Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Β': "Καλλικράτης" στην Εκκλησία - Η πολιτική, τα "ρουσφέτια" και οι πικρίες για την εκλογή του (vid)

Κρήτη
Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Β': "Καλλικράτης" στην Εκκλησία - Η πολιτική, τα "ρουσφέτια" και οι πικρίες για την εκλογή του (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είπε στο “Ελεύθερο Σημείο” για τα “ρουσφέτια”, την πολιτική, την εκκλησιαστική περιουσία, τους δασικούς χάρτες, τον ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής, αλλά και τον νέο Πρωτοσύγκελο

Σε εκκλησιαστικό “Καλλικράτη” με την ενοποίηση ενοριών στην Κρήτη θα προχωρήσει άμεσα ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, όπως ο ίδιος άφησε να φανεί προχθές το βράδυ ως καλεσμένος του Λευτέρη Συμβουλάκη στο “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV”. «Είναι κάτι το οποίο απευχόμαστε, αλλά κάποια στιγμή μπορεί να αναγκαστούμε να το κάνουμε», σύμφωνα με τον ίδιο. «Να ενοποιήσουμε δηλαδή... Δυστυχώς, αυτό είναι ένα φαινόμενο, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την αστυφιλία», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ στη διάρκεια της εκπομπής έδωσε στη δημοσιότητα και άλλες πολλές ειδήσεις, που θα συζητηθούν!

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις σήμερα στα χωριά μας, πάρα πολλές ενορίες αν δεν ενοποιηθούν κυριολεκτικά θα ερημώσουν, και άφησε να εννοηθεί ότι ο «εκκλησιαστικός “Καλλικράτης”» αποτελεί μονόδρομο για τον ίδιο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή της Κρήτης. «Περιμένουμε με πολλή αγωνία την επεξεργασία των στοιχείων από την απογραφή την τελευταία, για να δούμε πώς πάει και στο νησί μας η αστυφιλία αυτή. Αν δούμε ότι τα χωριά μας ερημώνουν το ένα μετά το άλλο, αναγκαστικά, αυτά τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που ονομάζονται ενορίες, ή τις ενορίες που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θα αναγκαστούμε να τις ενοποιήσουμε γιατί δε θα “βγαίνουν”», όπως αποκάλυψε στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος.

Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή, όσο και αν φαντάζει περίεργο αυτό που θα ακουστεί, περισσότερες από τις ενορίες μας - τα 3/4 των ενοριών μας - δε βγάζουν κυριολεκτικά τα έξοδά τους. Με την αύξηση των καυσίμων, με όλα αυτά τα οποία έχουν έρθει, με τον ΕΝΦΙΑ και χίλια δυο έξοδα που έχουν καθημερινά και που “τρέχουν”, με τους ελάχιστους ανθρώπους που υπάρχουν πλέον στα χωριά, δεν καλύπτονται αυτά τα έξοδα»...

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου και παρουσιαστή της εκπομπής «την ενοποίηση αυτή την έχετε σκεφτεί ή είναι ένα παιχνίδι του λόγου;», η απάντηση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου ήταν ως εξής: «Την απευχόμαστε. Αλλά φοβούμαι ότι θα έρθει μοιραία. Και μέσα στο μυαλό μου την προετοιμάζω. Κι εγώ και οι Αδελφοί Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης. Και όχι μόνο. Σκεφτόμαστε και προβληματιζόμαστε πάρα πολύ σε αυτά τα θέματα και σε αυτή τη “λειψανδρία”. Και ξέρετε... η “λειψανδρία” αυτή γεννά και άλλα θέματα. Όταν έχουμε “λειψανδρία”, δυστυχώς, θα πέσει και το επίπεδο το πνευματικό. Η “λειψανδρία” αυτή θα οδηγήσει σε άλλους δρόμους, τους οποίους πρωτίστως απεύχομαι», σημείωσε με νόημα.

