Ανασκόπηση 2022: Χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό - Χαμόγελα για τις αφίξεις

Κρήτη
Ανασκόπηση 2022: Χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό - Χαμόγελα για τις αφίξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια “ανάσα” από τα 11 εκατ. η τουριστική κίνηση στα αεροδρόμια του νησιού

Η φετινή τουριστική χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς. Τόσο ο ρωσοουκρανικός πόλεμος όσο και η μετάλλαξη “Όμικρον” δημιούργησαν δυσοίωνες συνθήκες για το τουριστικό έτος 2022, με τους πρώτους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για απώλεια 700.000 τουριστών από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία. Εντέλει, η τουριστική χρονιά πήγε αρκετά καλά, με την επιβατική κίνηση τους πέντε πρώτους μήνες του 2022 να είναι αυξημένη κατά 377,7%.

Ο τζίρος ήταν ανεβασμένος στα καταλύματα και στην εστίαση, ενώ τον Αύγουστο τα καταλύματα ήταν γεμάτα. Τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν αυξημένα κατά 3 δισ. ευρώ. Οι αφίξεις ήταν περισσότερες ακόμα και από το 2019. Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν εμφανές πως η φετινή χρονιά ήταν θετική.

Τα πρώτα δείγματα - Μηδενικές προκρατήσεις

Η τουριστική χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Παρά τα αρκετά καλά επίπεδα προκρατήσεων που παρατηρήθηκαν τον Νοέμβριο - που είναι διαχρονικά ο πρώτος μήνας των προκρατήσεων - ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος δεν πήγαν τόσο καλά. Οι τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης έλεγαν τότε πως οι προκρατήσεις ήταν μηδενικές. Και ο λόγος αφορούσε τη νέα μετάλλαξη “Όμικρον”.

Η “Όμικρον” αποδείχτηκε ιδιαίτερα μεταδοτική, με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται. Kαι η εμφάνισή της, σε συνδυασμό με τους υγειονομικούς περιορισμούς που συνέχιζαν να υπάρχουν όχι μόνο από πλευράς Ελλάδας αλλά και από την πλευρά των ευρωπαϊκών χωρών, δημιούργησε αποτρεπτικές συνθήκες για τον κόσμο που επιθυμεί να ταξιδέψει.

Οι συνέπειες του πολέμου - Απώλεια 700.000 τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου γίνεται μια πρώτη αποτίμηση του πολέμου που λαμβάνει χώρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αναμφισβήτητα οι επιπτώσεις δεν εστιάζονται μόνο στον επισιτιστικό τομέα, αλλά και στον τουρισμό. Ενδεικτικό δείγμα της συνολικής κατάστασης είναι πως ο τουρισμός πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Μέχρι και τις αρχές Μαρτίου, η Ελλάδα χάνει 700.000 τουρίστες οι οποίοι προέρχονται από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία. Η Ρωσία αποκλείεται από τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει στον αποκλεισμό των Ρώσων από κάθε είδους δραστηριότητα. Η απώλεια του ρωσικού τουρισμού πλήττει και την Κρήτη, καθώς οι 350.000 ρωσόφωνοι θα έρχονταν στο νησί μας.

Οι “Κασσάνδρες” διαψεύδονται - Αύξηση κατά 377,7% τους 5 πρώτους μήνες του 2022

Παρά τους κακούς οιωνούς, η χρονιά ξεκίνησε (τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου) με αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 377,7%, σε σχέση με το 2021, τους πέντε πρώτους μήνες. Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ανήλθε στα 14 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας άνοδο 377,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, οπότε είχαν διακινηθεί 2,9 εκατομμύρια επιβάτες. Όσον αφορά στις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, αυτές ανήλθαν στις 139.861, από τις οποίες 68.352 ήταν εσωτερικού και 71.509 εξωτερικού, καταγράφοντας άνοδο 115,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, οπότε είχαν πραγματοποιηθεί 64.823 πτήσεις.

