Ανασκόπηση 2022: Τραγωδίες που σόκαραν την Κρήτη - Πλούσια σε ειδήσεις η χρονιά που φεύγει

Κρήτη
Ανασκόπηση 2022: Τραγωδίες που σόκαραν την Κρήτη - Πλούσια σε ειδήσεις η χρονιά που φεύγει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φονικές πλημμύρες του Οκτωβρίου, η μοιραία πτώση πεύκου στη Λ. Δημοκρατίας και η τραγική κατολίσθηση βράχου στην Ιεράπετρα σημάδεψαν την επικαιρότητα του 2022

Χρονιά πλούσια σε γεγονότα, αλλά δυστυχώς και σε τραγικά συμβάντα αποδείχτηκε το 2022 για την Κρήτη! Η τοπική κοινωνία, το πανελλήνιο αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη συγκλονίστηκαν από τρία τραγικά περιστατικά, στα οποία θρηνήσαμε δύο χαμένες ζωές στις φονικές πλημμύρες του Οκτωβρίου, έναν τραγικό θάνατο μοτοσυκλετιστή από πτώση πεύκου επί της λεωφόρου Δημοκρατίας στο κέντρο του Ηρακλείου, και μία νεκρή τουρίστρια από τη Σλοβενία που καταπλακώθηκε μέσα στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο που έκανε αμέριμνη διακοπές με την οικογένειά της στην Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας, από τεράστιο βράχο που κύλησε και ισοπέδωσε το τουριστικό κατάλυμα.

Το 2022 είχε πλούσια ατζέντα και από εκκλησιαστικής πλευράς, καθώς είχαμε την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου, όπως και του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνου Πρόδρομου, αλλά και του νέου Επισκόπου Κνωσού Μεθόδιου.

Σημαντικές εξελίξεις έλαβαν χώρα την ίδια ώρα και στο μέτωπο των έργων υποδομής, με σημεία αναφοράς τον νέο ΒΟΑΚ, όπου είχαμε την υπογραφή της πρώτης, ιστορικής σύμβασης, όπως και στο ενεργειακό γεωστρατηγικό σκηνικό, όπου ξεχώρισε η έναρξη του προγράμματος ερευνών-αξιοποίησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά του νησιού μας...

Θρήνος και οργή - Φονικό πεύκο στη λεωφόρο Δημοκρατίας

Στο πένθος, στον θρήνο και στην οργή βυθίστηκε στις 18 Αυγούστου η τοπική κοινωνία του Ηρακλείου μετά τον τραγικό θάνατο που βρήκε 51χρονος μοτοσυκλετιστής, ο οποίος καταπλακώθηκε από δέντρο στα φανάρια της λεωφόρου Δημοκρατίας. Το ρολόι έδειχνε 6:10 το απόγευμα, όταν ο άτυχος Παναγιώτης Μητρέλος βρισκόταν με το δίκυκλό του στο φανάρι της λεωφόρου Δημοκρατίας, περιμένοντας ν’ ανάψει το πράσινο για να συνεχίσει την πορεία του προς το Ηράκλειο.

Ξαφνικά, το τεράστιο πεύκο που ήταν έξω από τον φούρνο έπεσε, με αποτέλεσμα να καλύψει και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου. Ο ίδιος δεν είχε καμία ευκαιρία για να αντιδράσει. Το πεύκο έπεσε πάνω στο μηχανάκι του με ορμή και τον εγκλώβισε κάτω από τα βαριά κλαδιά του. Το τραγικό συμβάν έδωσε το έναυσμα για να ανοίξει ξανά ο φάκελος των ελέγχων της κατάστασης των μεγάλων, γερασμένων δέντρων σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ ξεκίνησαν και οι μαζικές κοπές...

Φονική πλημμύρα στην Αγία Πελαγία – Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Ένα βαρύ πέπλο θλίψης, οδύνης, σπαραγμού και απόγνωσης σκέπασε την Κρήτη κατά τις φονικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου, όταν και θρηνήσαμε δυστυχώς δύο χαμένες ανθρώπινες ζωές...