Οι άμισθοι ιερείς

Για τους άμισθους ιερείς, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ στην Αρχιεπισκοπή βρήκα τέσσερις θέσεις. Από τις τέσσερις - δόξα τω Θεώ - πήραμε τις δύο θέσεις και διορίστηκαν οι δύο. Και περιμένουμε με αγωνία να έρθουν και οι άλλες φέτος δύο θέσεις για τις τακτοποιήσουμε. Εγώ προσωπικά δεν ήθελα ποτέ να κάνω άμισθους. Διότι, ξέρετε, δεν είναι μόνο ο μισθός... Είναι η ασφάλεια των ανθρώπων αυτών. Έχουν οικογένειες. Έχουν μικρά παιδιά. Ο Διάκονός μου ήταν δύο χρόνια περίπου άμισθος με δύο μικρά παιδιά. Το κάνουν εθελοντικά και με μια μικρή βοήθεια που δίνουμε όλοι. Αλλά δεν είναι σωστό. Ο παπάς θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής, ώστε ούτε να ζητάει από κανένα, ούτε να μετατρέπεται σε γυρολόγο, όπως πολλές φορές το έχουμε δει και αυτό να συμβαίνει, με κάποιους “Αδελφούς” που δεν τιμούν το ράσο τους»...

Κάποιοι έχουν... “ταρίφες” στα μυστήρια!

Στο σημείο αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί καταγγελίες ακόμα και για “ταρίφες” από μητροπόλεις της Κρήτης και αυτή η κατάσταση, όπως είπε, τον έχει στενοχωρήσει. Όχι μόνο άμισθοι ιερείς δηλαδή, αλλά και διορισμένοι έχουν “ταρίφες” απέναντι στα μυστήρια των πιστών, αλλά διευκρίνισε ότι γενικότερα το επίπεδο των κληρικών της Κρήτης, με όποιες εξαιρέσεις, παραμένει υψηλό.

«Με στενοχώρησαν τα λόγια τους»

Αλλά οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος από το στόμα του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Δεν έκρυψε την πικρία του για λόγια που ειπώθηκαν σε βάρος του από μητροπολίτες που δε χάρηκαν με την εκλογή και την τοποθέτησή του! «Στενοχωριέμαι γι’ αυτόν που τα λέει. Γι’ αυτούς που τα λένε κάθε φορά. Γιατί δεν αδικούν εμένα, αδικούν τον εαυτό τους τον ίδιο», είπε χαρακτηριστικά...

«Μακριά από εμένα οι λαϊκισμοί» - Για το τρισάγιο στον τάφο του Καζαντζάκη

Στο σημείο αυτό, απάντησε στην κριτική που του έγινε για τη συμμετοχή του στο τρισάγιο για τη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη: «Δεν είμαι αυτό που είμαι. Ούτε είμαι εδώ για να εξακολουθώ να ζω με μύθους ή να καλύπτω αυτούς που βγάζουν τους μύθους. Ή να πω στον κόσμο ότι πρέπει να ζει συνεχώς με μύθους. Οι λαϊκισμοί - το λέω για μία ακόμη φορά - και οι μυθικές καταστάσεις μακριά από εμένα. Ακόμα και αν μύθοι είναι εθνικοί μύθοι. Συχνά έχω πει ότι δε χρειαζόμαστε ούτε ως λαός εθνικούς μύθους. Έχουμε αρκετές εθνικές πραγματικότητες για να ζούμε μαζί τους. Και δε χρειάζεται να ζούμε με εθνικούς μύθους. Να τα αφήσουμε λοιπόν αυτά»...

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος συνέχισε λέγοντας: «Έγινε ένα λάθος κάποτε από κάποιους ανθρώπους να περιμένουν από τον Καζαντζάκη να είναι θεολόγος. Ε, ο Καζαντζάκης δεν μπορεί να είναι θεολόγος. Να έχει θεολογικές σκέψεις. Ο μακαρίτης ο σπουδαίος ιεράρχης που πέρασε από την Εκκλησία της Κρήτης, ο Κισσάμου Ειρηναίος, είχε πει κάποτε για τον Καζαντζάκη: “Είναι ένας αετός. Πετά ψηλά. Αλλά όταν ο αετός θέλει να βρει το φαΐ του, από ’κει ψηλά που πετάει, θα κατέβει χαμηλά όταν εντοπίσει θήραμα. Πολλές φορές θα πάει στο φρέσκο κρέας και κάποιες φορές θα πάει στα ψοφίμια. Έτσι και ο Καζαντζάκης, στην αναζήτησή του, πολλές φορές αναζήτησε σε λάθος τόπους και με λάθος τρόπους και από λάθος δρόμους την αλήθεια. Μακάρι να τη βρήκε ο άνθρωπος και κανείς δεν ξέρει την ψυχή του ανθρώπου”»...

