Με το βλέμμα στις εκλογές - Το πολιτικό διακύβευμα του 2023 από τους βουλευτές του Ηρακλείου

Κρήτη
Με το βλέμμα στις εκλογές - Το πολιτικό διακύβευμα του 2023 από τους βουλευτές του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον απολογισμό της χρονιάς που έφυγε, αλλά και τις προσδοκίες τους για τη νέα που ήρθε κάνουν μέσω του neakriti.gr βουλευτές του Ηρακλείου

Μια δύσκολη χρονιά ολοκληρώθηκε. Ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση της ενεργειακής κρίσης και την εκτίναξη του πληθωρισμού. Περιλάμβανε έντονες πολιτικές αναταραχές και αλλαγές σε κομβικά πεδία του δημόσιου τομέα, όπως την υγεία, την παιδεία και το ασφαλιστικό σύστημα. Η νέα χρονιά έχει πολιτικό χαρακτήρα και πιο συγκεκριμένα προεκλογικό. Οι πολιτικοί σχηματισμοί είναι έτοιμοι να “ριχτούν” στη μάχη, διασταυρώνοντας τα ξίφη τους, σε μια περίοδο που η κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή της.

Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr, επικοινώνησε με τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου οι οποίοι μίλησαν για το πολιτικό διακύβευμα που έχει η νέα χρονιά, το 2023. Οι απαντήσεις τους, όπως θα διαπιστώσετε, διαφέρουν ριζικά. Ο κάθε βουλευτής διατυπώνει την επίσημη στάση που υιοθετεί ο πολιτικός σχηματισμός στον οποίο ανήκει, και πιο συγκεκριμένα η στάση αυτή υπαγορεύεται σε σχέση με το εάν ο πολιτικός σχηματισμός είναι κυβέρνηση ή όχι. Η Ν.Δ. υποστηρίζει ξεκάθαρα πως η κυβερνητική της πορεία είναι ευθυγραμμισμένη με τον ορθολογισμό, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, αποκηρύττουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς των τριάμισι τελευταίων ετών και κάνουν αναφορά στο νέο πολιτικό στίγμα που θα δώσουν σε περίπτωση που εκλεγούν στην κυβέρνηση.

Οι απαντήσεις των βουλευτών στο ερώτημα «ποιο είναι το πολιτικό διακύβευμα του 2023» είναι άκρως ενδιαφέρουσες...

Μάξιμος Σενετάκης, βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου - «Όχι στη λογική της Ψωροκώσταινας»

«Από το 2019, όταν η Ν.Δ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου, ό,τι υποσχέθηκε το έκανε πράξη. Και θα μπορούσε να κάνει και πολλά περισσότερα αν δεν καλούταν να διαχειριστεί πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις: την υγειονομική και την ενεργειακή. Αυτό δημιούργησε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη και ένα αδιαμφισβήτητο αίσθημα ασφάλειας στον κόσμο. Το πολιτικό διακύβευμα για το 2023 ενόψει εκλογών είναι αν η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της εμπιστοσύνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Αν θα ολοκληρωθεί ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη αλλάζει την εικόνα της χώρας για πάντα. Αν θα επαναλάβουμε τον πειραματισμό ή θα εδραιώσουμε τον ορθολογισμό. Αν θα έχουμε έναν ηγέτη που θα κυβερνά με ευθύνη και μέθοδο, ή έναν αρχηγό που διχάζει, κηρύσσει κάθε λίγο και λιγάκι ανένδοτο που καταλήγει σε ανέκδοτο. Αν θα έχουμε ηγέτη που θα ξεπερνά τις δυσκολίες και θα μετατρέπει τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα ή “αρχηγό” που διαιωνίζει διαχρονικές παθογένειες και δημιουργεί πάσης φύσης ελλείμματα. Αν θα γίνουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα που θα πρωταγωνιστεί ή θα παραμείνουμε η γνωστή Ψωροκώσταινα που διαρκώς νοσεί. Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα. Να ξεριζώσουμε από τη χώρα και τον κάθε Έλληνα τη λογική της Ψωροκώσταινας και να αποκτήσουμε την εθνική αυτοπεποίθηση που μας αξίζει».

Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - «Από τη χρονιά της “ακρίβειας Μητσοτάκη” σε μια χρονιά με “Δικαιοσύνη παντού”»

«Το 2022 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως έτος καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της πατρίδας μας, η υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εμπλέκεται σε σκάνδαλο παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, δικαστικών και ανώτατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων... γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης των ανεξάρτητων Αρχών, προστασίας της Δημοκρατίας από φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, αλλά και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο Κράτος Δικαίου. Ταυτόχρονα, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η χρονιά της πιο βίαιης αναδιανομής του πλούτου, προς όφελος των λίγων και ισχυρών κυβερνητικών “φίλων”. Ως η χρονιά της “ακρίβειας Μητσοτάκη” που οδήγησε δισεκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία σε ελάχιστες επιχειρήσεις ολιγοπωλιακού χαρακτήρα, υποθηκεύοντας - ξανά - το οικονομικό μέλλον της χώρας, ενώ ενέτεινε τις ανισότητες στον κοινωνικό ιστό. Γι’ αυτό και, για εμάς, το μείζον πολιτικό διακύβευμα για το 2023 είναι να καταφέρουμε να το κάνουμε έτος Δικαιοσύνης και αποκατάστασης του Κράτους Δικαίου. Ως τη χρονιά που η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. “Δικαιοσύνη παντού” θα γίνει η καθημερινότητα όλων μας».

Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου - «Μια κυβέρνηση που δε θα αποποιείται των ευθυνών της»

«Το 2022, μια χρονιά όπου κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η ανοδική πορεία του πληθωρισμού, η ακρίβεια και οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις της ενεργειακής κρίσης, έφτασε στο τέλος της, αφήνοντας πίσω της νέους, εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στο έλεος της φτωχοποίησης. Μέσα σε όλα αυτά, μια σειρά διαδοχικών σκανδάλων με πολιτικές προεκτάσεις, οι παρακολουθήσεις και τα δώρα - δισ. ευρώ υπερκέρδη σε εταιρείες ενέργειας - υπονομεύουν τους θεσμούς και τη Δημοκρατία, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική.

Η κυβέρνηση διαδραμάτισε αρνητικό ρόλο στη διαχείριση όλων των κρίσεων, αδυνατώντας να δώσει ουσιαστικές λύσεις, με αποτέλεσμα τη σημαντική πίεση στα εισοδήματα, τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση των όρων διαβίωσης των νοικοκυριών, που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στον χειμώνα που διανύουμε, με κίνδυνο να γίνει ακόμα πιο απειλητικός τους επόμενους μήνες. Το νέο έτος δεν επιθυμούμε να σηματοδοτήσει ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα, αλλά μια αισιόδοξη εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα. Η νέα δυναμική πνοή ευελπιστούμε να δοθεί με τις εκλογές και τη νίκη μιας δημοκρατικής και προοδευτικής κυβέρνησης που δε θα στέκεται θεατής μπροστά στα γεγονότα, αρνούμενη να λάβει ουσιαστικά μέτρα. Μια κυβέρνηση που δε θα αποποιείται των ευθυνών της εναποθέτοντας τις λύσεις στην ατομική ευθύνη και την “προσαρμογή” των πολιτών για την επιβίωσή τους».

Νίκος Ηγουμενίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου - «Επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης της ακρίβειας»

