Μείωση ΦΠΑ: «Καν’ το όπως η Ισπανία» ζητούν τα συνδικάτα της Κρήτης

Κρήτη
Μείωση ΦΠΑ: «Καν’ το όπως η Ισπανία» ζητούν τα συνδικάτα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση “χρυσώνει το χάπι” με τα... 22 ευρώ τον μήνα, αλλά και άλλα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα για τους Έλληνες πολίτες, η κυβέρνηση της Ισπανίας προχωράει στην κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής πρώτης ανάγκης, προκειμένου να εξισορροπήσει εν μέρει την αύξηση των τιμών

“Φωτιές” άναψε, και μάλιστα προεκλογικά, στο κυβερνητικό στρατόπεδο η κίνηση της ισπανικής κυβέρνησης να... “χαλάσει την πιάτσα” με την κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη τροφίμων και τη μείωσή του στα υπόλοιπα, αφού η σημαντική αυτή είδηση πυροδότησε νέες αξιώσεις των κοινωνικών φορέων στη χώρα μας για την ανάλογη πολιτική και μάλιστα σε μια χώρα όπου η φορολογία θεωρείται ως η πιο μεγάλη και επαχθής στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε σχέση με πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Η “Νέα Κρήτη” καταγράφει σοβαρές αντιδράσεις σε επίπεδο Κρήτης, με τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων να καταγγέλλουν τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν έχει λογική βάση να διατηρεί τους... “κεφαλικούς” φόρους στα τρόφιμα, την ώρα που στηρίζει την πολιτική της σε επιδοματικού χαρακτήρα παροχές!

Την ώρα, δηλαδή, που η ελληνική κυβέρνηση “χρυσώνει το χάπι” με τα... 22 ευρώ τον μήνα, αλλά και άλλα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα για τους Έλληνες πολίτες, η κυβέρνηση της Ισπανίας προχωράει στην κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής πρώτης ανάγκης, προκειμένου να εξισορροπήσει εν μέρει την αύξηση των τιμών.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, σε επίσημη ανακοίνωση που έκανε τόνισε ότι για τους επόμενους έξι μήνες ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 4% στο 0% για όλα τα βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Στο μαγειρικό λάδι (σπορέλαιο και ελαιόλαδο) και στα ζυμαρικά ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 10% στο 5%.

Επίσης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2022 αποφασίστηκε η χορήγηση ενίσχυσης 200 ευρώ για τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 27.000 ευρώ, προκειμένου «να αποζημιωθούν για την αύξηση των τιμών των τροφίμων» αλλά και μια σειρά άλλων μέτρων σοβαρών.

Οικονόμου: «Λέμε “όχι” γιατί...»

Τους λόγους που η κυβέρνηση δε μειώνει τον ΦΠΑ εν μέσω ακρίβειας επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Το έλλειμμα των 3,5 δισεκατομμυρίων που θα είχαμε αν μειωνόταν ο ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά όπως στην Ισπανία θα μας έβαζε σε μεγαλύτερες περιπέτειες στις οποίες δε θέλουμε να επιστρέψουμε», είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι το έλλειμμα που θα προκύψει θα έπρεπε να καλυφθεί, και αυτό σημαίνει «φόρους και επιβαρύνσεις για το σύνολο της κοινωνίας». Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, το αποτύπωμα για τον καταναλωτή είναι μεγαλύτερο με το “Market pass”, καθώς, «αν καταργούσαμε τον ΦΠΑ σε ορισμένα είδη, το κέρδος για την τσέπη για παράδειγμα μιας οικογένειας με δύο παιδιά θα ήταν μικρότερο». Δήλωσε δε ότι διατηρεί αμφιβολίες για το αν η ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ πράγματι θα περνούσε στην τσέπη του καταναλωτή. Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να λάβει μέτρα στήριξης, φορολογώντας τα υπερέσοδα από τον μεγάλο πλούτο, χωρίς να δημιουργεί επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.

«Όχι στα μέτρα επιδοματικής πολιτικής»

Στο μεταξύ όμως, μόνο η κυβέρνηση λέει ότι, καταργώντας τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, το όφελος θα είναι μικρότερο σε σχέση με τα... επιδόματα! Όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, «για μας πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να εφαρμόσει και να μειώσει το ΦΠΑ στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Πρέπει στα καύσιμα να καταργήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, γιατί τα πράγματα δυσκολεύουν καθημερινά. Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων πλέον έχει μειωθεί πάρα πολύ. Οι αυξήσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στον κατώτατο μισθό απορροφήθηκαν από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Και πρέπει πραγματικά να δοθούν και άμεσα αυξήσεις στους βασικούς κατώτατους μισθούς ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και όχι μέτρα επιδοματικής πολιτικής. Δυστυχώς, η μεγάλη μάζα των εργαζομένων αντιμετωπίζει πρόβλημα. Και ακούγεται ότι το επόμενο διάστημα έρχονται ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις...».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, υπάρχει μεγάλη ανέχεια στον κόσμο και αυτό φαίνεται και στο μοίρασμα τροφίμων από το Σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και το ΕΚΗ.

«Ο πληθωρισμός οδηγεί τους Έλληνες στην εξαθλίωση»

Ως κάτι «πολύ σημαντικό» χαρακτηρίζει τη μείωση και την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης. Και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. «Αγκομαχάει όλη η εργατική οικογένεια... Οι συνταξιούχοι. Και γενικά, με το μέγεθος του πληθωρισμού, οδηγούν εκατομμύρια Έλληνες στην εξαθλίωση. Και οι φόροι στην Ελλάδα είναι δυσβάστακτοι και πάρα πολλοί. Και αυτή τη στιγμή το 75% του κρατικού προϋπολογισμού το πληρώνουν τα μικρομεσαία στρώματα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες. Να φορολογήσει τις τράπεζες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μεγαλοξενοδόχους, όλους αυτούς που αυτή τη στιγμή έχουν εκατομμύρια κέρδη...».

«Η κυβέρνηση αρμενίζει λάθος»

«Η κυβέρνηση θεωρώ ότι αρμενίζει λάθος», καταγγέλλει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Τρίτεκνων Οικογενειών Νομού Ηρακλείου Μανόλης Αχλαδιανάκης. «Και αρμενίζει λάθος», όπως λέει, «γιατί όταν στις άλλες χώρες ο ΦΠΑ στα τρόφιμα μειώνεται προς όφελος της κοινωνίας, η κυβέρνηση αρνείται να τον μειώσει και βρίσκει άλλα τερτίπια με επιδόματα κ.λπ. Δε θέλουμε επιδόματα. Θέλουμε να μειωθεί ο ΦΠΑ προκειμένου να καλυτερεύσει η ζωή μας. Τόσο απλά. Δηλαδή άλλες χώρες δεν ξέρουν τι κάνουν και οι δικοί μας πάντα ξέρουν τι χρειάζεται για την οικονομία; Απλά δε θέλουν να το κάνουν γιατί θέλουν να εισπράττουν φόρους και να επιστρέφουν λίγα χρήματα, γιατί θέλουν να κάνουν επιδοματική πολιτική...».

Καταλήγοντας, ο Μανόλης Αχλαδιανάκης λέει με νόημα: «Μπαίνοντας στο σούπερ-μάρκετ θα νομίσει κανείς ότι μπήκε σε... εκκλησία... Όλος ο κόσμος κάνει τον σταυρό του καθημερινά. “Πάλι αυξήθηκαν οι τιμές;”, λένε οι άνθρωποι. Ειλικρινά»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News