Ευγενία Κυρίλοβα-Σηφάκη και Κώστας Βεργάκης τα ονόματα των δύο αδικοχαμένων συμπολιτών μας, που βρήκαν τραγικό θάνατο στην πλημμυρισμένη Αγία Πελαγία, γράφοντας ένα μακάβριο επίλογο σε ένα σαββατοκύριακο τρόμου που βίωσε η Κρήτη. Δύο άδικοι θάνατοι, ένα μαρτυρικό 24ωρο αγωνιωδών ερευνών για την άτυχη 49χρονη Ευγενία Κυρίλοβα, που δυστυχώς είχε τραγικό φινάλε με τον εντοπισμό της σορού της αδικοχαμένης γυναίκας, αρχικά από τον ίδιο τον σύζυγό της, και την ανάσυρσή της κατόπιν από τους διασώστες, εικόνες βιβλικής καταστροφής από την Αγία Πελαγία και τη Λυγαριά μέχρι την πόλη του Ηρακλείου, τον Καρτερό και τη Χερσόνησο, και μια ισοπεδωμένη, κυριολεκτικά, Σητεία ήταν ο απολογισμός της πρωτοφανούς θεομηνίας, με το βάρος να πέφτει έκτοτε στην επούλωση των πληγών και στην ενίσχυση των πληγέντων κατοίκων και επιχειρηματιών.

Φρικτό τέλος για 47χρονη - Κατολίσθηση με νεκρό στην Αγιά Φωτιά

Αντιμέτωπη με μια ακόμα πρωτοφανή τραγωδία, μετά τη φονική πτώση δέντρου στο Ηράκλειο και τις δύο χαμένες ψυχές στην πλημμυρισμένη Αγία Πελαγία, βρέθηκε η Κρήτη, με τα όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου στην Αγιά Φωτιά της Ιεράπετρας, όπου μια 47χρονη τουρίστρια από τη Σλοβενία βρήκε φριχτό θάνατο από την αποκόλληση βράχων, οι οποίοι μετακινήθηκαν κι έπεσαν πάνω στο ενοικιαζόμενο διαμέρισμα όπου διέμενε με την οικογένειά της, να ξεπερνούν τα όσα μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος νους.

Η τραγική είδηση, με τις σοκαριστικές εικόνες από το σαρωτικό κατρακύλισμα του μεγάλου βράχου, βάρους δεκάδων τόνων, που ισοπέδωσε τμήμα του τουριστικού καταλύματος και το φυσικό τοπίο, έκανε τον γύρο της Ελλάδας σοκάροντας το πανελλήνιο, ενώ ταξίδεψε και εκτός συνόρων, με εκτενές δημοσίευμα και στο πρακτορείο Reuters.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το ζευγάρι από τη Σλοβενία, που έκανε διακοπές στην περιοχή μαζί με το 9χρονο αγοράκι του, περνούσε το τελευταίο βράδυ των διακοπών και επρόκειτο να ταξιδέψει πίσω στην πατρίδα του.

Χιόνια στο κέντρο του Ηρακλείου - Στα «λευκά» η Κρήτη

Στα λευκά “έντυσε” τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης η κακοκαιρία “Ελπίδα” στις 23 Ιανουαρίου, ενώ ενδεικτικό της έντονης βαρυχειμωνιάς ήταν ότι χιόνι έπεσε και σε πεδινές, παραλιακές περιοχές, ακόμα και μέσα στο Ηράκλειο... Ημέρες του μεγάλου χιονιά του 2004 αλλά και της χιονόστρωσης της 8ης Ιανουαρίου του 2017 “ξύπνησαν” στις μνήμες των Ηρακλειωτών, που είδαν να πέφτει χιόνι, για την ακρίβεια κάτι ανάμεσα σε χιόνι, χιονόνερο και χαλάζι, σε κεντρικά σημεία της πόλης!

Η εικόνα ενός στρώματος λευκού σε κεντρικούς δρόμους και αρτηρίες προκάλεσε ενθουσιασμό και χαρά σε πολλούς Ηρακλειώτες, ιδίως στα μικρά παιδιά. Όχι άδικα βεβαίως, αφού είναι πρωτόγνωρη για την πόλη η εικόνα της Λότζιας, των Λιονταριών και άλλων εμβληματικών σημείων της πόλης, όπως και των παρκαρισμένων αυτοκινήτων, ντυμένων σε ένα όμορφο λευκό πέπλο...

Στάχτη κι αποκαΐδια στις Μέλαμπες - Κάηκαν 15.000 στρέμματα γης

Στάχτη κι αποκαΐδια και ο κόπος μιας ζωής κάηκε μέσα σε λίγες ώρες, αφού πάνω από 15.000 στρέμματα γης, σύμφωνα με εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έγιναν παρανάλωμα του πυρός, ενώ ανυπολόγιστες είναι και οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο στο νότιο Ρέθυμνο, που στα μέσα Ιουλίου βίωσε έναν πύρινο “Αρμαγεδδώνα”...

