Πετρέλαιο θέρμανσης: ‘’Παγώνει”... μαζί με τον καιρό και η κατανάλωση στην Κρήτη - Η αύξηση έβαλε ‘’φρένο’’ στην τροφοδοσία

Κρήτη
Πετρέλαιο θέρμανσης: ‘’Παγώνει”... μαζί με τον καιρό και η κατανάλωση στην Κρήτη - Η αύξηση έβαλε ‘’φρένο’’ στην τροφοδοσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αύξηση των 10 λεπτών ανά λίτρο προέκυψε από την ισόποση μείωση της κρατικής επιδότησης των 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία, στα 0, 15 ευρώ το λίτρο - Κλείνει αύριο η πλατφόρμα myΘέρμανση

Ανέβηκαν κατά 10 λεπτά του ευρώ στο λίτρο οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και αμέσως μειώθηκαν κατακόρυφα οι παραγγελίες του στην Κρήτη, ενόψει μάλιστα της κακοκαιρίας που ήδη πλήττει πολλές άλλες περιοχές της χώρας, με τις τιμές στα άλλα είδη καυσίμων να χαρακτηρίζονται και από τους βενζινοπώλες ως «σταθερές αλλά και υψηλές».

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή 13 Ιανουαρίου κλείνει για φέτος η πλατφόρμα του myΘέρμανση, για να προλάβουν όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να λάβουν το σχετικό επίδομα του κράτους. Η αύξηση των 10 λεπτών ανά λίτρο προέκυψε από την ισόποση μείωση της κρατικής επιδότησης των 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία, στα 0, 15 ευρώ το λίτρο. Και βέβαια, ταυτόχρονα, σταμάτησαν και οι προσφορές των εταιρειών, που επίσης βοηθούσαν μέχρι τη λήξη του 2022 τον κόσμο να τροφοδοτήσει τα νοικοκυριά του με το πετρέλαιο θέρμανσης, για να αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες που στο νησί μας δεν έχουν ακόμα “αγριέψει”.

Η κυβέρνηση, δηλαδή, στην προσπάθειά της να βοηθήσει τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πετρελαίου θέρμανσης, διατήρησε αλλά μειωμένη την επιδότηση στην αντλία. Έτσι, σήμερα, όπως δηλώνει στο neakriti.gr, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, «η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανέβει γύρω στα 1,27 με 1,28 ευρώ το λίτρο. Αντίθετα, σταθερές παραμένουν οι τιμές στα άλλα είδη καυσίμων. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι γύρω στο 1,76 ευρώ το λίτρο και γύρω στο 1,85 ευρώ το λίτρο είναι η αμόλυβδη».

Σύμφωνα με τον Λυκούργο Σαμόλη, «μόλις μπήκε ο νέος χρόνος μειώθηκε η αγοραστική κίνηση. Πιστεύουμε όμως ότι θα αυξηθεί και πάλι μόλις παγώσει ο καιρός. Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι τιμές γενικότερα στα καύσιμα σήμερα που μιλάμε είναι σε υψηλά επίπεδα, αν και χαρακτηρίζονται από μία σταθερότητα»...

Βέβαια, στο κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς, πάρα πολλοί καταναλωτές που είχαν τη δυνατότητα “φούλαραν” τις δεξαμενές τους, στο άκουσμα της μείωσης της κρατικής επιδότησης και της αύξησης της τιμής. Γενικότερα, ο περισσότερος κόσμος εκμεταλλεύτηκε τις σχετικά χαμηλές για τα δεδομένα της αγοράς τιμές που είχαν διαμορφωθεί και προχώρησε σε τροφοδοσία, που να επιτρέπει μια περίοδο αναμονής τώρα που οι τιμές αυξήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως λέει και ο Λυκούργος Σαμόλης στην εφημερίδα μας, ότι δεν είχαμε ανατιμήσεις από την ίδια την αγορά. Η αγορά των καυσίμων “κράτησε” σταθερές τις τιμές. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη μείωση της κρατικής επιδότησης κατά 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο και στη λήξη των προσφορών που έκαναν ως το τέλος της χρονιάς οι εταιρείες.

Πρωταθλήτρια ακρίβειας στη βενζίνη

Στο μεταξύ, την τελευταία εβδομάδα του 2022, στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν την Ελλάδα να κατακτά... αργυρό, διαθέτοντας τη δεύτερη πιο υψηλή τιμή στη βενζίνη.

Αισίως είμαστε στην πέμπτη θέση μεταξύ των “27” κρατών-μελών όσον αφορά στην ακρίβεια του πετρελαίου κίνησης. Και η μόνη μας παρηγοριά είναι πως βρισκόμαστε έστω (σχετικά) χαμηλά στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των 27 κρατών-μελών, στην κατάταξη των τιμών μετά φόρων, η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη πιο ακριβή αμόλυβδη, μετά τη Δανία. Μόνο που στη Δανία το βιοτικό επίπεδο και οι μισθοί κινούνται σε αντίστοιχα υψηλά σκανδιναβικά επίπεδα.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το επίδομα θέρμανσης - Κλείνει αύριο η πλατφόρμα

Στο μεταξύ, η πλατφόρμα myΘέρμανση θα παραμείνει ανοιχτή έως και αύριο Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, ενώ η επόμενη πληρωμή των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ, και εκτιμάται ότι θα το λάβουν περίπου 1,3 εκατομμύριο δικαιούχοι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι το βράδυ της περασμένης Κυριακής 8 Ιανουαρίου είχαν υποβληθεί 1.205.797 αιτήσεις.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δικαιούχους, παλαιούς και νέους, ανέρχεται για την τρέχουσα περίοδο σε 300 εκατομμύρια ευρώ, από 174 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την περσινή, και με το επίδομα να κυμαίνεται από 100 έως και 1.600 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι επίδομα για θέρμανση της κύριας κατοικίας τους δίνεται όχι μόνο για όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για όσους καταθέσουν αποδείξεις ή λογαριασμούς για φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες, φυσικό αέριο θέρμανσης, φιάλες υγραερίου, καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης καταβλήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου και οι επόμενες δόσεις θα καταβληθούν ως εξής:

  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2023.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News