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Για μένα προσωπικά, που μεγάλωσα εκεί δίπλα στον τάφο του και το καθημερινό μου παιχνίδι ήταν εκεί πάνω, είναι ένας οικείος τόπος. Ο άνθρωπος αυτός μέσα από τα γραπτά του πρόβαλε και τίμησε την Κρήτη»...

«Δε θα ήμουν πολιτικός»

Σε ερώτηση του Λευτέρη Συμβουλάκη για το ποια είναι η σχέση του με την πολιτική, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης έκανε σαφές πως ο πολιτικός κόσμος πρέπει να δει ποια είναι τα κοινά σημεία πλεύσης, ενώ την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε πως η πολιτική αξίζει μόνον εφόσον υπάρχει όρεξη και επιθυμία.

«Πολλές φορές αισθάνομαι να είμαι δίπλα τους (σ.σ. στους πολιτικούς) και να βρίσκομαι κοντά τους σε έκτακτες συνθήκες όπως οι πλημμύρες. Μπορούμε να γινόμαστε καλύτερα όταν αφήνουμε κατά μέρος αυτά που μας χωρίζουν και εργαζόμαστε για το κοινό συμφέρον», είπε, ενώ συνέχισε: «Έχω τη δυνατότητα να συνδιαλέγομαι φιλικά σχεδόν με όλους και πριν και κατά τη διάρκεια του διακονήματός τους στην πολιτική, έχω τη δυνατότητα να αφουγκράζομαι τον παλμό τους. Προσπαθώ να είμαι κοντά τους. Τους λέω ότι αξίζει τον κόπο να έχεις μια παραπάνω φθορά εάν υπάρχει φρόνημα και αποφασιστικότητα από την πλευρά των ανθρώπων».

Στο ερώτημα τι θα έκανε ο Αρχιεπίσκοπος εάν δεν ήταν κεφαλή της Εκκλησίας της Κρήτης, απάντησε: «Όχι, δε θα ήμουν πολιτικός. Έχω πει πολλές φορές ότι θα ήμουν μοναχός, ιερέας. Επίσκοπος μπορεί να μην ήμουν. Θέλει αντοχές. Θέλει ψυχικές δυνάμεις. Είμαστε άνθρωποι που κλονιζόμαστε και πολλές φορές δεν είμαστε στα καλύτερά μας. Γιατί θα θέλαμε να γίνονταν κάποια πράγματα διαφορετικά. Θα θέλαμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να μη χρειάζεται να επαναλάβουμε τα αυτονόητα. Θα θέλαμε οι άνθρωποι να κρατιούνται από τις αρχές και τις αξίες και όχι να επαναλαμβανόμαστε. Το αυτονόητο για εμάς είναι ζητούμενο για άλλους. Πολλές ερωτήσεις δε θα έπρεπε να γίνονται, γιατί έχει πέσει και το επίπεδο της παιδείας. Δυστυχώς, θα παρέλθει μια γενιά και θα πρέπει να μιλάμε εντελώς διαφορετικά. Ίσως η Εκκλησία πρέπει να “τρέξει”, να αποβάλει το “ξύλινο” και να μιλήσει στην καρδιά των ανθρώπων. Να εστιάσει στην προσωπική σχέση με τον καθένα που επιθυμεί να έχει σχέση με την Εκκλησία».