Σοκ, οδύνη, απογοήτευση και οργή ήταν τα συναισθήματα που βίωναν την “επόμενη μέρα” της καταστροφικής πυρκαγιάς στο νότιο Ρέθυμνο οι κάτοικοι στις Μέλαμπες και την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Γαλήνης και του Ροδάκινου, διερωτώμενοι μετά τη νέα συμφορά πόσα χρόνια θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμα για την επιχειρησιακή και ουσιαστική αναβάθμιση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε αυτή την περιοχή, που κάθε λίγα χρόνια καίγεται σαν “χάρτινος πύργος”.

Άξιος! Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο Ευγένιος

Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη στις 11 Ιανουαρίου, έπειτα από ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο 54χρονος πρώην Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Στο τριπρόσωπο που είχε αποσταλεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης προς το Φανάρι είχαν επιλεχθεί, εκτός του κ. Ευγενίου, ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης ακολούθησε στις 5 Φεβρουαρίου. Η τελετή έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων και του υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ρέθυμνο: Νέος Μητροπολίτης ο Πρόδρομος Ξενάκης

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης εξελέγη παμψηφεί στις 18 Φεβρουαρίου νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και οι Μητροπολίτες του νησιού, να δείχνουν την προτίμησή τους στο πρόσωπό του. Με αυτόν τον τρόπο, η Εκκλησία της Κρήτης “έκλεισε” ένα σημαντικό θέμα που αφορά την οργάνωση και διοίκησή της, αφού πληρώθηκε η θέση του επικεφαλής της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Προδρόμου, που διαδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο, έγινε κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.

Η διαδικασία της κατάρτισης του τριπρόσωπου από το οποίο προέκυψε ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, όπως και η ψηφοφορία, έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, όπου μετά την εκλογή ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες.

Χειροτονία: Νέος Επίσκοπος Κνωσσού ο Μεθόδιος Βερνιδάκης

«Άξιος» αναφώνησαν όλοι μέσα σε πνεύμα κατάνυξης και συγκίνησης κατά τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Κνωσού, κ. Μεθόδιου Βερνιδάκη, η οποία έγινε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου το πρωί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο.

Σε κλίμα συγκίνησης, η χειροτονία του νέου Επισκόπου Κνωσού πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των ιεραρχών του νησιού και πλήθους φορέων και πολιτών. Ο νέος Επίσκοπος Κνωσού έλαβε τα ηνία της Επισκοπής Κνωσού, υποσχόμενος να υπηρετήσει με ταπεινότητα και αγάπη τους πιστούς.

Η 1η σύμβαση για τον νέο ΒΟΑΚ

Ημερομηνία ορόσημο για τις υποδομές της Κρήτης μπορεί να χαρακτηριστεί η 5η Σεπτεμβρίου 2022, καθώς είχαμε την ιστορική πρώτη υπογραφή... σύμβασης στο μέτωπο του έργου ανακατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Το οδικό τμήμα “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” ήταν το 1ο τμήμα του νέου ΒΟΑΚ που συμβασιοποιήθηκε, και στο οποίο αναμένεται προσεχώς να μπουν μπουλντόζες. Αντικείμενο του έργου η κατασκευή τετράιχνης αρτηρίας, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, συνολικού μήκους 14,5 χλμ. Θα αναπτυχθεί και θα κατασκευαστεί, επίσης, πλήρες δίκτυο εγκάρσιων και παράπλευρων οδών (μήκους περίπου 2 χλμ. και 9 χλμ. αντίστοιχα), για να επικοινωνούν οι περιοχές εκατέρωθεν του νέου ουσιαστικά σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. Θα κατασκευαστούν επιπλέον τρεις ανισόπεδοι κόμβοι (Νεάπολης, Λιμνών και Αγίου Νικολάου), πέντε γέφυρες, οκτώ κάτω διαβάσεις και πέντε έργα μερικής και ολικής κάλυψης λωρίδων κυκλοφορίας και έργα αντιστήριξης (Cut & Cover).

“Σκυτάλη” αναμένεται να πάρει προσεχώς η υπογραφή της σύμβασης του έργου ΣΔΙΤ “Χερσόνησος-Νεάπολη” (μήκους 22,44 χλμ. και προϋπολογισμού 290 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ το “παζλ” των συμβάσεων θα κλείσει εντός του 2023 με τη συμβασιοποίηση του τμήματος “Χανιά-Χερσόνησος” (μήκους 157,5 χλμ. και προϋπολογισμού 1,32 δισ. ευρώ).

