Συνταξιούχοι και μισθωτοί της Κρήτης: Αυξήσεις - «ψίχουλα» και το 2023 - Τα σενάρια για τον κατώτατο μισθό

Κρήτη
Συνταξιούχοι και μισθωτοί της Κρήτης: Αυξήσεις - «ψίχουλα» και το 2023 - Τα σενάρια για τον κατώτατο μισθό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση “ροκανίζουν” τις όποιες αυξήσεις έχει προαναγγείλει ή σχεδιάζει η κυβέρνηση - Τι λένε οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και τι απαντούν οι εργοδότες

“Ψίχουλα” χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Κρήτη, αλλά και των συνταξιούχων, τις αυξήσεις σε κατώτατο μισθό (που υπολογίζεται γύρω στο 5% με 6%) και συντάξεις (7,5%) που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για τον νέο χρόνο, κάνοντας λόγο για αυξήσεις που θα ανακοινωθούν και στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, εργοδοτικοί φορείς, όπως εκπρόσωποι επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, δηλώνουν ότι συμφωνούν στην ανάγκη των αυξήσεων, αλλά τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει στην αγορά σχετική στήριξη με άλλα μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας.

Στο μεταξύ, ομόφωνα καταγγέλλουν ως... «αντιδημοκρατικό» το καθεστώς στη χώρα μας, με το να καθορίζει η κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό από το δεύτερο μνημόνιο και μετά. Μέχρι τότε τον καθόριζαν οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών, μέσα από τις διαπραγματεύσεις τους, κάτι που τώρα πρέπει να επανέλθει, αφού, όπως λένε, «υποτίθεται πως έχουμε βγει πλέον από τα μνημόνια»!

Συγκεκριμένα, σε λίγα 24ωρα, με την έλευση του νέου έτους, θα ξεκινήσει - όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης - η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, εξήγησε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το ποσό της αύξησης, ωστόσο σημείωσε ότι από τη μια πλευρά η κυβέρνηση θα δει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας και από την άλλη τις ανάγκες των εργαζομένων.

Όπως είπε, στις αρχές του Ιανουαρίου θα υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ, και έπειτα ο ίδιος λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση θα ανακοινώσει το ποσό της αύξησης του κατώτατου μισθού. Όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 3-4 μήνες, όπως πρόσθεσε ο υπουργός. Οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, έπειτα από διαβούλευση με φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προβλέπεται να ληφθούν έως τα τέλη Απριλίου, έτσι ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023.

Αναφορικά με την οικονομική στήριξη στους πολίτες, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ευτυχής για ό,τι περισσότερο θα μπορούσε να δώσει.

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι ο υπουργός επανέλαβε πως οι συντάξεις θα “ξεπαγώσουν” για όλους έπειτα από μια 12ετία, ενώ υπενθύμισε ότι από 1η Ιανουαρίου 2023 καταργείται και η εισφορά αλληλεγγύης που έχει σημαντικό κόστος, όπως είπε, για τον προϋπολογισμό.

Τα σενάρια για τον κατώτατο

Με βάση τα σενάρια που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, μετά τη νέα αύξηση οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

- Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: Από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 752 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ).

- Κατώτατος με 1 τριετία: Από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ).

- Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ).

- Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ).

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά - αναμένεται να ευνοήσει και τους ανέργους, οι οποίοι θα δουν την επιδότησή τους να αυξάνεται από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ και αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.

«Είναι “ψίχουλα”», λένε οι εργαζόμενοι

Το neakriti.gr, θέλοντας να καταγράψει τη σημερινή “άποψη” των δύο πλευρών - δηλαδή των εργοδοτών από τη μια και των εργαζομένων από την άλλη - επικοινώνησε με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων πλευρών. Έτσι, το στέλεχος της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης λέει στο neakriti.gr, ότι «η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου τον κατώτατο μισθό τον καθορίζει η κυβέρνηση. Υποτίθεται ότι μπορεί να υπάρχει ένας μηχανισμός όπου οι κοινωνικοί εταίροι κάνουν τις προτάσεις τους, αλλά στην ουσία τον μισθό τον καθορίζει η κυβέρνηση. Και βέβαια αυτό γίνεται ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί την εποχή εκείνη. Τώρα έχουμε προεκλογικό κλίμα έτσι κι αλλιώς. Οπότε θεώρησε καλό ο υπουργός, αυτή τη φορά, να ξεκινήσει νωρίς τη διαδικασία φέτος, γιατί άλλα χρόνια πήγαινε Μάης και Ιούνης μέχρι να ξεκινήσει η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό»...

Ο Μανόλης Πεπόνης, εξάλλου, συνεχίζει λέγοντας πως, από τη στιγμή που έχουμε βγει από τα μνημόνια, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να καταργηθεί είναι αυτός ο νόμος που ορίζει ότι ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση «και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους όπως γινόταν επί δεκαετίες»... Μάλιστα, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «αυτή η διαδικασία δεν είναι μια δημοκρατική διαδικασία για τον ιδιωτικό τομέα»...

