ExxonMobil: Παράταση ερευνών κατά τρεις μήνες στην Κρήτη

Κρήτη
ExxonMobil: Παράταση ερευνών κατά τρεις μήνες στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιόδοξα σενάρια ως προς τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη - Για «ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές ως προς την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων» από το υπέδαφος των παραχωρήσεων κάνει λόγο η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία - Ακόμα και το 2024 μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση

Με γοργούς ρύθμους και θετικά ευρήματα φαίνεται πως εξελίσσονται οι σεισμικές έρευνες των ExxonMobil – Helleniq Energy στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.

Η αμερικανική πετρελαϊκή ExxonMobil, που είναι και ο operator (διαχειριστής) της κοινοπραξίας, φέρεται μάλιστα, κατά τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», να παρατείνει για δύο ακόμη μήνες τις εργασίες πρόσκτησης δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα υπεράκτια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Η ExxonMobil μίλησε στα «ΝΕΑ» για την πορεία των σεισμικών ερευνών και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της φάσης των εργασιών του σεισμογραφικού σκάφους «Sanco Swift» της νορβηγικής PGS. «Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2023», ήταν η απάντηση της εταιρείας στην ερώτηση της εφημερίδας που αφορούσε τον χρονικό προσδιορισμό του τέλους του συγκεκριμένου σταδίου του συνολικού ερευνητικού προγράμματος που έχει αναλάβει κατόπιν της σχετικής συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο.

Αλλες πηγές σημειώνουν πως τα πρώτα δείγματα των δεδομένων που λαμβάνει το σεισμογραφικό σκάφος από το υπέδαφος των δύο παραχωρήσεων «αποτυπώνουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές ως προς την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων». Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τον οποίο η ExxonMobil φέρεται να έχει αποφασίσει τη συνέχιση των εργασιών και πέρα από τον Ιανουάριο. Για την ακρίβεια, το «Sanco Swift» θα πυκνώσει το «σκανάρισμα» σε συγκεκριμένα σημεία των δύο θαλάσσιων οικοπέδων, όπου έχουν εντοπιστεί οι «ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές».

Τα αποτελέσματα των ερευνών

«Μετά την ολοκλήρωση της πρόσκτησης των 2D σεισμικών δεδομένων στα δύο υπεράκτια τεμάχια στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης από την εταιρεία PGS, η ExxonMobil θα λάβει τα δεδομένα και θα αναλύσει τα αποτελέσματα για να καθορίσει τα επόμενα βήματα», ήταν η απάντηση που δόθηκε από την αμερικανική εταιρεία, στην ερώτηση αναφορικά με τον χρόνο παράδοσης και επεξεργασίας αναλυτικά όλων των σεισμικών δεδομένων που θα συλλέξει το σεισμογραφικό σκάφος της PGS.

Η διαδικασία αυτή της ανάλυσης των αποτελεσμάτων είναι πιθανόν να διαρκέσει για ένα περίπου εξάμηνο. Με βάση τα συμπεράσματα αυτά, η ExxonMobil θα αποφασίσει και το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του ερευνητικού της προγράμματος.

Με βάση τη συνηθισμένη επιστημονική και επιχειρησιακή πρακτική που ακολουθούν οι πετρελαϊκές, μετά τις δισδιάστατες ακολουθούν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Ομως, είναι πιθανόν η αμερικανική πετρελαϊκή να ακολουθήσει την επιχειρησιακή τακτική της Κύπρου. Εκεί η ExxonMobil παρέκαμψε τις εργασίες για τη λήψη τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και προχώρησε κατευθείαν στην πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση. Είναι πιθανόν, προπσθέτουν πηγές να εφαρμόσει τον ίδιο σχεδιασμό και στην Κρήτη. Δηλαδή να επισπευστεί κατά έναν χρόνο η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση. Αν αυτό θα συμβεί, τότε αυτή θα πραγματοποιηθεί το 2024, αντί του 2025.

Η δέσμευση με την ελληνική κυβέρνηση

Η ExxonMobil με τη δήλωσή της στα «ΝΕΑ» χαρακτηρίζει «εξαιρετικό» το επίπεδο συνεργασίας της με τις ελληνικές Αρχές «τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και στη μέριμνα που έχει ληφθεί για την τήρηση των απαραίτητων περιβαλλοντικών μέτρων». Ο αμερικανικός κολοσσός, έχει διαβεβαιώσει εκ νέου και στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου την ελληνική κυβέρνηση για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματός της στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης. «Η ExxonMobil συνεχίζει τον σχεδιασμό της με βάση και τη συμφωνία κοινοπραξίας με τους εταίρους της και την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει η εταιρεία.

ΥΠΕΞ σε Λιβύη: Νόμιμες οι έρευνες του SANCO SWIFT νότια της Κρήτης

Υπενθυμίζεται η χθεσινή Ρηματική Διακοίνωση του ΥΠΕΞ στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα, με την οποία αντικρούει τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους SANCO SWIFT.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιούν οι εν λόγω πηγές, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος, νότια της Πελοποννήσου και νότιο-δυτικά της Κρήτης, λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι συντεταγμένες των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω της έκδοσης σχετικών NAVTEX, επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές.

Η ελληνική πλευρά χαιρετίζει την αναφορά, από τη λιβυκή πλευρά, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Εντούτοις, υπενθυμίζει στη λιβυκή πλευρά ότι τα δύο παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια κατανοήσεως που αυτή έχει υπογράψει με την Τουρκία (Νοέμβριος 2019 και Οκτώβριος 2022) παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις της UNCLOS, οι οποίες αντανακλούν και κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου.

Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι τα εν λόγω παράνομα μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.

Μέσω της Ρηματικής Διακοίνωσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ απορρίπτει εκ νέου τα εν λόγω μνημόνια, κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν με σχετικές Ρηματικές Διακοινώσεις.

Στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών φιλίας των δυο χωρών και των λαών τους, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επαναλαμβάνει την επιθυμία της για την επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν πως με την εν λόγω Ρηματική Διακοίνωση, η Ελλάδα εκφράζει για μια ακόμη φορά την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τη διενέργεια εκλογών, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News