Το όραμα ένα χρόνο μετά

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την εκλογή και ενθρόνιση στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Στο ερώτημα εάν έχει κατανοήσει το γεγονός πως βρίσκεται στην κεφαλή της Εκκλησίας της Κρήτης, ο Αρχιεπίσκοπος απαντά: «Δεν ξέρω πώς έχει περάσει ένα έτος. Αισθάνομαι πως βρίσκομαι στον πρώτο μήνα. Προσπαθώ να καταλάβω το σχέδιο του Θεού και πώς η διακονία μου θα μετουσιωθεί σε έργα αγάπης. Εγώ έδωσα τον εαυτό μου στην Εκκλησία και είμαι αυτό που είμαι σήμερα, χθες, ακόμα και εάν ο Θεός με πάει σε ένα μοναστήρι αύριο. Εγώ πάντα για την Εκκλησία θα αγωνίζομαι. Εγώ ήρθα για να συνεχίσω. Δεν ήρθα για να κάνω διαφορετικά πράγματα από τους προκατόχους μου. Το όραμά μας είναι να συνεχίζεται το Μυστήριο της Εκκλησίας, αυτό που απελευθερώνει τους ανθρώπους και συνεχίζουν την αγία καθημερινότητά τους. Εάν δε γίνει κατορθωτό, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης», ανέφερε.

Το απωθημένο με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

Μέσα από την εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο”, ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος προχώρησε στην εκμυστήρευση μιας προσωπικής του επιθυμίας και πιο συγκεκριμένα να μεταβεί στην Ισπανία με σκοπό να δει τα έργα του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

«Από το παρελθόν έχω απωθημένα. Θέλω να πάω στο Τολέδο της Ισπανίας για να δω τα έργα του δικού μας μεγάλου ζωγράφου, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Για μένα είναι ένα προσκύνημα ζωής που θέλω να κάνω και μακάρι να αξιωθώ να το κάνω. Ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα που έφυγε από τον τόπο μας και διέπρεψε εκεί, και το έργο του προβάλλει και τιμά την καταγωγή του. Θα ήθελα να γίνει σύντομα», είπε.

«Δεν κάνω “ρουσφέτια”»

Η πραγματική όμως επιθυμία είναι να βγαίνει έξω και να συνομιλεί με ανθρώπους... «Το ζητούμενο είναι η καθημερινότητα. Αυτό που επιθυμώ και μου δίνει πνευματική χαρά και δύναμη είναι να βγαίνω έξω στους δρόμους και να συνομιλώ με ανθρώπους. Δεν είμαι άνθρωπος του γραφείου. Το χειρότερο είναι να με κλειδώσεις μέσα και να μου πεις να ασκώ διοίκηση με τη στενή σημασία της λέξεως. Το γραφείο μου είναι ανοιχτό και χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους και να λύνουμε από κοινού πνευματικά προβλήματα. Όταν υπάρχουν θέματα αδικιών, να βοηθήσω. Δεν κάνω όμως “ρουσφέτια”. Επιθυμία μας είναι να βοηθούμε τον κόσμο», είπε.

«Θα αποχωρήσω στα 70-75»

Ο Λευτέρης Συμβουλάκης έθεσε το ερώτημα εάν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Εκκλησίας της Κρήτης πρέπει να βρίσκονται σε αυτήν τη θέση ευθύνης μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία. Σε αυτό το ερώτημα, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως το ηλικιακό όριο σχετίζεται με τις σωματικές και νοητικές δυνάμεις του επισκόπου και πιο συγκεκριμένα σε ποιο βαθμό μπορεί να λειτουργήσει.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας ο κ.κ. Ευγένιος είπε πως «θα πρέπει όλοι μας που έχουμε μια θέση ευθύνης και ευθύνη απέναντι στον λαό μας και στην ιστορία να ξέρουμε πότε φεύγουμε. Ένας πνευματικός πατέρας είναι για πάντα πατέρας. Οι ιεροί κανόνες θέλουν τον επίσκοπο να είναι ισόβιος. Δε σημαίνει όμως πως αποστασιοποιούμενος από την ενεργό δράση παύεις να είσαι πατέρας με την αγάπη και την προσευχή σου και να έχεις με την αγκαλιά της σκέψης σου όλους τους ανθρώπους. Για μένα, ένα είναι το κριτήριο. Ένας επίσκοπος πρέπει να μένει στη θέση του τουλάχιστον όσο θα μπορεί να λειτουργεί. Η λειτουργία είναι το βασικό μυστήριο στην Εκκλησία. Εάν ένας επίσκοπος δε λειτουργεί, τότε πώς μπορούν οι ιερείς να λειτουργούν το όνομά του στη Θεία Λειτουργία; Αυτός είναι ο κεντρικός φορέας γύρω από τον οποίο γίνεται το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, που μας ενώνει όλους σε μια οργανική σχέση εντός της Εκκλησίας».