Ποια είναι όμως η θέση της ΓΣΕΕ αλλά και προσωπικά του Μανόλη Πεπόνη για τις αυξήσεις έτσι όπως “ακούγονται” μέσα από τα σενάρια που υπάρχουν; «Σε καμία των περιπτώσεων δεν έρχονται αυτές οι αυξήσεις να καλύψουν τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και τη φτωχοποίηση που υπάρχει ήδη σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας και την βλέπουμε καθημερινά με τον κόσμο που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα»...

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο: «Ο κατώτατος μισθός είναι καλό να αυξάνεται αλλά σε πολύ μεγαλύτερα όρια. Αλλά παράλληλα η αύξησή του καλύπτει ένα πολύ μικρό ποσοστό εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό»...

Τονίζεται ότι οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς αφορούν 1 στους 4 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή αφορούν 650.000-700.000 εργαζομένους που απασχολούνται με πλήρη ή μερική απασχόληση. Βέβαια, και παρά τις τελευταίες αυξήσεις, σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που εξακολουθούν να “ροκανίζουν” το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών καθιστούν δύσκολο οι οποίες αυξήσεις να αντισταθμίσουν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών, η οποία σύμφωνα με την ΙΝΕ ΓΣΕΕ:

  • Στις κατώτατες αποδοχές φτάνει στο 19%.
  • Στους μισθούς μέχρι 1.100 ευρώ στο 9 έως 14%.
  • Στις υψηλότερες αμοιβές είναι από 11% και κάτω.

Τι ισχύει για τις τριετίες

Το 2023 αναμένεται να παραμείνουν “παγωμένες” οι τριετίες για όσους αμείβονται με κατώτατο μισθό και έχουν κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών μετά τον Φεβρουάριο του 2012. Υπενθυμίζεται ότι με τον Νόμο 4093 “πάγωσαν” οι τριετίες και ότι αυτές θα επανέλθουν στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό όταν το ποσοστό της ανεργίας πέσει κάτω από 10%.

Οι τριετίες δεν προβλέπεται να επανέλθουν στους παραπάνω εργαζόμενους, διότι η ανεργία στη χώρα θα κινηθεί και το επόμενο έτος πάνω από τα επίπεδα του 10%.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023:

- Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται ότι θα πέσει στο 5% το 2023 από 9,9% που ήταν το 2022 και

- Το ποσοστό ανεργίας δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από 12,7% το 2023.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 δε θα μπορούν ούτε και το επόμενο έτος να διεκδικήσουν την προσαύξηση του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.

«Είναι εμπαιγμός από την κυβέρνηση»

Το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος, τονίζει την ανάγκη η αύξηση του κατώτατου μισθού να κυμανθεί στα επίπεδα του 2011. Και τόνισε πως αυτό είναι το λογικό με βάση το κόστος ζωής από τη μια, αλλά και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων από την άλλη. «Έχει χυθεί πάρα πολύ αίμα για να καταφέρουμε να υπάρχει το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης του κατώτατου μισθού μεταξύ των κοινωνικών φορέων, δηλαδή των εργαζόμενων και των εργοδοτών. Και είναι απαράδεκτο να συνεχίσει η κυβέρνηση το τροπάριο αυτό, να ορίζει με νομοθετική ρύθμιση των κατώτατο μισθό ανάλογα “με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της Οικονομίας”, όπως οι ίδιοι λένε», καταγγέλλει και ο Δημόκριτος Σαλούστρος μιλώντας στην εφημερίδα μας.

Όσο για τις αναμενόμενες αυξήσεις σε ποσοστά γύρω στο 5% με 6% στον κατώτατο μισθό, ο Δημόκριτος Σαλούστρος λέει στο neakriti.gr: «Τα “ψίχουλα” που μοιράζει προεκλογικά η κυβέρνηση αναφορικά με τον μισθό δεν είναι τίποτε άλλο από μείωση της... μείωσης που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι από τα μνημόνια και μετά. Κι ενώ το κόστος σε όλα τα είδη πλατιάς-λαϊκής κατανάλωσης έχει αυξηθεί κατά 70% έως 80% τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσε να σταματήσει να κοροϊδεύει για άλλη μια φορά την εργατική τάξη η κυβέρνηση και, αν όντως ενδιαφέρεται για τον μισθό, να δώσει τη δυνατότητα να υπογράφονται κλαδικές συμβάσεις πλέον, οι οποίες να γίνονται και υποχρεωτικά εφαρμοστέες»...

Μάλιστα, καταλήγοντας, μεταφέρει τη διεκδίκηση του δικού του συνδικαλιστικού χώρου. «Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στο Εμπόριο. Και δίνουμε τη μάχη για 918 ευρώ μικτά, πρώτο μισθό, όπως ήταν το 2011. Έντεκα χρόνια πίσω. Θα ήταν αστείο να συζητάμε για πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις, αλλά έστω θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε ως προς τον μικτό μισθό που παίρναμε εκείνη την περίοδο, 11 χρόνια πίσω»...

