Χανιά: Πράσινο φως για την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη 4 χρόνια μετά την κατάρρευσή της (βίντεο)

Κρήτη
Χανιά: Πράσινο φως για την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη 4 χρόνια μετά την κατάρρευσή της (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πράσινο φως του υπουργείου Πολιτισμού περιμένουν οι πρώτες μελέτες που υποβλήθηκαν για την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη στον Αλικιανό Χανίων

Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη η οποία κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2019, έγινε με την κατάθεση των πρόδρομων μελετών στο Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για τις μελέτες στήριξης του σωζόμενου τμήματος της γέφυρας πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η οριστική μελέτη. 

«Έχει μεγάλη σημασία να μην υποστεί άλλη καταστροφή το μνημείο ,δηλαδή το εναπομείναν τμήμα να διατηρηθεί. Στη συνέχεια η ίδια μελετητική ομάδα έχει πάρει το τμήμα των προσωρινών και οριστικών μελετών έτσι ώστε να παραδώσει ένα πλήρη φάκελο και στη συνέχεια με την αυτεπιστασία του Υπ. Πολιτισμού θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αναστύλωση της» αναφέρει σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. 

Η δεύτερη φάση είναι η παράδοση των προσωρινών και των οριστικών μελετών αποκατάστασης. 

Την ίδια ώρα ο κ. Μαλανδράκης συμπληρώνει: «Ο δήμος όλο αυτό το διάστημα ως ένα από τα εφτά μέρη της προγραμματικής σύμβασης - γιατί επειδή είναι νεότερο μνημείο συμμετέχουν πάρα πολλοί φορείς, υπουργεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, κλπ - προσπαθούμε να συντονίσουμε και να εκκινήσουμε διαδικασίες».

Παράλληλα τονίζει πως «με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Υποδομών έχουμε φτάσει μετά από αρκετούς μήνες στο σημείο όπου έχει υπογραφεί η σύμβαση με την ομάδα των μελετητών η οποία περιλαμβάνει και αυτό που διεκδικούσε ο δήμος Πλατανιά, τις πρόδρομες μελέτες». 

Από το χρόνο έγκρισης των πρόδρομων μελετών από το υπουργείο Πολιτισμού θα εξαρτηθεί και ο χρόνος κατάθεσης των οριστικών. Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος προς την αποκατάσταση αναμένεται μακρύς με τη δημοτική αρχή Πλατανιά να πιέζει κάθε φορά για επίσπευση τουλάχιστον στο γραφειοκρατικό τμήμα του έργου. 

Στο μεταξύ τρέχουν οι διαδικασίες για την ανέγερση της νέας γέφυρας η οποία χωροθετήθηκε διακόσια μέτρα από την ιστορική. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι πρώτες μελέτες, έγιναν προκαταρκτικές γεωτρήσεις και τους επόμενους μήνες αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή της. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News