Μαρία Κοζυράκη: Η πολιτική, οι δασικοί χάρτες, η Χρυσή και η άγνωστη λεπτομέρεια της τραγωδίας στη Λ. Δημοκρατίας (βίντεο)

Κρήτη
Μαρία Κοζυράκη: Η πολιτική, οι δασικοί χάρτες, η Χρυσή και η άγνωστη λεπτομέρεια της τραγωδίας στη Λ. Δημοκρατίας (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφ’ όλης της ύλης η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, δασολόγος Μαρία Κοζυράκη, ήταν άκρως αποκαλυπτική στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη

Αποκαλυπτική σε σοβαρά θέματα που απασχολούν την Κρήτη ήταν από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της εκπομπής “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, δασολόγος Μαρία Κοζυράκη.

Μίλησε για την αναβάθμισή της στη θέση αυτή, από την προηγούμενη θέση της συντονίστριας, και αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες για ζητήματα όπως το έργο του ΒΟΑΚ, την προστασία της Χρυσής, την υπόθεση του Παλίγκρεμνου, την κατεδάφιση των αυθαίρετων στον Καρτερό και πολλά άλλα, χωρίς να “μασάει” τα λόγια της. Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα επίσης συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση του φονικού δέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για άλλα παρόμοιας επικινδυνότητας 19 δέντρα στην πόλη του Ηρακλείου!

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ:

Αναφορικά με την πρόσφατη τοποθέτησή της στη θέση της ειδικής γραμματέως της Περιφέρειας Κρήτης, η μέχρι τότε συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη απάντησε στο ξεκίνημα της εκπομπής λέγοντας πως η θέση του συντονιστή προέκυψε σε ένα μεσοδιάστημα στο οποίο έγινε ο πειραματισμός. Ωστόσο, η Μαρία Κοζυράκη ρωτήθηκε για το αν την ενδιαφέρει η πολιτική και δεν έδωσε αρνητική απάντηση. Αντιθέτως είπε ότι ως τώρα ακούει μεν το όνομά της να διακινείται από κόμματα και ψηφοδέλτια, όμως εκείνη δεν έχει δεχτεί κάποια επίσημη πρόταση. Αν της γίνει, όπως είπε, κάποια επίσημη πρόταση, θα την αξιολογήσει, τόνισε ότι ποτέ δε λέει ποτέ, όμως επισήμανε ότι σε αυτή τη φάση την ενδιαφέρουν τα καθήκοντα της αναβαθμισμένης θέσης της.

«Ποτέ δε λέω ποτέ. Γιατί και η ίδια η ζωή ανατρέπεται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αν υπάρξει όμως κάτι, θα αξιολογηθεί από μένα. Θα μετρήσω τις δυνάμεις μου και θα δω. Δε θα ήθελα τώρα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, τότε αν συμβεί - μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο - θα το αξιολογήσω και θα μετρήσω τις δυνάμεις μου. Δε μου αρέσει να κοροϊδεύω, ούτε τους άλλους ούτε τον εαυτό μου...», ανέφερε.

Η νέα θέση

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγησή της και τη θέση της, η κ. Κοζυράκη τόνισε ότι, ενώ ως δημόσιος υπάλληλος το 2015 υποβαθμίστηκε όταν πήρε μέρος, στην αξιολόγησή της μέσω ΑΣΕΠ κρίθηκε άξια και τοποθετήθηκε συντονίστρια και σήμερα ειδική γραμματέας.

«Ήταν η πρώτη αξιολόγηση που έγινε σε δημοσίους υπαλλήλους, για να αναλάβουν τόσο υψηλές θέσεις ευθύνης από το ΑΣΕΠ. Δεν έχουν αξιολογηθεί άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι με αυτόν τον τρόπο, ήταν μία φορά που έγινε. Τελείωσε εκεί. Βέβαια, και στο νέο πλάνο, όπου θα υπάρχει θέση συντονιστή ως υπηρεσιακός γραμματέας του υπουργείου, πάλι θα γίνει με την ίδια προκήρυξη και αξιολόγηση ΑΣΕΠ. Αποφασίστηκε ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις γυρίζουν στα προ του 2015. Ο επικεφαλής θα ορίζεται πλέον ως μετακλητός από τον υπουργό Εσωτερικών. Θα είναι ο επικεφαλής του φορέα που θα έχει την ευθύνη όλων των θεμάτων, εκτός των εσωτερικών της καλής λειτουργίας του φορέα, το οποίο θα συνεχίσει να έχει ένας συντονιστής, που θα προκηρύσσεται η θέση και θα επιλέγεται κατάλληλα»...

Σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη, ουσιαστικά πρόκειται για μία θέση ανώτερη σήμερα σε σχέση με αυτή της συντονίστριας. «Εγώ θεωρώ», σημείωσε, «ότι ως συντονίστρια και γενικά οι 7 συντονιστές στην Ελλάδα το 2017, μετά τις κρίσεις του ΑΣΕΠ, αναλάβαμε για θητεία πέντε ετών. Όποια θητεία γίνεται με το ΑΣΕΠ είναι πενταετής. Αυτή λοιπόν η πενταετής θητεία έληξε τον Μάιο που μας πέρασε. Τότε λοιπόν, για τους 7 συντονιστές, οι δύο αξιολογήθηκαν και ανανεώθηκε η θητεία μας. Εμένα και του κ. Σάββα, που ήταν ο συντονιστής Μακεδονίας-Θράκης. Ήδη, δηλαδή, από τον Μάιο η ανανέωση της θητείας με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ήταν ένας προπομπός για ό,τι ακριβώς θα συνέβαινε. Σήμερα έγινε η τοποθέτηση των 7 ειδικών γραμματέων. Οι δύο είμαστε παλιότεροι συντονιστές και τα υπόλοιπα πέντε πρόσωπα είναι διορισμένα από τον υπουργό Εσωτερικών. Η ορκωμοσία μας έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα»...

Πάντως η κ. Κοζυράκη είπε ότι οι θέσεις των ειδικών γραμματέων θα καλύπτονται με κριτήρια που ο εκάστοτε υπουργός θέτει και μπορεί να είναι και κομματικά και όχι μόνο αξιολογικά, και συνεπώς δεν έχει θητεία, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να την παύσει ο υπουργός και να τοποθετήσει κάποιο πρόσωπο της αρεσκείας του.

«Δε ρίχνω την ευθύνη ποτέ παρακάτω»...

Συνεχίζοντας, η Μαρία Κοζυράκη, ως προς την καλή εικόνα της στην κοινή γνώμη και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημείωσε με νόημα: «Όλοι ξέρουν ότι δε μου αρέσει να λέω άλλα και να κάνω άλλα. Δεν ξεχωρίζω να έχω αρεστούς Δήμους, Περιφέρειες, συν κάτι άλλο για να κάνω πράγματα. Δε ρίχνω την ευθύνη ποτέ παρακάτω. Επωμίζομαι πλήρως, και αυτό το ξέρουν και οι δικοί μου υπάλληλοι και οι συνάδελφοι μες στην Αποκεντρωμένη που έχουν υπηρεσίες σε όλους τους νομούς. Ποτέ δε ζήτησα από κάποιον να αναλάβει την ευθύνη και να την υπογράψει. Και νομίζω ότι αυτό αξιολογείται θετικά. Καμιά φορά λέω ότι ίσως και να παραείμαι ειλικρινής απ’ ό,τι πρέπει, γιατί συνήθως η σύγκρουση καμιά φορά είναι τόσο έντονη που μου προκαλεί πολύ μεγάλη ένταση και κόπωση»...

Συγκρούσεις με δημάρχους

Στο ερώτημα του Λευτέρη Συμβουλάκη αν υπάρχουν συγκρούσεις και με δημάρχους, η Μαρία Κοζυράκη δεν απέφυγε να πει: «Αρκετές φορές όχι. Ποτέ όμως δεν έχω πει κάτι και να κάνω κάτι άλλο. Όταν πρέπει να ακυρωθεί μια απόφαση, είναι κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τη νομιμότητα. Δεν μπορεί ούτε να “θεραπευτεί” γενικώς».

Πάντως, επισήμανε ότι «καμιά φορά περνάω και τα εσκαμμένα, ώστε να βοηθήσω, γιατί κρίνω ότι ως σκοπιμότητα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό»...

Στο σημείο αυτό, η Μαρία Κοζυράκη λέει πως κάθε φορά με την ομάδα της προχωρούν μία διαδικασία που όμως δε συγκρούεται με τη νομιμότητα, οι αιρετοί της λένε «μπράβο. Έτσι έπρεπε να γίνει» κ.λπ.

Αλλά αντιθέτως, «στην περίπτωση που κόβουμε αποφάσεις γιατί είναι παράνομες ή μη νομότυπες, βλέπουμε δημάρχους να φωνάζουν και να λένε πως η “Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει σκοπιμότητες”. Δεν έχουμε συχνές συγκρούσεις. Και θεωρώ επειδή ξέρουν το “χαρτί” μου»...

