για την Κυριακή 15 Ιανουαρίου

Στα βορειοδυτικά προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα και στα νότια πελάγη σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου και θα εξασθενήσουν.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Πρόγνωση για τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα όπου από το βράδυ, κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5, ενισχυόμενοι έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά και νότια. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Προοπτική για την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου

Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα βόρεια, την νότια και ανατολική νησιωτική χώρα με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία, κυρίως την Τρίτη, θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News