Καταλύματα- Έκρηξη τζίρου τον Ιούνιο

Το 2022 είναι η χρονιά όπου οι υπηρεσίες καταλυμάτων και εστίασης έσπασαν κάθε ρεκόρ σε τζίρο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και πιο συγκεκριμένα το δεύτερο τρίμηνο. Ειδικότερα, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 2.051.499.115 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 238,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 605.517.814 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ούτε καρφίτσα... - 100% οι πληρότητες τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος είναι ο πιο θερμός μήνας. Είναι ο μήνας εκείνος που ολόκληρη η Ελλάδα περιμένει να κάνει διακοπές. Το μεγάλο στοίχημα ήταν να έχουμε όσο γίνεται πιο πολλές πληρότητες τον μήνα αυτό του καλοκαιριού. Τελικά, όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες, αλλά ο Αύγουστος ήταν ένας γεμάτος μήνας. Δωμάτιο δεν υπήρχε ούτε για δείγμα σε πολλά τουριστικά θέρετρα της Κρήτης, αφού οι πληρότητες των ξενοδοχείων “άγγιξαν” σε πολλές περιπτώσεις το 100%.

Προκρατήσεις - Οι Άγγλοι “ψηφίζουν” Κρήτη και το 2023

Το μοναδικό στοιχείο που υπάρχει διαθέσιμο μέχρι και αυτή τη στιγμή για την επόμενη χρονιά είναι η είδηση που έβγαλε η “Νέα Κρήτη” για τις αυξημένες βρετανικές προκρατήσεις. Το 2023 επί του παρόντος είναι ένας “γρίφος”, καθόσον θα συνεχίζει να υφίσταται τόσο η υγειονομική πρόκληση όσο και η ενεργειακή κρίση, που εν μέρει θα επηρεάσουν τη λογική των Ευρωπαίων τουριστών. Το μόνο σίγουρο είναι πως, με βάση δημοσίευμα του neakriti.gr, οι βρετανικές προκρατήσεις παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 15-20%, μια εξέλιξη που είναι αναμφισβήτητα θετική είδηση για την επόμενη χρονιά.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους τουρίστες, η πιο ακριβής αποτύπωση της κατάστασης που θα έχει το τουριστικό τοπίο το 2023 θα είναι από τον Μάρτιο και έπειτα. Και ο λόγος είναι πως ο χειμώνας θα κρίνει το... μέγεθος της τσέπης του Ευρωπαίου.

Στο συν 3% το Ηράκλειο - Πάνω από το 2019 οι διεθνείς αφίξεις

Η θετική χρονιά που παρουσίασε το τουριστικό προϊόν της Κρήτης επιβεβαιώθηκε και με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το neakriti.gr, στις 3 Δεκεμβρίου, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου σημειώθηκε αύξηση κατά 3% το πρώτο δεκάμηνο σε σχέση με το 2019, ενώ στο αεροδρόμιο Χανίων η αύξηση ήταν 14,1%. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν με τον πλέον τρανταχτό τρόπο πως, παρά τους κακούς οιωνούς, το τουριστικό προϊόν της Κρήτης ήταν άκρως ελκυστικό και εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες προτίμησαν τόσο την Ελλάδα όσο και την Κρήτη.

Χρονιά – «χρυσάφι» για την Κρήτη - Μια... Ελλάδα πέρασε από το νησί

Η Κρήτη φέτος από τον Ιανουάριο μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου έφτασε στους 5,5-6 εκατ. τουρίστες. Συνολικά, οι αφίξεις και οι αποχωρήσεις άγγιξαν τα 11 εκατομμύρια σε αριθμό. Ο αριθμός αυτός επιβεβαιώνει με τον πλέον τρανταχτό τρόπο πως η Κρήτη είναι η “ναυαρχίδα” του ελληνικού τουρισμού που προσφέρει δυναμικά στο ΑΕΠ της εθνικής οικονομίας, ενώ προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας για τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα.

Ο στόχος επετεύχθη - Αυξημένα κατά 3 δισ. φέτος τα έσοδα

Ο στόχος που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό πέρυσι τέτοια εποχή ήταν τα έσοδα από τον τουρισμό να φτάσουν το 80% του 2019, δηλαδή 15 δισ. ευρώ. Με σκληρή δουλειά, και κόντρα σε πολλαπλές κρίσεις, ο στόχος όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά η χρονιά φαίνεται πως θα “κλείσει” με περίπου 3 δισ. ευρώ παραπάνω. Μάλιστα, οι αφίξεις ξεπέρασαν το 2019, ενώ τα αυξημένα έσοδα δημιουργούν μια ισχυρή παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News