Για να αρχίσουν τα νέα έργα άμεσα - Αγώνας δρόμου για τον ΒΟΑΚ και κόμβοι με διόδια

Η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη και στις προσπάθειες να “τρέξει” πάρα πολύ γρήγορα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεις για το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στην παλαιά εθνική οδό Νεάπολης-Αγίου Νικολάου, «γιατί, αν δεν ανοίξει η παλιά ε.ο. για να πάρει την κυκλοφορία, δεν μπορεί να ξεκινήσει ο ΒΟΑΚ από το κομμάτι αυτό. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι το πρώτο βήμα για το οποιοδήποτε έργο. Και τρέξαμε με μεγάλη ταχύτητα από τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να φτάσουμε τώρα να έχουμε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για να στραφεί η κυκλοφορία προς την παλιά ε.ο. αυτή και να μπορέσει να ξεκινήσει ο εργολάβος στο κομμάτι του ΒΟΑΚ εκεί»...

Πού όμως βρίσκεται σήμερα το σημαντικό αυτό έργο; «Το πρόβλημα με τον ΒΟΑΚ, όπως και με πολλά άλλα έργα, όπως και με την πολεοδόμηση, είναι ότι τρέχουμε πάντα πίσω από τις καταστάσεις, με την έννοια ότι πάντα μας προλαβαίνουν τα έργα. Η ανοικοδόμηση. Η πολεοδόμηση. Και μετά ερχόμαστε και προσπαθούμε να δούμε πώς θα κάνουμε χωροταξία πάνω σε κάτι ήδη εγκατεστημένο. Όπως εξέφρασε και το υπουργείο Υποδομών, είναι φύσει αδύνατο, δε θα έχουμε ποτέ ΒΟΑΚ, η νότια παράκαμψη για την πόλη του Ηρακλείου. Είναι κάτι το οποίο για το υπουργείο είναι αδύνατο. Είναι κάτι το οποίο θα εκτρέψει εντελώς τη σύμβαση για την κατασκευή του ΒΟΑΚ και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Αντιμετωπίζω και βλέπω τα θέματα στους κόμβους και στις εισόδους στις πόλεις, αλλά για να γίνει κάτι θα πρέπει να ξαναπάμε σε μια νέα μελέτη, ένα νέο έργο, έναν νέο διαγωνισμό, έναν νέο ανάδοχο και δε θα υπάρξει ποτέ ΒΟΑΚ»...

Μάλιστα, η Μαρία Κοζυράκη χαρακτήρισε και ως κάτι πάρα πολύ δύσκολο την υπογειοποίηση προς Νότο.

«Δεν κρίνω ως προς τη σπουδαιότητά του. Θεωρώ όμως ότι είναι κάτι δύσκολο. Είναι κάτι που θα βάλει ένα τέτοιο έργο σε διαδικασίες μεγάλης χρονοκαθυστέρησης», τόνισε κατηγορηματικά.

Ως προς το ενδεχόμενο για διόδια στην Κρήτη, η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης απάντησε ότι από αυτά που η ίδια έχει ακούσει στις συζητήσεις με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι ότι δεν υπάρχει θέμα διοδίων για τους κατοίκους των πόλεων που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τον ΒΟΑΚ μέσα στα διοικητικά όρια των δήμων τους ή της Περιφερειακής Ενότητας. Είναι κάτι μη ξεκάθαρο. Ενώ αντιθέτως, διόδια θα υπάρχουν σε αυτούς που θα χρειαστεί να μετακινηθούν εκτός διοικητικών ορίων.

Η Μαρία Κοζυράκη δεν έχει μέχρι στιγμής καταλάβει, όπως είπε, ότι θα υπάρχει διαχωρισμός σε μόνιμους κατοίκους της Κρήτης και σε επισκέπτες μας στο νησί, για να πληρώνουν στις μετακινήσεις τους διόδια.

Η αλήθεια για τα τροχόσπιτα και το φονικό πεύκο

 Η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη στην ίδια συνέντευξη στην “ΚΡΗΤΗ TV” πέταξε “βόμβες” για πολλά ζητήματα της Κρήτης. Μάλιστα, περιέγραψε δραματικές στιγμές από την τραγωδία στη λεωφόρο Δημοκρατίας με την πτώση του πεύκου, λέγοντας ότι υπήρχε άνθρωπος που φώναζε στον άτυχο Παναγιώτη Μητρέλο, ο οποίος εντέλει καταπλακώθηκε, ότι πέφτει το δέντρο και δεν τον άκουγε, ενώ αναφέρθηκε στους δασικούς χάρτες λέγοντας ότι δε θα τελειώσουν ποτέ, στο ιδιοκτησιακό της Χρυσής, ότι θα πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη, στις καθυστερήσεις της Περιφέρειας Κρήτης για τον Παλίγκρεμνο, καθώς και στις εκκαθαρίσεις των τροχόσπιτων από τον Καρτερό.