Ο ίδιος είπε, μεταξύ άλλων, ότι έχει θέσει ένα προσωπικό και ηλικιακό όριο στην ποιμαντορική διακονία του, και πιο συγκεκριμένα πως σε ηλικία 70-75 ετών θα παραδώσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο... «Έχω βάλει ένα όριο το οποίο έχω πει στους στενούς συνεργάτες. Όταν το λέω, δέχομαι καταιγισμό πυρών. Κανένας δε μας εξασφαλίζει ούτε το επόμενο λεπτό. Έχω πει πως στην ηλικία των 70-75 ετών θα αποσυρθώ και εφόσον έχω την κρίση και μπορώ να το κάνεις (ενδεχομένως να έχω απωλέσει τις νοητικές δυνάμεις). Χρειαζόμαστε τους γέροντες, αλλά η Εκκλησία είναι Εκκλησία όλων. Πρέπει να συμβουλευόμαστε τους πνευματικούς ανθρώπους και πρέπει να διευκολύνουμε την αποχώρησή μας. Και εγώ προτίθεμαι να το ακολουθήσω - να ακολουθήσω παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι και κοίταξαν στα μάτια τον λαό και είπαν ότι θα αποχωρήσουν», υποστήριξε.

Πιθανό Κρητικός Μητροπολίτης να γίνει Πατριάρχης

Ένα εύλογο ερώτημα έχει να κάνει με την τουρκική υπηκοότητα που έχουν μητροπολίτες εντός της εκκλησιαστικής περιφέρειας της Κρήτης. Σημειώνεται ότι όλοι οι μητροπολίτες που συμμετέχουν στον θεσμό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρέπει να έχουν την τουρκική υπηκοότητα, όπως, επίσης, και ότι η τούρκικη υπηκοότητα είναι υποχρεωτική σε όποιον επιθυμεί να είναι δυνάμει υποψήφιος για τον Οικουμενικό Πατριαρχικό Θρόνο.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος μίλησε για την τουρκική υπηκοότητα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο επόμενος Πατριάρχης. Εκείνος που θα εκλεγεί Πατριάρχης πρέπει να έχει την τουρκική υπηκοότητα. Αλλά και, εάν δεν την έχει, του τη δίνουν όπως συνέβη με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα. Εμείς, οι μητροπολίτες της Κρήτης, την έχουμε γιατί συμμετέχουμε στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όλοι οι μητροπολίτες που συμμετέχουν, προωθώντας τα αιτήματα της Εκκλησίας, έχουν τουρκική υπηκοότητα. Για να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο όργανο που ανήκει στην τουρκική επικράτεια, πρέπει να έχουμε τέτοια υπηκοότητα. Έχουμε ευθύνη και ιερό χρέος να στηρίξουμε τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Στο ερώτημα εάν ο επόμενος Πατριάρχης μπορεί να είναι Κρητικός μητροπολίτης, απάντησε... «Θεού δουλειές», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κεφαλή της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας να είναι Κρητικός. Επισήμανε δε, προς αποφυγή πάσας παρεξήγησης, πως «υπάρχουν ικανοί άνθρωποι που είναι μεγαλωμένοι στο πνεύμα του Φαναρίου και στο κλίμα της μητέρας Εκκλησίας. Και όταν έρθει αυτή η ώρα - που μακάρι ο Θεός να την καθυστερήσει γιατί ο Πατριάρχης είναι ανεπανάληπτος, να του δίνει ο Θεός χρόνια και δυνάμεις να οδηγεί το σκάφος της Εκκλησίας με σοφό τρόπο - να εμφανιστεί η βούληση του Θεού».

