Κρήτη

Κρήτη: Δύσκολο να επαναληφθεί το «θαύμα» του 2022 - «Μικρό καλάθι» για την τουριστική σεζόν του 2023

Ρευστό το τοπίο για τη νέα τουριστική σεζόν - Τα ξενοδοχεία ετοιμάζουν αυξήσεις τιμών της τάξης του 8-10% για το νέο οικονομικό έτος, ώστε να ανασχεθούν τα έξοδα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και η αύξηση της τιμής των τροφίμων.

Έντονο τουριστικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Πολωνία για το 2023, με τους τουριστικούς παράγοντες να κρατούν “μικρό καλάθι”, διαμηνύοντας πως δεν είναι εφικτό να φτάσουμε σε αφίξεις το 2022. Όπως επισημαίνουν, υπάρχουν απρόσμενοι παράγοντες, όπως ο κορωνοϊός που ακολουθεί αυξητικές τάσεις στην Κίνα, ενώ είναι άγνωστο μέχρι πού θα φτάσει ο πληθωρισμός το επόμενο οικονομικό έτος.

Την ίδια στιγμή, τα ξενοδοχεία ετοιμάζουν αυξήσεις τιμών της τάξης του 8-10% για το νέο οικονομικό έτος, ώστε να ανασχεθούν τα έξοδα που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και η αύξηση της τιμής των τροφίμων.

Ειδικότερα, σε αχαρτογράφητα ύδατα πλέει αυτή τη στιγμή ο τουρισμός του 2023, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κρήτη, καθώς υπάρχουν πολλές μεταβλητές. Το τοπίο είναι ρευστό, αλλά υπάρχουν κάποια θετικά δεδομένα, τα οποία δεν πρέπει να περάσουν χωρίς ανάλυση.

Η Βρετανία ως χώρα αφίξεων έχει ισορροπήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση στην αγορά, ενώ και το γαλλικό ενδιαφέρον είναι ζωηρό και έντονο. Αυτές οι δύο χώρες μαζί με τη Γερμανία είναι πρωταγωνίστριες στον τουρισμό και η όποια αύξηση προκρατήσεων, όπως σημειώνεται, είναι ενθαρρυντική. Η Γερμανία μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει πώς θα κινηθεί, ενώ μια αναπτυσσόμενη τουριστική δύναμη είναι η Πολωνία. Είναι μία χώρα η οποία ανέρχεται στα 40 εκατ. κατοίκους και φαίνεται πως η καλή τουριστική σοδειά που μας άφησε πέρυσι θα συνεχίσει και φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Πελεκανάκη. Ο ίδιος, μιλώντας στο neakriti.gr, ανέφερε πως τα πάντα είναι ρευστά, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από Πολωνία, Βρετανία και Γαλλία.

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε εύκολα συμπεράσματα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλές μεταβλητές στο τραπέζι, οι οποίες πρέπει να επισημανθούν. Δεν ξέρουμε πώς θα κυλήσει ο χειμώνας και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση του μέσου Ευρωπαίου από τον Μάρτιο κι έπειτα. Πιστεύω όμως πως οι πλούσιοι τουρίστες θα συνεχίζουν να μας επισκέπτονται και του χρόνου. Οι τουρίστες που έχουν χρήματα δε θα δυσκολευτούν να μας επιλέξουν. Είναι τουρίστες που θα πάνε στα ξενοδοχεία πέντε αστεριών. Από εκεί και πέρα, εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει και υπάρχει, τότε ο μέσος Ευρωπαίος θα αισθανθεί κόπωση από τις οικονομικές ανάγκες της καθημερινότητας. Επειδή όμως οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη τις διακοπές, ενδεχομένως να κόψουν από τα υπερατλαντικά ταξίδια.

Όσον αφορά στις αγορές, θεωρώ πως η Βρετανία και η Γαλλία πάνε αρκετά καλά. Υπάρξει αυξημένο γαλλικό ενδιαφέρον σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από την Πολωνία. Η πολωνική αγορά πήγε καλά πέρυσι και αναμένεται να φέρει αρκετές αυξήσεις και την επόμενη σεζόν», υποστήριξε ο κ. Πελεκανάκης.

Λιγότεροι επισκέπτες

Αρνητικός εμφανίστηκε στο σενάριο των εκατομμυρίων αφίξεων που είδαμε το 2022 να συμβούν το 2023 ο τουριστικός πράκτορας Αντίπας Σηφάκης. Ο κ. Σηφάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε πως τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα και στοιχεία, όπως η ανάκαμψη της βρετανικής αγοράς, αλλά την ίδια στιγμή σαφή και ξεκάθαρη εικόνα θα σχηματίσει κάποιος από τον Μάρτιο κι έπειτα.