Η κ. Κοζυράκη ανέφερε ότι οι εκκαθαρίσεις των τροχόσπιτων στον Καρτερό ήταν σε προτεραιότητα στον αριθμό 20 από τα συνολικά 400 πρωτόκολλα, όμως της ζητήθηκε με παρέμβαση της Γ.Γ. Αθλητισμού και του Δήμου Ηρακλείου να έρθουν μπροστά και να εκτελεστούν πριν από άλλα πρωτόκολλα που είχαν προτεραιότητα επειδή κατασκευάζονταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Έτσι έμειναν ανεκτέλεστα πρωτόκολλα που έχουν να κάνουν με παράνομα ξενοδοχεία στον αιγιαλό, όπως στην Ελούντα, την Ανάληψη Χερσονήσου, την Ιεράπετρα, την Αμμουδάρα Αγίου Νικολάου, το Ηράκλειο και αλλού. Εν συνεχεία ήρθε η αναστολή των κατεδαφίσεων από την κυβέρνηση και δεν πρόλαβαν να τα εκκαθαρίσουν.

«Ενώ υπάρχουν πάρα πολλά πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων στις παραλίες και τον αιγιαλό της Κρήτης, αυτά δεν εκτελούνται γιατί πολιτικά υπάρχει αναστολή εκτέλεσης αυτών των πρωτοκόλλων»! Για την Κρήτη βρίσκονται σε εκκρεμότητα 400.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης που ανέστειλε τις κατεδαφίσεις αναφέρονται σε οικονομικούς λόγους συμφέροντος από τον τουρισμό.

«Έχουμε έτσι δύο χρόνια αναστολών, για να μην πληγούν τα οικονομικά συμφέροντα από τον τουρισμό», όπως είπε.

Κι ενώ τα πρωτόκολλα είναι πάνω από 400, «είχαμε περίπου 1.200.000 ευρώ και είχαμε υπολογίσει ότι θα μπορούσαμε να εκτελούσαμε 120 με 150 πρωτόκολλα».

Τι έγινε όμως με τα χρήματα αυτά; «Στο μεσοδιάστημα, εκτελέσαμε την εκκαθάριση ενός τμήματος της πρώην αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες και τον Καρτερό».

Για τον Καρτερό, δε, η Μαρία Κοζυράκη αποκάλυψε: «Έγινε σε δύο τμήματα. Εμείς εκτελούμε εκεί πρωτόκολλα της Πολεοδομίας. Είναι πρωτόκολλα που εξέδωσε η Πολεοδομία Ηρακλείου, τα οποία είχαν τελεσιδικήσει, γιατί οι άνθρωποι είχαν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων το 2018. Αυτά τα πρωτόκολλα προς το βόρειο τμήμα ήταν αυτά που εκτελέσαμε πρώτα. Δεν ήταν η πιο δύσκολη κατεδάφιση. Δεν υπήρξαν πολιτικές αντιδράσεις»...

Γιατί όχι όμως σε όλη την περιοχή; Όπως είπε, αυτά τα πρωτόκολλα ήταν σε προτεραιότητα στον αριθμό 20. Δε διέψευσε όμως κάτι που είναι ολοφάνερο. Ότι, λόγω των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Καρτερό, εκδόθηκαν και τα υπόλοιπα πρωτόκολλα στον Καρτερό και δεν προχώρησαν πάρα πολλές κατεδαφίσεις που είχαν προτεραιότητα σε πολλές τουριστικές περιοχές του νομού Λασιθίου, κυρίως στον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα!

“Βόμβα” για τους δασικούς χάρτες

Στη συνέχεια, η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης δεν απέφυγε να απαντήσει και στο ερώτημα πώς βλέπει την πολιτική... «Είμαστε λίγο γενικά ανώριμοι πολιτικά. Δηλαδή, δε δείχνουμε σε σύνολο και διαχρονικά μία πυγμή και μία ισχύ διαφορετική. Δηλαδή να υπάρχει μια πολιτική κουλτούρα και μία πολιτική δύναμη. Υπάρχουν πρόσωπα κάθε φορά, αναλόγως τις κυβερνήσεις, που ξεχωρίζουν ουσιαστικά. Αλλά βλέπω ότι η πολιτική κάνει αρκετά πισωγυρίσματα».

