Ηράκλειο: Μνημειακός χώρος με 30 τάφους επιφανών νεκρών στο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου

Κρήτη
Ηράκλειο: Μνημειακός χώρος με 30 τάφους επιφανών νεκρών στο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έναν ξεχωριστό χώρο, όπου θα “αναπαύονται” επιφανείς προσωπικότητες, θέλει να διαμορφώσει στο παλιό κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ο Δήμος Ηρακλείου

Σε ένα ειδικό, ξεχωριστό τμήμα στη δυτική μεριά του νεκροταφείου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης θα “αναπαύονται” εφεξής αείμνηστα πρόσωπα που έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι και τη δική τους προσωπική σφραγίδα στα δρώμενα είτε του τόπου μας είτε της χώρας μας συνολικά, καθώς ο Δήμος Ηρακλείου σχεδιάζει να διαμορφώσει έναν ειδικό χώρο ταφής για τιμώμενα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση-εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο χώρος αυτός των τιμώμενων προσωπικοτήτων θα διαμορφωθεί απέναντι από το περιφραγμένο αγγλικό νεκροταφείο, περιλαμβάνοντας 30 υφιστάμενους τάφους 3ετούς χρήσης.

Στον ειδικό αυτό χώρο δε θα γίνονται πάντως νέες ταφές, αλλά μονάχα μεταφορά σορών μετά από ανακομιδή οστών που είναι ήδη ενταφιασμένα σε οικογενειακούς τάφους.

Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Το σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικού χώρου τιμώμενων προσωπικοτήτων εντός του παλιού κοιμητηρίου Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης επισφραγίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου, η οποία αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

«α. Την τροποποίηση της 38/2022 Απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μόνο κατά το μέρος που αφορά τον τάφο της εσαεί παραμονής των Νικολάου Γιανναδάκη και Μηνά Δημάκη, δηλαδή αντί των Β1-139 και Β1-111 οικογενειακών τάφων, τη μεταφορά των σορών ως περιγράφεται αναλυτικά στην εισήγηση της υπηρεσίας, που συμπεριλαμβάνεται αυτούσια στο ιστορικό της παρούσας. Κατά τα λοιπά θα ισχύσει ως έχει.

β. Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο:

* Τη δημιουργία και διαμόρφωση ειδικού χώρου στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με τον χαρακτηρισμό “Χώρος Τιμώμενων Προσωπικοτήτων”. Συγκεκριμένα προτείνεται για τον “Χώρο Τιμώμενων Προσωπικοτήτων” η χρήση 30 τάφων τριετούς χρήσης, οι οποίοι βρίσκονται στον δυτικό τομέα του κοιμητηρίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ακριβώς απέναντι από τον περιφραγμένο χώρο του αγγλικού νεκροταφείου. Εκεί στους προϋφιστάμενους τάφους τριετούς χρήσης θα μεταφέρονται μετά την ανακομιδή των οστών από οικογενειακούς τάφους οι σοροί τιμώμενων προσώπων που προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον Δήμο ή στο έθνος με την κοινωνική ή εθνική τους δράση. Δεδομένης της απαγόρευσης ταφών εκτός από τα οικογενειακά ταφοπέδια στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, διευκρινίζεται ρητά ότι ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιηθεί αυστηρά και μόνο για μεταφορά σορών μετά από ανακομιδή οστών από οικογενειακούς τάφους του Αγίου Κωνσταντίνου και όχι για νέους ενταφιασμούς.

  • Την παραχώρηση δύο τάφων εντός του “Χώρου Τιμώμενων Προσωπικοτήτων” προκειμένου να μεταφερθούν και να παραμείνουν εσαεί οι σοροί των Νικολάου Γιανναδάκη και Μηνά Δημάκη από τους Β1-139 και Β1-111 οικογενειακούς τάφους στους οποίους βρίσκονται αντίστοιχα.
  • Την τροποποίηση της 38/2022 Απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μόνο κατά το μέρος που αφορά τον τάφο της εσαεί παραμονής των Νικολάου Γιανναδάκη και Μηνά Δημάκη, δηλαδή αντί των Β1-139 και Β1-111 οικογενειακών τάφων τη μεταφορά των σορών ως περιγράφεται ανωτέρω. Κατά τα λοιπά θα ισχύσει ως έχει η 38/2022 Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
  • Τα μνημεία του “Χώρου Τιμώμενων Προσωπικοτήτων” που θα χρησιμοποιούνται στο εξής ως μνημεία για την εσαεί παραμονή τιμώμενων προσώπων θα συντηρούνται από τον Δήμο Ηρακλείου».

Τιμώμενοι θανόντες - Το σκεπτικό και οι λόγοι της απόφασης

Σύμφωνα με το σκεπτικό, η απόφαση για τη δημιουργία ειδικού χώρου τιμώμενων προσωπικοτήτων εντός του παλιού κοιμητηρίου του Ηρακλείου εδράζεται στους εξής λόγους:

α) Στο Τμήμα Δημοτικών Κοιμητηρίων έχουν υποβληθεί αρκετές αιτήσεις δημοτών πλευρικών συγγενών αρχικών δικαιούχων οικογενειακών τάφων οι οποίοι επιθυμούν να ανακτήσουν για την οικογένειά τους αυτούς τους τάφους λόγω συναισθηματικού ενδιαφέροντος. Ανάμεσά τους υπάρχουν περιπτώσεις δημοτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των συγκεκριμένων οικογενειακών τάφων που είναι ενταφιασμένοι ο Νικόλαος Γιανναδάκης και ο Μηνάς Δημάκης,

β) Από ελέγχους που έχει διενεργήσει η Υπηρεσία, έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκονται κι άλλοι επιφανείς δημότες σε αρκετούς οικογενειακούς τάφους, οπότε αναδεικνύεται η ανάγκη καθολικής αντιμετώπισης του ζητήματος των επιφανών θανόντων,

γ) Στο νέο κοιμητήριο έχει δημιουργηθεί χώρος για ταφή επιφανών δημοτών και εσαεί παραμονή τους σε αυτούς τους τάφους σύμφωνα με την 21/2017 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και

δ) Στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης δεν έχει δημιουργηθεί αντίστοιχο τμήμα τιμώμενων θανόντων, αλλά είναι εφικτό να δημιουργηθεί. Υπάρχει χώρος στο τμήμα του κοιμητηρίου των παλαιών τάφων τριετούς χρήσης, όπου υφίστανται έτοιμοι τάφοι, στους οποίους ασφαλώς δεν επιτρέπεται να διενεργηθεί νέα ταφή, αλλά είναι αποδεκτό να μεταφερθούν οι σοροί των θανόντων μετά την ανακομιδή των οστών από τους οικογενειακούς στους οποίους βρίσκονται».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News