Δασικοί χάρτες, εκκλησιαστική περιουσία και νέες κληρονομιές

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής, μεταξύ άλλων, έθιξε και το ζήτημα των δασικών χαρτών. Ένα ζήτημα στο οποίο η Εκκλησία της Κρήτης και η Εκκλησία της Ελλάδας έχουν συναινέσει και δε θα οπισθοχωρήσουν στη βούληση της Πολιτείας να εφαρμόσει δασικούς χάρτες σε μοναστηριακές περιουσίες. Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης με σοβαρό ύφος υποστήριξε πως, σε περίπτωση που εφαρμοστεί, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για «παράλυση της Εκκλησίας και του κοινωνικού έργου της». Όπως είπε, η μοναστηριακή περιουσία ή τέλος πάντων η εναπομείνασα περιουσία έχει προκύψει από δωρεές ανθρώπων του παρελθόντος, ενώ έκανε έκκληση προς τις υγιείς φωνές της Πολιτείας να ακούσουν τα δίκαια αιτήματα της Εκκλησίας της Κρήτης. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε τα δικαιώματα της Εκκλησίας που της εμπιστεύτηκαν άνθρωποι άλλων εποχών πιστεύοντας στο έργο της. Γι’ αυτόν τον λόγο γράψαμε στο τελευταίο ανακοινωθέν πως δε θέλουμε να χαθεί η εναπομείνασα περιουσία. Δε θέλουμε να πάμε στα δικαστήρια. Τα ευήκοα ώτα της Πολιτείας πρέπει να μας ακούσουν», ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, είπε πως η στήριξη των ανθρώπων προς την Εκκλησία είναι λίγη και η στάση αυτή σχετίζεται με τις γενικότερες κοινωνικές συνθήκες που λαμβάνουν χώρα. «Είμαι πρόεδρος σε πολλά κληροδοτήματα εξαιτίας της ιδιότητάς μας. Δεν είναι ευνοϊκό κλίμα για τους ευπατρίδες. Παλαιότερα, είχαν κάποια ωφελήματα εκείνοι που εμπιστεύονταν την περιουσία τους στην Εκκλησία. Πολλά κληροδοτήματα δυστυχώς δεν έχουν εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο έγιναν και αυτό αποτρέπει τους ευπατρίδες. Όταν ήμουν Μητροπολίτης Ρεθύμνης, ήμουν διαχειριστής μιας μεγάλης κληρονομιάς ποσού των 4 εκατομμυρίων 300 χιλιάδων ευρώ και έγινε ένα σημαντικό έργο, το οποίο εύχομαι να το χαίρονται οι Ρεθυμνιώτες. Εμείς πρέπει να τονώσουμε τη στήριξη των ελάχιστων ευπατριδών που έχουν απομείνει», υπογράμμισε.

«Βρέθηκε η φόρμουλα» - Λύση για τη δέσμευση του ΑΦΜ

Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει με τη δέσμευση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου της Εκκλησίας της Κρήτης, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς με αυτόν τον τρόπο η Εκκλησία δεν μπορεί να προβεί σε φορολογική ενημερότητα.

Απέναντι σε αυτό το ειδησεογραφικό γεγονός που απασχόλησε δελτία Τύπου και εφημερίδες πριν μερικές εβδομάδες, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος με μετριοπαθές ύφος υποστήριξε πως βρέθηκε η λύση και ότι όλα έχουν δρομολογηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού τα πολιτικά δικαστήρια έδειξαν τον σωστό δρόμο.

«Κλείνει το θέμα. Βρέθηκε η φόρμουλα. Κατανόησαν το πρόβλημα και το είδαν με σύνεση. Υπάρχει ένα δίκαιο αίτημα - μια αγχόνη που με εγκλωβίζει - για το οποίο ένα χρόνο τώρα δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Θεωρώ πως πολύ σύντομα θα έχει λυθεί. Τα δικαστήρια έγιναν και δικαιωθήκαμε. Το μόνο που ζήτησα ήταν να αναγνωριστεί πως σε αυτά τα κτήρια υπήρχε η κοινωφέλεια, η οποία δεν αναγνωρίστηκε και γι’ αυτό τιμολογήθηκαν στη βάση του σχεδίου, χωρίς να ληφθεί υπόψη πως είναι τα κοινωφελή ιδρύματα τα οποία απαλλάσσονται εισφοράς γης και χρήματος», είπε.