Μάλιστα, η Μαρία Κοζυράκη έφερε ως παράδειγμα τους δασικούς χάρτες. «Τεράστιο ζήτημα. Το συγκράτησε ο Χατζηδάκης και είπε “κοιτάξτε. Πρέπει οι άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα και πρέπει να βοηθηθούν, να μπορέσουν. Και το κάνω νόμο”... Με το που έγινε η ανάρτηση των χαρτών σε αυτό το πλαίσιο, έγινε “τσουνάμι” αντιδράσεων. Σταμάτησαν οι δασικοί χάρτες και αυτό έγινε μόνο και μόνο όχι για να κατευναστούν οι αντιδράσεις. Δεν μπορούσε κανείς να πει ότι τα δεδομένα που έχουμε τα κάναμε νόμο. Διορθωτικά μπορεί να γίνονται πράγματα όσο εκτελούνται οι δασικοί χάρτες. Δε θα σταματήσουμε. Διορθώνονται εν εξελίξει. Οπότε είχαμε ένα πισωγύρισμα από πολιτικό φόβο. Εγώ δεν αδικώ τους υπουργούς που είδαν αυτό το “τσουνάμι”, αλλά έγινε ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Μία μεγάλη καθυστέρηση».

Έτσι, σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη, «βρεθήκαμε δύο χρόνια μετά να είμαστε σχεδόν στα ίδια, γιατί συνεχίζουμε να διορθώνουμε όσο υπάρχουν οι αντιρρήσεις».

Και πρόσθεσε: «Ήταν μεγάλες ομάδες που αντέδρασαν πολύ έντονα και στα νησιά. Αλλά πρέπει να δεις το δάσος»... Και αποκάλυψε ότι με τον ρυθμό που προχωράει σήμερα όλη η διαδικασία με τις επιτροπές και τις αντιρρήσεις και τις διορθώσεις κ.λπ., «χρειαζόμαστε ακόμα μερικές δεκάδες χρόνια για να τελειώσουμε τους δασικούς χάρτες»!

Καθυστερεί η Περιφέρεια για τον Παλίγκρεμνο

Όσο για την περιβόητη υπόθεση του Παλίγκρεμνου, όπου ιδιώτης επιχείρησε να σκάψει για να φτιάξει ξενοδοχεία, η κ. Κοζυράκη έκανε λόγο για μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Και η ολοκλήρωσή της εξαρτάται από το πότε θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Σύμφωνα με όσα είπε, από το παρελθόν η Δασική Υπηρεσία είχε κάνει ό,τι έπρεπε να κάνει για να κηρύξει τον βράχο αυτό και πολλές άλλες περιοχές ως διατηρητέα μνημεία.

«Ήξερα και είχα πει ότι, όταν θέλεις ένα φυσικό αντικείμενο να το προστατεύσεις, υπάρχουν οι θεσμικές διαδικασίες για να το προστατεύσεις. Πρέπει να κάνει κάτι. Αυτό λοιπόν το κάτι ξεκίνησε από τον Δήμο, όταν μπήκε ο εργολάβος πλέον εκεί. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Και μπήκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας εκεί για την τεκμηρίωση».

Όπως εξηγεί η ίδια, συντάχτηκε περιβαλλοντική μελέτη που με απόφαση υπουργού και γνώμη της Περιφέρειας γίνεται πλέον υπουργική απόφαση. «Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου ανέθεσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Συντάχθηκε ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Κατατέθηκε σε μας. Διαβιβάστηκε η μελέτη στην Περιφέρεια Κρήτης, γιατί απαιτείται η γνώμη της Περιφέρειας. Υπήρξε καθυστέρηση στην ανταπόκριση. Έχει αναβληθεί κάποιες φορές το θέμα στα Περιφερειακά Συμβούλια. Οπότε πλέον και σε ένα καθεστώς που θεωρούσαμε ότι έχουμε τη μελέτη και πρέπει να τη διαβιβάσουμε, διαβιβάσαμε τη μελέτη στην Αθήνα, στη Διεύθυνση Προστατευόμενων Περιοχών και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, γράφοντας ότι “σας στέλνουμε τα στοιχεία. Η άποψή μας είναι αυτή. Έχει διαβαστεί η μελέτη στην Περιφέρεια Κρήτης, που πρέπει να γνωμοδοτήσει, και σας στέλνουμε για να παίρνει σειρά”. Έχω την εντύπωση ότι δεν έχει μπει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ακόμη»...