«Το 2023 είναι μια χρονιά στην οποία ένας ολόκληρος κόσμος αξιών θα τεθεί στο τραπέζι. Επιτακτική προβάλλει το 2023 η ανάγκη αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Με μόνιμα μέτρα και όχι επιδόματα- “μπαλώματα” της φτώχιας και της ανέχειας! Χρονιά κρίσιμη για το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι δίκαιο ο πολίτης να υποχρεώνεται να βάζει το χέρι στην τσέπη για τη “δωρεάν” περίθαλψη που δικαιούται; Κρίνεται το δικαίωμα στην εργασία: Είναι δίκαιο να ανεχόμαστε τη “μαύρη” και την υποδηλωμένη εργασία; Την κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Το ίδιο και για την Παιδεία: Μπορούμε χωρίς τους απαραίτητους δασκάλους στα σχολεία και χωρίς πόρους στα δημόσια πανεπιστήμια; Μπορεί η χώρα να συνεχίσει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο έχει περιέλθει; Είναι δίκαιο να συνεχιστεί η κρίση θεσμών και αξιών στην οποία μας έχει οδηγήσει ο κ. Μητσοτάκης που παρακολουθεί τους υπουργούς του;

2023: Με τα συμφέροντα των λίγων, των εκλεκτών και των ελίτ; Ή με την υπεράσπιση των πολλών, των εργαζομένων και τα συμφέροντα των επόμενων γενεών; Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει απάντηση. Με το ισχυρό ρεύμα των προοδευτικών, υγιών κοινωνικών δυνάμεων, αυτήν τη μάχη θα την κερδίσει!».

Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ηρακλείου - «Κρίσιμη περίοδος για τον κόσμο, την Ευρώπη και την πατρίδα μας»

«Το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι η απαρχή μιας πολύ κρίσιμης περιόδου για τον κόσμο, την Ευρώπη και την πατρίδα μας, αφού οι παγκόσμιες εξελίξεις, με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την όξυνση των ανταγωνισμών ισχύος των μεγάλων δυνάμεων, έχουν επιπτώσεις σε κάθε χώρα και κάθε τοπική κοινωνία.

Οι παγκόσμιοι πρωταγωνιστές, ΗΠΑ, Κίνα, ακόμη και Ρωσία, φαίνεται ότι έχουν διαμορφώσει σαφείς στρατηγικές, εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση που παραπαίει ανάμεσα στο γραφειοκρατικό μοντέλο λήψης αποφάσεων και την αποκοπή των θεσμικών της οργάνων από τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Το 2023 θα διεξαχθούν εθνικές αλλά και αυτοδιοικητικές εκλογές και το 2024 ευρωπαϊκές, και είναι ευκαιρία για τον ελληνικό λαό και κάθε πολίτη ξεχωριστά να τις αξιοποιήσει για τις αναγκαίες επιλογές και αποφάσεις.

Το διακύβευμα για την Ε.Ε. και κάθε χώρα της είναι η παραπάνω από επείγουσα αναπροσαρμογή των στρατηγικών και των πολιτικών της, ώστε να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και να πορευτούν στο παγκόσμιο “γίγνεσθαι” με περισσότερη ασφάλεια, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι να παραμεριστεί η άγονη πολιτική πόλωση και να πάρει τη θέση της αφενός η εθνική συνεννόηση για τα εθνικά και τα μείζονα ζητήματα της χώρας ως προς την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας και αφετέρου η αντιπαράθεση ιδεών, πολιτικών και προγραμμάτων για οικονομική και κοινωνική πρόοδο, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση που θα επιλέξει ο λαός και τις νέες περιφερειακές και νέες δημοτικές Αρχές που θα αναδείξουν οι τοπικές κοινωνίες».

Μανόλης Συντυχάκης, βουλευτής ΚΚΕ Ηρακλείου - «Ισχυρό “χαστούκι” από τον λαό στα κόμματα που του έχουν “μαυρίσει” τη ζωή»

«Το πραγματικό διακύβευμα των επικείμενων εκλογών είναι να δοθεί ισχυρό “χαστούκι” από τον λαό στα κόμματα που του έχουν “μαυρίσει” τη ζωή και να ενισχυθεί το ΚΚΕ, ένα πραγματικό, αληθινό, αυθεντικό αποκούμπι του. Ή θα είναι δυνατός ο λαός την επομένη των εκλογών ή θα είναι δυνατή η οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση και ο λαός αδύναμος.