Ανακοινώσεις ακόμη και σήμερα - Έρχεται νέος Πρωτοσύγκελος

Είναι άξιο αναφοράς πως ο επόμενος Πρωτοσύγκελος δε χρειάζεται τη συναίνεση των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης αλλά είναι προσωπική επιλογή του Αρχιεπισκόπου. Τα ονόματα που έχουν “πέσει” στο τραπέζι είναι πολλά, με τον Αρχιεπίσκοπο να δηλώνει μέσα από την “ΚΡΗΤΗ ΤV” πως ενδέχεται να το δηλώσει και σήμερα στην κοπή της βασιλόπιτας, η οποία θα γίνει για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης μετά τον εσπερινό.

«Όπως έχω υποσχεθεί, για ευχερέστερη πρόθεση στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και για να υπάρχει στάθμευση αυτοκινήτων, θα μεταφερθούμε εκεί όπου βρίσκεται ο Ραδιοφωνικός μας Σταθμός. Το πνευματικό και μορφωτικό ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης θα το διευθύνει ο Επίσκοπος Κνωσού. Η θέση του Πρωτοσύγκελου, μια θέση ευθύνης, θα καταληφθεί, και από την εκλογή του Επισκόπου Κνωσού σκέφτομαι ποιος θα είναι ο καταλληλότερος. Και έχω πει ότι ίσως ανακοινώσω το όνομά του στην κοπή της βασιλόπιτας. Τα πρόσωπα δεν είναι πολλά. Θα πω όμως πως όποιος καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση θα πρέπει να τη “ζεστάνει” αρκετά χρόνια. Ένας Πρωτοσύγκελος είναι υπεύθυνος για τη δημόσια διοίκηση που ασκείται από την Αρχιεπισκοπή. Έχει τριβή με τους ιερείς, που πολλές φορές δεν κατανοούν άθελά τους τα δημοσιονομικά μεγέθη και τους νόμους. Δεν έχει σημασία το πρόσωπο, αλλά να “θερίσουμε”, να κάνουμε δουλειά», είπε, ενώ παραδέχτηκε ότι ένα πιθανό πρόσωπο να οριστεί Πρωτοσύγκελος, μεταξύ άλλων προσώπων, είναι ο ηγούμενος του Επανωσήφη.

Για την κατάσταση της υγείας του Ειρηναίου - «Η μνήμη του αλλοιώνεται, αλλά συνεχίζει να είναι διαυγής»

Ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος μίλησε για τον προκάτοχό του, τον Αρχιεπίσκοπο τέως Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, τον οποίο χαρακτήρισε ως πατέρα όλων, ενώ περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, λέγοντας πως η μνήμη του αλλοιώνεται αλλά συνεχίζει να είναι διαυγής με το χαμόγελό του.

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται καθημερινά και παίρνουν την ευλογία του. Ο άνθρωπος αυτός με τη σιωπή του λέει περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι έλεγε ίσως όταν μιλούσε. Με το χαμόγελό του φανερώνει τη δύναμη ψυχής που έχει και την πνευματική εργασία που έχει κάνει εντός του. Και τώρα με τη λυτρωτική σημασία που έχει η ασθένειά του και αυτά που περνάει δύο χρόνια τώρα με την τραχειοστομία και γαστροστομία του, εκείνος δεν έχει χάσει το χαμόγελό του. Η διαύγειά του δεν τον έχει εγκαταλείψει, εκτός από κάποιες ώρες. Έχει το πρόβλημα στη μνήμη του. Η πάθηση είναι τέτοια που δεν τον βοηθάει. Θυμάται πρόσωπα. Επικοινωνεί με τα πρόσωπα. Είναι πατέρας όλων μας. Για μένα, ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος είναι καθημερινός έλεγχος στη συνείδησή μου», είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News