«Εκτιμώ τον Κωστή Χατζηδάκη»

Η Μαρία Κοζυράκη αναφέρθηκε, επίσης, στην περίοδο κατά την οποία διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συναντήθηκα με τον Κωστή Χατζηδάκη την περίοδο που ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, τον Οκτώβριο του 2019. Σε ένα δασολογικό συνέδριο. Είχε έρθει ο ίδιος να με χαιρετήσει και τότε κάναμε μια κουβέντα για τις προστατευόμενες περιοχές και τη βιοποικιλότητα. Δύο-τρεις μέρες μετά κι ενώ εγώ ήμουν ακόμα Θεσσαλονίκη, υπήρξε ένα τηλέφωνο από το γραφείο του υπουργού, ο οποίος ζήτησε να με δει και μου ζήτησε να είμαι άμισθη σύμβουλός του σε δασικά θέματα, για διάφορα πράγματα που ήθελε να κάνει αυτός. Και πέρα από το νομικό επιτελείο, ήθελε και κάποιους δασολόγους, εκτός του περιβάλλοντος του υπουργείου».

Όπως είπε στη συνέχεια, «είχα δεχτεί. Εκτιμώ ιδιαίτερα τον κ. Χατζηδάκη και οφείλω να το πω. Θεωρώ ότι ως υπουργός Περιβάλλοντος έβαλε τη βάση για αρκετά πράγματα».

Επί ένα χρόνο καθ’ όλο το 2020 παράμεινε σύμβουλος του Κωστή Χατζηδάκη, μέχρι που ο ίδιος μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

«Όταν έφυγε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και πήγα εγώ στο υπουργείο Εργασίας για να του ευχηθώ, με ευχαρίστησε και μου είπε “σας ευχαριστώ, γιατί τιμήσατε την εμπιστοσύνη μου”... Και για μένα ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος δε με γνώριζε».

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Κωστή Χατζηδάκη ως έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο. «Τον έχω μέσα στην καρδιά μου και δε χάνω ποτέ επαφή. Τον παρακολουθώ, οπότε μπορεί και στο μέλλον να ξανασυνεργαστούμε»...

Αποκαλύψεις για την τραγωδία στη Λεωφόρο Δημοκρατίς - «Του φώναζαν ότι πέφτει το πεύκο και δεν τους άκουγε»

Για πρώτη φορά όμως, διά στόματος Μαρίας Κοζυράκη, βγαίνουν στη δημοσιότητα και νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες για την τραγωδία με το δέντρο που σκότωσε έναν συνάνθρωπό μας στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Ηράκλειο.

«Όταν συνέβη αυτό και το είδα από την τηλεόραση, ήμουν πεπεισμένη ότι ήταν κάποιο από τα πεύκα που βρίσκονται πιο χαμηλά στη λεωφόρο Δημοκρατίας, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη κλίση. Ίσως έξω από το Εργατικό Κέντρο. Έξω από το 3ο Λύκειο. Μετά που είπαν ότι ήταν άνθρωπος σταματημένος σε φανάρι, λέω “μα, δεν υπάρχει εκεί φανάρι”. Μορφολογικά και εμφανισιακά, από τα δέντρα της Δημοκρατίας το πεύκο αυτό ήταν το πιο όρθιο»...

Η ίδια ως δασολόγος κατήγγειλε στην εκπομπή ότι, όταν πήγε εκεί, έβαλε το χέρι της μέσα στον κορμό και είδε ότι ήταν άδειος. «Αυτό το δέντρο ήταν επιχωματωμένο και ήταν μήκος του κορμού μες στο έδαφος. Αυτό τι σημαίνει; Ότι υπήρχε σήψη, με συνέπεια το δέντρο να πέσει. Δεν υπήρχε σπάσιμο»!

Σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη, κάτω από τη γη κάθε δέντρο έχει άλλο τόσο μήκος όσο είναι πάνω από τη γη. Το συγκεκριμένο υπόγειο μέρος του δέντρου από τα έργα που είχαν γίνει, τα μπαζώματα κ.λπ., είχε κακοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν υπήρχαν ρίζες να το συγκρατήσουν, παρά μόνο μία ρίζα που είχε αναπτύξει από άμυνα το δέντρο για να διατρέφεται... Μάλιστα παραδέχτηκε ότι είχε και άτυπες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Εισαγγελέα βοηθώντας ώστε να βρεθούν οι δασολόγοι που θα έκαναν την πραγματογνωμοσύνη.

Δεν υπήρχε "κρακ"

Η Μαρία Κοζυράκη αποκάλυψε επίσης και τις πληροφορίες της, ότι ο κόσμος φώναζε στον άτυχο οδηγό ότι το δέντρο πέφτει, αλλά εκείνος, επειδή φορούσε κράνος, δεν άκουσε τις φωνές!

