Σχολεία: Με απουσίες και αντιδράσεις η επιστροφή στα θρανία λόγω έξαρσης των ιώσεων

Κρήτη
Σχολεία: Με απουσίες και αντιδράσεις η επιστροφή στα θρανία λόγω έξαρσης των ιώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών ζητούν οι συνδικαλιστές - Φόβοι για πολλές απουσίες λόγω έξαρσης ιώσεων

Σφοδρή κριτική άσκησαν εκπαιδευτικοί στην υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία, με φόντο τη σημερινή επανέναρξη των σχολείων, έκανε σαφές πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, με την ίδια να εμφανίζεται αρνητική ως προς το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας. Όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα σε κάποια μέτρα τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο της εξάπλωσης αναπνευστικών ιών, όπως είχε επικρατήσει το διάστημα πριν τα Χριστούγεννα.

Για το πώς θα γίνει σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, το άνοιγμα των σχολείων και τι ισχύει με τις απουσίες μίλησε στο Open χθες Κυριακή και την εκπομπή “Τώρα Μαζί” η κ. Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας ξεκίνησε λέγοντας: «Κανονικά ανοίγουν αύριο (σ.σ. σήμερα) τα σχολεία μας, όπως τα είχαμε προγραμματίσει όλα. Δεν έχει αλλάξει κάτι, με μια βεβαίως σημαντική προσθήκη, καθώς είχε εκδοθεί νωρίτερα φέτος η εγκύκλιος για τη γρίπη.

Είναι μια εγκύκλιος που συνήθως βγαίνει πιο αργά, που προβλέπει τη δικαιολόγηση των απουσιών για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη και δικαιούνται έως και 5 μέρες απουσίες, οι οποίες δεν προσμετρώνται και δεν καταγράφονται από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο, που είναι το διάστημα που μας έχει δώσει το υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη. Προφανώς οι γονείς δε στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο εφόσον έχουν συμπτώματα».

Η υπουργός τόνισε πως «ιώσεις έχουμε κάθε χρόνο και τα τελευταία δύο χρόνια ήταν λίγο περίεργα εξαιτίας του κορωνοϊού. Από ’κει και πέρα, παίρνουμε όλα τα μέτρα και έχει μεγάλη σημασία οι γονείς να παρακολουθούν τα συμπτώματα των παιδιών και υπάρχει και το πλαίσιο για τη δικαιολόγηση των απουσιών».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν δούμε εικόνες μαζικής αποχής από τα σχολεία λόγω γρίπης, η υπουργός απάντησε πως «σε όλο τον κόσμο έχουμε ιώσεις, σε όλα τα σχολεία. Τα σχολεία μας πρέπει να είναι ανοιχτά. Οι ιώσεις αντιμετωπίζονται και έχουμε ένα πλαίσιο προστασίας της ατομικής και της δημόσιας υγείας, αλλά και της εκπαίδευσης».

Μάσκες και αποστάσεις

Απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες το σχολείο λειτουργεί κανονικά και ουσιαστικά συστήνονται μέτρα προφύλαξης, εκπαιδευτικοί αντιδρούν καθώς θεωρούν πως δεν έχουν ληφθεί σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες. Όπως αναφέρουν, ουσιαστικά μέτρα επανέναρξης του σχολικού έτους, όπως μείωση του αριθμού των μαθητών εντός της σχολικής αίθουσας ή μέτρα περιορισμού των κρουσμάτων, δεν έχουν παρθεί.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης, μιλώντας στο  neakriti.gr, υποστήριξε: «Το υπουργείο Παιδείας δεν προχώρησε στη λήψη σοβαρών μέτρων, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας ή τη διατήρηση των αποστάσεων. Πριν την περίοδο των Χριστουγέννων, βλέπαμε φαινόμενα να απουσιάζουν από τις σχολικές μονάδες 30-40 μαθητές. Ή να βλέπουμε φαινόμενα σε σχολικές αίθουσες να υπάρχουν 10-12 μαθητές, όταν η δυναμικότητα είναι 20-25 άτομα. Πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί νόσησαν. Και δυστυχώς, θα δούμε να υπάρχει μια κατάσταση επιδείνωσης το επόμενο χρονικό διάστημα αντί να βελτιώνεται. Προσωπικά, θεωρώ πως το υπουργείο Παιδείας έπρεπε να θεσπίσει υποχρεωτικά μέτρα προστασίας και όχι να κινείται σε μέτρα σύστασης και προτροπής».

«Αυτή τη στιγμή, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού νοσεί από κάποια εποχική γρίπη. Ειδικά για τον ιό της γρίπης γνωρίζω πως διαρκεί αρκετές μέρες. Προφανώς, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα τάσσεται υπέρ του μη κλεισίματος των σχολείων. Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά και όχι να προβούμε σε κάποια μορφή τηλεκπαίδευσης. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να προβεί σε δύο σοβαρά μέτρα πριν την επανέναρξη του σχολικού έτους, που δεν τα έκανε. Το πρώτο μέτρο είναι να δώσει περισσότερες πληροφορίες ως προς το πώς θα επιτευχθεί η υγειονομική προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών. Και το δεύτερο μέτρο που έπρεπε να κάνει από τον Σεπτέμβριο είναι να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά σχολική αίθουσα.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη πως έχουν μεσολαβήσει δύο αρκετά δύσκολα χρόνια πανδημίας, υπάρχουν σχολικές αίθουσες που έχουν 20-25 μαθητές. Είναι ανεπίτρεπτο», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Σαϊτάκης, ο οποίος είναι δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Βαρβάρας.

Οι ιώσεις καραδοκούν - Κίνδυνος... για άδειες αίθουσες

Σοβαρό θέμα ως προς τις απουσίες των μαθητών θα υπάρξει το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γενικού Λυκείου Ασημίου-μαθηματικό, Παναγιώτη Σάπιο. Όπως υποστήριξε, με την εγκύκλιο των πέντε απουσιών, πολλοί μαθητές θα το εκμεταλλευτούν με σκοπό να “δικαιολογήσουν” απουσίες.

«Διανύουμε μια περίοδο έξαρσης των ιώσεων. Δεν μπορούμε να πάμε σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι παρακινδυνευμένο. Από εκεί και πέρα, έχει δοθεί η εγκύκλιος όπου ο μαθητής μπορεί να την αξιοποιήσει από το διάστημα Νοεμβρίου-Μαρτίου. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε πολλούς μαθητές να δικαιολογούν απουσίες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου προσκομίζοντας χαρτί γιατρού. Η εγκύκλιος περιλαμβάνει αρκετές γενικότητες και δεν υπάρχει ένα ουσιαστικό μέτρο που να αλλάζει, παρά το γεγονός ότι οι ιώσεις καραδοκούν και βρισκόμαστε σε φάση έξαρσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σάπιος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News