Δίνουν “πνοή” στο Κεραμούτσι: Στις ράγες η αποκατάσταση της ιστορικής φάμπρικας Κοκκινίδη

Κρήτη
Δίνουν “πνοή” στο Κεραμούτσι: Στις ράγες η αποκατάσταση της ιστορικής φάμπρικας Κοκκινίδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπογράφτηκε από τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, η σύμβαση για την αποκατάσταση και μετατροπή της ιστορικής φάμπρικας του οπλαρχηγού Κοκκινίδη σε εκθεσιακό χώρο

“Πνοή” σε ένα ιστορικό μνημείο στο Κεραμούτσι, και κατ’ επέκταση στο ίδιο το χωριό, θέλει να δώσει ο Δήμος Μαλεβιζίου, βάζοντας και με τη βούλα στις “ράγες” την αποκατάσταση της ιστορικής φάμπρικας του οπλαρχηγού Κοκκινίδη και τη μετατροπή της σε έναν επισκέψιμο εκθεσιακό χώρο. Η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε χθες Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, από τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, και άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες που έχουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 6 μήνες.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου προωθούμενου έργου, το οποίο χρηματοδοτείται με 114.200 ευρώ από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), ισχύει το “με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”... Κι αυτό γιατί, μαζί με την αναστήλωση-ανάδειξη της φάμπρικας, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής, θα αναδειχθεί περαιτέρω και η μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη του φημισμένου οπλαρχηγού Κοκκινίδη, ο οποίος διακρίθηκε στην Κρητική Επανάσταση του 1866 και σκοτώθηκε το 1868, με τη φήμη του να ξεπερνά τα σύνορα της Κρήτης.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Πετούσης, Χαράλαμπος Κουτσογιάννης και Γρηγόρης Περυσινάκης, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κεραμουτσίου Πόπη Θραψανιωτάκη, η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού Εύα Κουτσογιαννάκη και η μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας Πόπη Δασκαλάκη.

Με βάση τη μελέτη η φάμπρικα θα αποκατασταθεί πλήρως, θα ενισχυθεί, θα καταστεί αντισεισμικά ασφαλής και θα αποδώσει προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, προκειμένου να γίνει επισκέψιμη, αλλά και να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο.

Οι εργασίες που προβλέπονται βάσει της μελέτης είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

1) Οι εξωτερικές όψεις του κτηρίου θα επιχριστούν με παραδοσιακό σοβά χωρίς οδηγούς. Το εξωτερικό επίχρισμα δε θα επικαλύπτει τα ξύλινα πλαίσια των ανοιγμάτων.

2) Ο χρωματισμός των εξωτερικών όψεων του κτηρίου θα είναι σε ενιαία γαιώδη απόχρωση και σε συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία.

3) Τα εξωτερικά κουφώματα θα είναι ξύλινα και ο χρωματισμός τους θα είναι σε γαιώδεις αποχρώσεις, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία.

4) Οι οριζόντιες δοκοί της στέγης θα χωνευτούν στην απόληξη των περιμετρικών τοίχων και δε θα είναι ορατές.

5) Θα αποκατασταθεί ο φεγγίτης του αετώματος της όψης που απεικονίζεται σε παλαιότερες φωτογραφίες.

6) Στις όψεις του κτηρίου δε θα τοποθετηθεί καμία πρόσθετη κατασκευή που να την αλλοιώνει (π.χ. αεραγωγός, κλιματιστικό, ηλιακοί θερμοσίφωνες, επικρεμάμενα στοιχεία, ανακλαστική επίστρωση υαλοστασίων κ.λπ.).

Η ιστορική φάμπρικα

Η φάμπρικα Κοκκινίδη βρίσκεται στον οικιστικό πυρήνα του οικισμού Κεραμούτσι της δημοτικής ενότητας Τυλίσου και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παλαιάς φάμπρικας της προβιομηχανικής εποχής της Κρήτης για το άλεσμα του ελαιοκάρπου και την παραγωγή του ελαιολάδου. Αξίζει δε να σημειωθεί πως μέσα σε αυτήν διατηρείται και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού της για την παραγωγή του ελαιολάδου με την παραδοσιακή μέθοδο. Η παραδοσιακή φάμπρικα αποτελεί κατάλοιπο της ζωντανής ιστορίας του Μαλεβιζίου, αλλά και της Κρήτης, καθώς μαζί με την όμορη οικία ανήκε στην περιουσία του σπουδαίου οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News