«Δεν υπήρχε “κρακ”. Η πτώση ήταν κάπως πιο αργή. Ο κόσμος έβλεπε. Ο κόσμος φώναζε και, αν ο άνθρωπος δε φορούσε κράνος, θα μπορούσε να είχε σωθεί», σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη.

Επίσης, το δέντρο, όπως λέει η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, «δεν είχε στηρικτικές ρίζες. Οπότε από την άλλη, οι πλάκες και το τσιμέντο το στήριζαν. Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, που συνέβη ό,τι συνέβη».

Επικίνδυνα άλλα 19 δέντρα στο Ηράκλειο

«Όταν μεταχειριζόμαστε το πράσινο», τόνισε η κ. Κοζυράκη, «λες και είναι παγκάκια, κάδοι ή οτιδήποτε άλλο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτά τα πράγματα θα συμβούν. Βλέπουμε άλλες πόλεις - Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, στην Ευρώπη κ.λπ. - πώς έχουν θεσμοθετήσει το πράσινό τους. Μπαίνουν εργολάβοι ειδικοί και ξέρουν τακτικά πώς να συντηρούν και πώς να μετρούν την επικινδυνότητα του δέντρου. Εδώ, γενικότερα στην Κρήτη, καταδεικνύουμε λίγο και ανευθυνότητα, που είδατε τι συνέβη με τον πιο τραγικό τρόπο»...

Αναφερόμενη στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, στην οποία μετέχει και η ίδια, η Μαρία Κοζυράκη τόνισε ότι «εξετάστηκαν 38 δέντρα. Και τεκμηριώθηκε με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου, με χειριστή έναν Γερμανό ειδικό, ότι είναι άλλα 19 που πρέπει να απομακρυνθούν, όπως είναι τα πεύκα στον Μασταμπά».

Προς απομάκρυνση είναι και τα δέντρα στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, ως προς το σήμερα, η κ. Κοζυράκη είπε: «Η πραγματογνωμοσύνη έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό. Έχει παραδοθεί στην Αστυνομία. Φαντάζομαι ότι η Αστυνομία την παρέδωσε στον εισαγγελέα. Δε γνωρίζω τι έχει γίνει παραπέρα».

Θα μπορούσε να αγοραστεί ρεζιστογράφος; «Κάνουμε κουβέντα με την Περιφέρεια για την αγορά οργάνων, για τη δημιουργία εργαστηρίου αστικού πρασίνου στο ΕΛΜΕΠΑ, και από μας το μεγάλο όραμα είναι να κάνουμε αυτή τη θεσμοθέτηση προδιαγραφών και όρων για το αστικό πράσινο. Ένα τέτοιο μηχάνημα κάνει περίπου 60.000 ευρώ. Ο Δήμος γνωρίζω ότι αναζητά τον τρόπο για να αποκτήσει ένα τέτοιο μηχάνημα, αλλά δεν υπάρχει τεχνογνωσία στον κρατικό μηχανισμό και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οπότε θέλει εκπαίδευση», σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη.

Πάντως, γίνεται προσπάθεια, όπως είπε, με την Περιφέρεια Κρήτης ως φορέα χρηματοδότησης και τις εμπλεκόμενες πλευρές να έχουν υποβάλει σχέδιο χρηματοδότησης.

Νήσος Χρυσή - «Πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη το ιδιοκτησιακό. Εμπλέκονται αιρετοί και πολιτικοί»

Η απαγόρευση για τη νήσο Χρυσή έχει λήξει, ωστόσο σύντομα θα υπάρξει μια άλλη πρόταση, η οποία δε θα είναι απαγορευτική σε επισκέπτες, αλλά δε θα επιτρέπει και την τουριστική ασυδοσία. Θα είναι κάτι στη μέση... λίγη απαγόρευση και λίγοι τουρίστες, ίσως με περιορισμένο και προκαθορισμένο αριθμό επισκεπτών ανά ημέρα.

Η κ. Κοζυράκη αποκάλυψε ότι δέχτηκε πόλεμο από τον Δήμο Ιεράπετρας και κάποιους ξενοδόχους, ενώ φερόμενοι ιδιοκτήτες της Χρυσής έχουν κάνει και αγωγές σε βάρος της Αποκεντρωμένης, της Περιφέρειας, του Δημοσίου και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή Προστασίας.

Το ζήτημα του ιδιοκτησιακού είναι το πιο “καυτό”, καθώς, όπως είπε, έχει πολλά κενά, μελανά και σκοτεινά σημεία, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες βρέθηκαν να έχουν κάνει αγοραπωλησίες που απαγορεύεται.