Τι απαντούν οι εργοδότες - «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ανταποδοτικά μέτρα»

Τη σύμφωνη γνώμη του ως προς τις αυξήσεις, όχι μόνο αυτές που “ακούγονται” αλλά αυτές που οι εργαζόμενοι διεκδικούν, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης. «Σαφώς κι εμείς δε διαφωνούμε για τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού. Αλλά νομίζουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή, και λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην οικονομία, θα πρέπει να έχουν ανταποδοτικά μέτρα για να μπορέσουν να υλοποιήσουν όλες αυτές τις εξαγγελίες από την πλευρά της κυβέρνησης. Σίγουρα ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί, γιατί ο πληθωρισμός αυξάνεται, μειώνεται το εισόδημα των εργαζομένων και καταλαβαίνουμε ότι όταν κάποιος εργάζεται και δεν μπορεί να βγάλει και τα προς το ζην είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Εμείς νομίζουμε - και θα το φωνάζουμε πάντα - ότι σε καμία χώρα ευρωπαϊκή δεν υπάρχει αυτό το καθεστώς, να ορίζει η κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό. Το θέμα αυτό θα πρέπει να επανέλθει στα χέρια των κοινωνικών φορέων και αυτοί να αποφασίζουν για τις αυξήσεις, όταν θα συνεδριάζουν και θα αποφασίζουν για το πώς θα κινηθούν, όπως ήταν και παλιότερα»...

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ αναφέρει ότι στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήδη οι μισθοί που καθορίζονται κινούνται πολύ πιο πάνω από τα όρια του κατώτατου μισθού. «Δηλαδή, δε θα πάει κάποιος σε ένα ξυλουργείο να δουλέψει με 400 και με 500 και με 600 ευρώ. Η διαπραγμάτευση είναι πολύ διαφορετική. Ο κατώτατος μισθός εφαρμόζεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν πολύ προσωπικό, όπως τα εμπορικά καταστήματα, οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ κ.λπ.»...

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, δηλώνει από την πλευρά του: «Μακάρι να πηγαίνουν οι επιχειρήσεις καλά να μπορούν να πληρώνουν το προσωπικό. Ούτως ή άλλως πιστεύω ότι ο κατώτατος μισθός σε ορισμένα επαγγέλματα, και ειδικά στην Κρήτη, δεν ισχύει. Παίρνουν πολύ παραπάνω οι εργαζόμενοι επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Αλλά καλό είναι να παίρνουν παραπάνω οι εργαζόμενοι. Γιατί αυτό το παραπάνω που τους δίνουν οι εργοδότες καταλήγει στην αγορά, αφού οι εργαζόμενοι είναι και καταναλωτές. Άρα το χρήμα πάντα επιστρέφει στην αγορά, αρκεί να μπορούν και οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν»...

Και καταλήγει λέγοντας... «μην ξεχνάμε ότι βγήκαμε από μια διετία κορωνοϊού. Είχαν συσσωρευτεί πολλές υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις, οι οποίες τώρα αποπληρώνονται. Είχαμε πολλές αναστολές πληρωμών φόρων και άλλων. Όλα αυτά λοιπόν τα βρίσκουμε μπροστά μας. Μακάρι να μπορέσουν όλοι να δώσουν τις αυξήσεις αυτές στους υπαλλήλους τους. Εμείς το βλέπουμε θετικά. Αλλά αυτή η αύξηση καλό θα είναι να έρθει σταδιακά»...

Συνταξιούχοι - «Ζητάμε αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού»

«Αυτή την εποχή οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο. Και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το θέμα της ακρίβειας, των ανατιμήσεων αλλά και του πληθωρισμού που καλπάζει», λέει ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου Γιώργος Λενακάκης. «Όλο αυτό το πλέγμα, συν η ενεργειακή φτώχια, πραγματικά έχουν “τσακίσει” τις χαμηλές συντάξεις. Εμείς αυτό που θα περιμέναμε από την κυβέρνηση είναι η αύξηση αυτή που θα μας δώσει καταρχήν να δοθεί στο σύνολο των συντάξεων. Και στην επικουρική ασφάλιση και στην προσωπική διαφορά. Και όχι μόνο στην κύρια σύνταξη. Επίσης, θα θέλαμε να είναι στο ύψος του πληθωρισμού και όχι σε αυτά τα επίπεδα βάσει των οποίων μας δίνει την αύξηση, που αυτή έχει ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις», όπως καταλήγει ο πρόεδρος των συνταξιούχων.

Πάντως, όπως είχε δηλώσει προς τα μέσα Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα νομοθετήσουμε την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ οι αυξήσεις των συντάξεων θα πάνε σε 2,3 εκατομμύρια συμπατριώτες μας, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι».

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, υπενθύμισε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, που είναι μόνιμο μέτρο. Είπε επίσης ότι «οι συνταξιούχοι - ένα τμήμα σημαντικό, πάνω από ένα εκατομμύριο - θα πάρουν επιταγή ακρίβειας φέτος, ένα μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων θα έχει μόνιμη αύξηση στην περιοχή του 7,5% και έχουμε και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 500.000 συνταξιούχους. Πρόκειται για γενναίες, μόνιμες παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News