Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - 101 εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δομές υγείας της Κρήτης

Κρήτη
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - 101 εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δομές υγείας της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από 16 μήνες τους έδειξαν την πόρτα της εξόδου και τώρα παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής - 101 συνολικά ανεμβολίαστοι υγειονομικοί της Κρήτης επιστρέφουν στα καθήκοντά τους - Τι υποστηρίζουν οι γιατροί της «πρώτης γραμμής» στο νησί

Πίσω στον τόπο εργασίας τους, με σειρά όμως περιοριστικών μέτρων που περιγράφονται στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, επιστρέφουν από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, που σε παγκρήτιο επίπεδο αριθμούν τα 101 άτομα. Ωστόσο, αντιδράσεις εγείρουν οι προϋποθέσεις που τίθενται για την επιστροφή τους, καθώς πέρα από το ότι απαγορεύεται να εργάζονται σε μονάδες, με ασθενείς υψηλού κινδύνου, θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τα δύο τεστ που θα πρέπει να κάνουν την εβδομάδα.

«Κύμα» επιστροφής

«Αν και είμαστε υπέρ του εμβολιασμού θεωρούμε ότι αυτού του είδους οι πρακτικές και τακτικές οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα με μακροπρόθεσμο επίπεδο», σημειώνει η Ελένη Ιωαννίδου, διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής ΓΝΡ & Γραμ. Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου.  Οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υγειονομικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας σχολιάζουν πως δεν θα έπρεπε καν να φύγουν οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι τους, μιας και ουδέποτε, όπως λένε, αποτέλεσαν κίνδυνο για τους ασθενείς.

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί για να επιστρέψουν στον τόπο εργασίας τους θα πρέπει υποχρεωτικά πλέον να χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα και να κάνουν -με δικά τους έξοδα- δύο φορές την εβδομάδα rapidtests σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, προκειμένου να προσκομίζουν το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον προϊστάμενο της δομής που εργάζονται. Ωστόσο, για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων μπαίνει στο εξής «σήμα απαγορευτικό» σε συγκεκριμένες μονάδες, όπως η εντατική, οι μονάδες τεχνητού νεφρού, οι ογκολογικές μονάδες και οι μονάδες νεογνών.

Και ενώ ο «αναβρασμός» στο χώρο του εθνικού συστήματος υγείας καλά κρατεί για σειρά πολλών ζητημάτων, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το ιδιαίτερο «come back» των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα δώσει μεγάλη ανάσα στο σύστημα μιας και ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος λόγω ιώσεων και λοιμώξεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News