Πως θα επισκέπτονται φέτος τη Χρυσή οι τουρίστες - Αιρετοί και πολιτικοί μεταξύ των ιδιοκτητών του νησιού (βίντεο)

Κρήτη
Πως θα επισκέπτονται φέτος τη Χρυσή οι τουρίστες - Αιρετοί και πολιτικοί μεταξύ των ιδιοκτητών του νησιού (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απαγόρευση για τη νήσο Χρυσή έχει λήξει, ωστόσο σύντομα θα υπάρξει μια άλλη πρόταση, η οποία δε θα είναι απαγορευτική σε επισκέπτες, αλλά δε θα επιτρέπει και την τουριστική ασυδοσία. Θα είναι κάτι στη μέση... λίγη απαγόρευση και λίγοι τουρίστες, ίσως με περιορισμένο και προκαθορισμένο αριθμό επισκεπτών ανά ημέρα.

Άκρως αποκαλυπτική ήταν η Ειδική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη στη συνέντευξή της στην εκπομπή Ελεύθερο Σημείο της Κρήτη TV με τον Λευτέρη Συμβουλάκη αναφορικά με το ιδιοκτησιακό της νήσου Χρυσής λέγοντας ότι εμπλέκονται αιρετοί και πολιτικά πρόσωπα ενώ υπάρχουν πολλά κενά και σκοτεινά σημεία. Η κ. Κοζυράκη αναφέρθηκε και στο καθεστώς που φέτος θα ισχύσει αναφορικά με τον τουρισμό στο νησί.

Η απαγόρευση για τη νήσο Χρυσή έχει λήξει, ωστόσο σύντομα θα υπάρξει μια άλλη πρόταση, η οποία δε θα είναι απαγορευτική σε επισκέπτες, αλλά δε θα επιτρέπει και την τουριστική ασυδοσία. Θα είναι κάτι στη μέση... λίγη απαγόρευση και λίγοι τουρίστες, ίσως με περιορισμένο και προκαθορισμένο αριθμό επισκεπτών ανά ημέρα.

Η κ. Κοζυράκη αποκάλυψε ότι δέχτηκε πόλεμο από τον Δήμο Ιεράπετρας και κάποιους ξενοδόχους, ενώ φερόμενοι ιδιοκτήτες της Χρυσής έχουν κάνει και αγωγές σε βάρος της Αποκεντρωμένης, της Περιφέρειας, του Δημοσίου και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή Προστασίας.

Το ζήτημα του ιδιοκτησιακού είναι το πιο “καυτό”, καθώς, όπως είπε, έχει πολλά κενά, μελανά και σκοτεινά σημεία, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες βρέθηκαν να έχουν κάνει αγοραπωλησίες που απαγορεύεται.

Σήμερα, μετά τη διαδικασία του Κτηματολογίου, επειδή το Δημόσιο δεν προέβαλε αντιρρήσεις, πάνω από 110 άτομα διεκδικούν ιδιοκτησία στη Χρυσή, αν και η αρχική διανομή ήταν σε 3 άτομα!

«Υπάρχουν ζητήματα και προβλήματα για μας. Γιατί, για παράδειγμα, κατάτμηση και μεταβίβαση του δικαιώματος σε δάση και δασικές εκτάσεις απαγορεύονται»...

Παρακάτω, η Μαρία Κοζυράκη σημείωσε πως, «αν το ελληνικό κράτος αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα, αυτό το νησί και όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους να παραμείνει δημόσιο κτήμα, κατοχυρωμένο, θα πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να το αποκτήσει πίσω ξανά με νόμιμο τρόπο».

Μάλιστα, η κ. Κοζυράκη είπε ότι υπάρχουν πολλά μελανά και σκοτεινά σημεία στο ιδιοκτησιακό, πως εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και αιρετοί ως φερόμενοι ιδιοκτήτες στο Κτηματολόγιο, ότι έχουν γίνει αγοραπωλησίες και πως το υπουργείο Οικονομικών, που έχει πάρει το φάκελο με το ερώτημα της ανάκτησης κυριότητας, θα πρέπει να στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη και το αρμόδιο υπουργείο για το πώς έγιναν συμβόλαια.

Η Μαρία Κοζυράκη μίλησε και για τα μεγάλα ζητήματα στη Χρυσή. Τόνισε ότι είχε εκδοθεί η ΚΥΑ για το σχέδιο δράσης, την περίοδο που η ίδια ήταν σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος.

«Είναι το πρώτο σχέδιο δράσης που γίνεται για προστατευόμενη περιοχή στην Ελλάδα», είπε.

«Κάνουμε πράγματα και λαμβάνουμε μέτρα για να δούμε ποιο θα ήταν το προσήκον μέτρο περιβαλλοντικής διακυβέρνησης για τις προστατευόμενες περιοχές»... Στο σημείο αυτό, κατήγγειλε τα εξής: «Είναι περιοχή που τα τελευταία 40 χρόνια αντιμετωπιζόταν μόνο ως τουριστικός προορισμός, με μια ληστρική εκμετάλλευση. Και μην ξεχνάμε ότι είναι μια αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, που οφείλουμε να σεβαστούμε, να διατηρήσουμε και να δώσουμε στις επόμενες γενιές»...

Η κ. Κοζυράκη υπενθύμισε ότι δεν υπήρχε κλείσιμο του νησιού, αλλά πάρθηκαν αρκετά αυστηρά μέτρα. «Υπήρχε περιορισμός της επισκεψιμότητας λόγω περιορισμού απόβασης στο νησί. Η απόφαση έχει ήδη λήξει. Αυτή τη στιγμή, επειδή γίνεται το σχέδιο φύλαξης και η μελέτη φέρουσας ικανότητας θέλουμε να δούμε κατά πόσο μπορούμε να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν πρόκειται να πάμε σε ένα μοντέλο όπως ήταν παλιά, που τα πάντα επιτρέπονταν και τα πάντα είναι ελεύθερα».

Ανεμοφράκτες κατέστρεψαν το οικοσύστημα

«Υπήρχε σχόλιο από το καλοκαίρι του ’21 και μετά, που έλεγε “ντροπή στην ελληνική κυβέρνηση και στον Δήμο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αυτός ο χώρος, που δε λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα”», σημείωσε με νόημα η Μαρία Κοζυράκη. Και συνεχίζοντας, αποκάλυψε τα εξής: «Για να διατηρηθεί η άμμος στις παραλίες, δημιουργήθηκαν κάποιοι σαν ανεμοφράχτες, σαν μικρά εμπόδια, για να συγκρατείται η άμμος στην παραλία. Οπότε ουσιαστικά, επειδή ο άνεμος είναι αυτός που διαμορφώνει την κατάσταση των αμμοθινών για το πώς αυτές γίνονται και πώς θα διατηρηθούν, διακόπηκε όλη αυτή η διαδικασία, με αποτέλεσμα να διαλυθούν οι αμμοθίνες μες στον οικότοπο και να αποστεωθούν οι κέδροι. Είναι οι μορφές που βλέπουμε των ημιξεραμένων κέδρων, επειδή οι ρίζες τους είναι στον αέρα»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News