Σήμερα, μετά τη διαδικασία του Κτηματολογίου, επειδή το Δημόσιο δεν προέβαλε αντιρρήσεις, πάνω από 110 άτομα διεκδικούν ιδιοκτησία στη Χρυσή, αν και η αρχική διανομή ήταν σε 3 άτομα!

«Υπάρχουν ζητήματα και προβλήματα για μας. Γιατί, για παράδειγμα, κατάτμηση και μεταβίβαση του δικαιώματος σε δάση και δασικές εκτάσεις απαγορεύονται»...

Παρακάτω, η Μαρία Κοζυράκη σημείωσε πως, «αν το ελληνικό κράτος αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα, αυτό το νησί και όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους να παραμείνει δημόσιο κτήμα, κατοχυρωμένο, θα πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να το αποκτήσει πίσω ξανά με νόμιμο τρόπο».

Μάλιστα, η κ. Κοζυράκη είπε ότι υπάρχουν πολλά μελανά και σκοτεινά σημεία στο ιδιοκτησιακό, πως εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και αιρετοί ως φερόμενοι ιδιοκτήτες στο Κτηματολόγιο, ότι έχουν γίνει αγοραπωλησίες και πως το υπουργείο Οικονομικών, που έχει πάρει το φάκελο με το ερώτημα της ανάκτησης κυριότητας, θα πρέπει να στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη και το αρμόδιο υπουργείο για το πώς έγιναν συμβόλαια.

Η Μαρία Κοζυράκη μίλησε και για τα μεγάλα ζητήματα στη Χρυσή. Τόνισε ότι είχε εκδοθεί η ΚΥΑ για το σχέδιο δράσης, την περίοδο που η ίδια ήταν σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος.

«Είναι το πρώτο σχέδιο δράσης που γίνεται για προστατευόμενη περιοχή στην Ελλάδα», είπε.

«Κάνουμε πράγματα και λαμβάνουμε μέτρα για να δούμε ποιο θα ήταν το προσήκον μέτρο περιβαλλοντικής διακυβέρνησης για τις προστατευόμενες περιοχές»... Στο σημείο αυτό, κατήγγειλε τα εξής: «Είναι περιοχή που τα τελευταία 40 χρόνια αντιμετωπιζόταν μόνο ως τουριστικός προορισμός, με μια ληστρική εκμετάλλευση. Και μην ξεχνάμε ότι είναι μια αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, που οφείλουμε να σεβαστούμε, να διατηρήσουμε και να δώσουμε στις επόμενες γενιές»...

Η κ. Κοζυράκη υπενθύμισε ότι δεν υπήρχε κλείσιμο του νησιού, αλλά πάρθηκαν αρκετά αυστηρά μέτρα. «Υπήρχε περιορισμός της επισκεψιμότητας λόγω περιορισμού απόβασης στο νησί. Η απόφαση έχει ήδη λήξει. Αυτή τη στιγμή, επειδή γίνεται το σχέδιο φύλαξης και η μελέτη φέρουσας ικανότητας θέλουμε να δούμε κατά πόσο μπορούμε να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν πρόκειται να πάμε σε ένα μοντέλο όπως ήταν παλιά, που τα πάντα επιτρέπονταν και τα πάντα είναι ελεύθερα».

Ανεμοφράκτες κατέστρεψαν το οικοσύστημα

«Υπήρχε σχόλιο από το καλοκαίρι του ’21 και μετά, που έλεγε “ντροπή στην ελληνική κυβέρνηση και στον Δήμο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αυτός ο χώρος, που δε λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα”», σημείωσε με νόημα η Μαρία Κοζυράκη. Και συνεχίζοντας, αποκάλυψε τα εξής: «Για να διατηρηθεί η άμμος στις παραλίες, δημιουργήθηκαν κάποιοι σαν ανεμοφράχτες, σαν μικρά εμπόδια, για να συγκρατείται η άμμος στην παραλία. Οπότε ουσιαστικά, επειδή ο άνεμος είναι αυτός που διαμορφώνει την κατάσταση των αμμοθινών για το πώς αυτές γίνονται και πώς θα διατηρηθούν, διακόπηκε όλη αυτή η διαδικασία, με αποτέλεσμα να διαλυθούν οι αμμοθίνες μες στον οικότοπο και να αποστεωθούν οι κέδροι. Είναι οι μορφές που βλέπουμε των ημιξεραμένων κέδρων, επειδή οι ρίζες τους είναι στον αέρα»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News