Από κοινού Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα απορρίπτουν επανειλημμένως τις τροπολογίες που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή, για να πάρει ανάσα ο λαός, όπως η επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης στο Δημόσιο, η κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε τρόφιμα, ενέργεια και καύσιμα, καθώς και η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Συμφωνούν στην ίδια στρατηγική, που προστατεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους, ενώ σφίγγει ολοένα και περισσότερο στον “λαιμό” τη “θηλιά” της ενεργειακής φτώχιας και της ακρίβειας. Μόνο τα προηγούμενα περίπου τέσσερα χρόνια, σχεδόν ένα στα δύο νομοσχέδια της Ν.Δ. ψηφίστηκαν απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και περίπου το 70-80% απ' το ΠΑΣΟΚ. ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, είναι κόμματα-δορυφόροι του ενός ή του άλλου και αποτελούν πραγματικό σωσίβιο του δικομματισμού για την επόμενη ημέρα.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα. Με το ΚΚΕ μπροστά, δυνατό, ενάντια στην ενεργειακή φτώχια και ακρίβεια, ενάντια στη λεγόμενη “πράσινη” μετάβαση των χρηματιστηρίων της ενέργειας, της φοροληστείας των εργαζομένων και της περιβαλλοντικής καταστροφής, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη - με κάθε τρόπο - συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, ενάντια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός με τις πολεμικές δαπάνες σήμερα και που θα καταλήξει να τον πληρώνει και με το αίμα των παιδιών του αύριο. Σε αυτόν τον αγώνα, με συνέπεια, χωρίς “ναι μεν αλλά”, μπαίνει μπροστά το ΚΚΕ, ακριβώς επειδή έχει θέσεις και πρόγραμμα εξουσίας-διακυβέρνησης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, έχει πρόταση σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, τα κόμματα και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του, την ίδια την εξουσία του. Που θα καταργήσει την επιχειρηματική δράση στην Ενέργεια, στην Υγεία, στην Παιδεία, στον πολιτισμό-αθλητισμό. Που μέσα από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, θα διασφαλίζει ολόπλευρα τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες. Υπάρχει λοιπόν “καλό” σενάριο για τον λαό και γράφεται με ΚΚΕ δυνατό! Η δύναμη του ΚΚΕ επιστρέφει πολλαπλάσια στον λαό! Θα είναι η καλύτερη και πιο ελπιδοφόρα “είδηση” για την επόμενη μέρα!».

Γιώργος Λογιάδης, βουλευτής ΜέΡΑ25 Ηρακλείου - «Να αναλογιστούμε τι Ελλάδα και τι Ευρώπη θέλουμε»

«Σε μια χρονιά με εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, να θέσουμε στον εαυτό μας το εξής ερώτημα: Θέλουμε να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, με τις ίδιες πολιτικές που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα ή να αντιδράσουμε και να πούμε όχι σε όλα αυτά;

Το πολιτικό διακύβευμα είναι ένα και ξεκάθαρο: η σύγκρουση με αυτούς που καταστρέφουν διαχρονικά την ευημερία μας και το μέλλον των παιδιών μας. Την πατρίδα μας, που διαχρονικά υποφέρει και καταστρέφεται από διχασμό, από προσωπικά και πολιτικά μικροσυμφέροντα, εξαρτήσεις άνωθεν και έξωθεν. Μια χώρα που υποφέρει από τη φτωχοποίηση και το δημογραφικό πρόβλημα που επιδεινώνεται, που δεν ελέγχουμε τον πρωθυπουργό, την τρόικα, τον φορολογικό μηχανισμό του κράτους και τη δημόσια περιουσία, σε μια Ευρώπη-μαριονέτα, των λόμπι, της διαφθοράς και των συμφερόντων για τους ελάχιστους και πολύ μεγάλους και όχι για τους πολλούς, σε νομική, πολιτική και οικονομική κατάπτωση.

Να αναλογιστούμε λοιπόν τι Ελλάδα και τι Ευρώπη θέλουμε και να αλλάξουμε την πορεία με ρήξη σε όλα αυτά.

Ξα μας, λοιπόν! Καλή χρονιά με υγεία, ειρήνη και αγωνιστικότητα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News