Προσκοπικές ιστορίες από το μακρινό παρελθόν - Τιμήθηκαν οι πρώτοι πρόσκοποι του Ηρακλείου (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Προσκοπικές ιστορίες από το μακρινό παρελθόν - Τιμήθηκαν οι πρώτοι πρόσκοποι του Ηρακλείου (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή έφεραν μνήμες και στους προσκόπους

Προσκοπικές μνήμες και αναμνήσεις ξύπνησαν στους παλαιούς προσκόπους Ηρακλείου στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης «Η Αλικαρνασός». 

Και όλα αυτά στο πλαίσιο εκδήλωσης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. 

Παράλληλα, ο Σύλλογος τίμησε τους πρώτους Προσκόπους της πόλης του Ηρακλείου, με το κλίμα να είναι συγκινησιακά φορτισμένο.

Ο Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης Νέας Αλικαρνασσού σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση:

“«Είμαστε ένας λαός της μνήμης.

Αυτό είναι η πηγή της λύπης και της περηφάνιας μας…

Λοιπόν –λέμε στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου– αν ζητάτε να σβήσουμε την ιστορία μας, το συναξάρι και το μαρτυρολόγιο μας, αυτό δεν το μπορούμε.

Όμως ξέρουμε να κάνουμε κάτι άλλο τίμιο και βαθύ: μπορούμε να μη μνησικακούμε. Γι’ αυτό, χωρίς να σβήσουμε την ιστορία μας, εμείς τη συναδελφοσύνη των λαών μας θα τη βοηθήσουμε έτσι: -θα βάλουμε στο μερίδιό μας όλα όσα υποφέραμε, τόσους αιώνες μίσους, τη λύπη μας και τον ξεριζωμό μας.

-Και απ’ την άλλη θα βάλουμε την αγάπη μας για την ειρήνη, τη συνείδηση της ανάγκης να μη βρεθούνε πια οι λαοί μας σε πόλεμο και σε εξολοθρεμούς.» (Ηλίας Βενέζης, Μικρασία, Χαίρε, σ. 156-157) Αυτό δεν σημαίνει ότι εθελοτυφλούμε. Πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει δίπλα μας.

Η Ιστορία και ο από αρχαιοτάτων χρόνων Μικρασιατικός πολιτισμός μας παραχαράζονται. Π.χ. Ο Ηρόδοτος ο Αλικαρνασσεύς γράφεται σαν ο Ηρόδοτος του Μπόντρουμ.κ.α

««Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσὶ », ούτε τα πολύτιμα μαργαριτάρια της χριστιανικής αληθείας μπροστά σ’ αυτούς που δεν μπορούν να εκτιμήσουν την αξία τους. Σήμερα Η πόρτα της Αγιάς Σοφιάς βανδαλίζεται…. Και για να επανέλθουμε. Σήμερα λοιπόν θα τιμήσουμε Τους πρωτοπόρους του προσκοπισμού στη Νέα Αλικαρνασσό.”

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News