Για το τελευταίο, πάντως, είχαμε και μια νομική εμπλοκή, καθώς τον Νοέμβριο κατατέθηκαν τρεις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από τον Δήμο και κατοίκους του Αποκορώνου, κατοίκους της Επισκοπής και περιοχών του Ρεθύμνου, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Καθίζηση στον δρόμο της Μεσαράς - Κλειστός επί 7 μήνες

Σοκαρισμένοι έμειναν οδηγοί, τοπικοί φορείς αλλά και η κοινή γνώμη στις αρχές Μαρτίου, μετά από τη σημαντική, εκτεταμένη καθίζηση που εμφανίστηκε στον δρόμο Ηρακλείου-Μεσαράς, μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν το τούνελ της Αγίας Βαρβάρας. Δεδομένης της έκτασης του φαινομένου, λόγοι δημόσιας ασφάλειας επέβαλαν το κλείσιμο του νέου δρόμου, αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος αποκατάστασης του σοβαρότατου προβλήματος που είχε ανακύψει, ενώ η κυκλοφορία παραπέμφθηκε αναγκαστικά να διεξάγεται μέσω του παλιού δρόμου.

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου εφτά μήνες και να “τρέξουν” με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος γραφειοκρατικές διαδικασίες και τεχνικά έργα για να ολοκληρωθούν μέσα στον Σεπτέμβριο έργα αποκατάστασης της μεγάλης καθίζησης και άλλων προβλημάτων, που παρουσίασε ο δρόμος πριν καλά-καλά συμπληρωθούν τρία χρόνια από την παράδοσή του σε χρήση.

Καστέλι: Στο 20% οι εργασίες για το νέο αεροδρόμιο

Αξιοσημείωτη πρόοδο, μετά από μια σχετική καθυστέρηση, κατέγραψε μέσα στο 2022 η πορεία των κατασκευαστικών εργασιών στο νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος.

Στην εκπνοή της χρονιάς φτάσαμε σε ένα ποσοστό υλοποίησης που αγγίζει το 20%. Έχει δηλαδή κατασκευαστεί το 20% του συνολικού αντικειμένου του έργου, κάτι που σημαίνει ότι είμαστε φουλ πλέον μέσα στην κυρίως φάση κατασκευής, έχοντας αφήσει πίσω τη λεγόμενη προπαρασκευαστική περίοδο, που αντιστοιχούσε στο 5% των εργασιών, ενώ, όπως επισημαίνει το υπουργείο, το νέο αεροδρόμιο θα έχει ολοκληρωθεί κανονικά ως τα τέλη του 2025.

Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι θα αντικαταστήσει το εδώ και χρόνια κορεσμένο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”, με δυνατότητα διαχείρισης έως και 18 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως, κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 520 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα απογειώσει τον κρητικό τουρισμό.

Την ίδια ώρα, μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή, με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Μανόλη Φραγκάκη, να συνιστά υπομονή στους υποψήφιους επενδυτές, καθώς σε 14 μήνες θα έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο με τις χρήσεις γης, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, το οποίο θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη του τόπου.

Ξεκίνησαν οι έρευνες για φυσικό αέριο

Μετά από αναμονή τριών χρόνων (οι σχετικές συμβάσεις υπογράφτηκαν τον Ιούνιο του 2019 και η έναρξη του ερευνητικού προγράμματος είχε οριοθετηθεί για τον Οκτώβριο του 2019) ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, το ερευνητικό πλοίο “Sanco Swift”, που έχει ναυλωθεί από την παραχωρησιούχο κοινοπραξία ExxonMobil-Hellenic Energy, που έχει πάρει τα δικαιώματα ερευνών-εξόρυξης στα δύο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά του νησιού μας, άπλωσε καλώδια, ξεκινώντας να σαρώνει μια τεράστια θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ ο μεγάλος στόχος είναι να περάσουμε από τις σεισμικές έρευνες στην παραγωγή φυσικού αερίου σε μια 6ετία από σήμερα...

Μάλιστα, κατά το πρώτο διάστημα των σεισμικών ερευνών εκδόθηκαν διαδοχικές ναυτικές οδηγίες (Νavtex), δεσμεύοντας μια διαρκώς αυξανόμενη θαλάσσια περιοχή για τις ανάγκες των ερευνών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News