Ο κ. Σηφάκης δραστηριοποιείται επί πολλά χρόνια στον χώρο του τουρισμού. Το 2022, κατά γενική ομολογία, ήταν ένα έτος ανάκαμψης του κρητικού τουριστικού προϊόντος, έπειτα από τη διάρκειας δύο ετών υγειονομική κρίση, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ήρθαν στο νησί μας. Υγειονομικοί περιορισμοί δεν υπήρξαν. Η Κρήτη αναδείχτηκε εκ νέου πόλος έλξης και το γεγονός ότι σε επίπεδο αριθμών ξεπεράσαμε το 2019 καταδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο πως σε αφίξεις πήγαμε αρκετά καλά. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει το νέο έτος. Θα πρέπει να είμαστε εκ νέου αισιόδοξοι ότι θα φτάσουμε τον συγκεκριμένο αριθμό;

Σε αυτό το ερώτημα, ο κ. Σηφάκης απάντησε: «Δε θεωρώ ότι θα φτάσουμε τον ίδιο αριθμό. Φέτος ήταν μια χρονιά-ρεκόρ και καταφέραμε και τα πήγαμε αρκετά καλά. Δε θεωρώ όμως πως το 2023 θα έχουμε μια αντίστοιχη χρονιά».

Ο κ. Σηφάκης έκανε σαφές πως τη δεδομένη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον από Γαλλία και Βρετανία, ενώ όσον αφορά την περίπτωση των Γερμανών τουριστών στην Κρήτη θα εξεταστεί από τον Μάρτιο κι έπειτα.

«Αυτή τη στιγμή, η βρετανική αγορά έχει ισορροπήσει. Τον Νοέμβριο, οι προκρατήσεις πήγαν αρκετά καλά και είχαμε αύξηση σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά στις βρετανικές προκρατήσεις. Από την έναρξη του Δεκέμβρη μέχρι και τις 17 του μήνα είχαμε μείωση των προκρατήσεων και την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, η βρετανική αγορά ανέβηκε εκ νέου σε αριθμό προκρατήσεων. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τη Γαλλία και είναι μια αισιόδοξη είδηση. Όσον αφορά στους Γερμανούς, την περίπτωσή τους θα την εξετάσουμε από τον Μάρτιο κι έπειτα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κρατήσεις από τη Γερμανία», είπε.

Είναι άξιο αναφοράς, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σηφάκης, πως μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι του 2023 θα είναι σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Οι προκρατήσεις διαρκούν μέχρι τον Απρίλιο, ενώ ο κ. Σηφάκης επισημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα υπάρχει άνοδος των τιμών μέχρι και 10% πάνω. Αυτό σημαίνει πολύ πρακτικά πως ενδεχομένως να υπάρξει περιορισμός των θέσεων, καθώς η τιμή θα ανέβει.

Για να καλυφθεί η ζημιά της ενεργειακής κρίσης - Άνοδος των τιμών στα ξενοδοχεία κατά 10%

Η υγειονομική κρίση και ο πληθωρισμός θα συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδια για την επόμενη τουριστική χρονιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων του ν. Ρεθύμνου, κ. Μάνο Τσακαλάκη, ο οποίος υποστήριξε πως οι ξενοδόχοι έχουν κάνει αύξηση των τιμών κατά 8-10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τόνισε πως ο τουρισμός δεν πρέπει να θεωρείται από κανέναν μία δεδομένη υπόθεση.

«Υπάρχουν δύο μεταβλητές, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν. Η πρώτη μεταβλητή αφορά την υγειονομική κρίση και συγκεκριμένα δε γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει ο επόμενος χειμώνας. Τη δεδομένη στιγμή, τα κρούσματα από COVID έχουν αυξηθεί υπέρμετρα και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η υγειονομική πορεία της Ευρώπης το επόμενο δίμηνο. Δε γνωρίζουμε τι θα συμβεί με τον κορωνοϊό και ως εκ τούτου δεν ξέρουμε εάν οι συνθήκες θα είναι ευοίωνες, ώστε να έρθουν τουρίστες», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης, ενώ συνέχισε: «Υπάρχει και ο παράγοντας του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός μάς ταλαιπώρησε αρκετά το προηγούμενο καλοκαίρι και θα μας ταλαιπωρεί και την επόμενη χρονιά. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο στοιχείο που να προμηνύει το αντίθετο. Ο Ευρωπαίος τουρίστας θα δει φέτος να “τσεκουρώνεται” το εισόδημά του και δεν ξέρω εάν θα έχει την όρεξη να έρθει».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλάκης υπογράμμισε: «Εμείς οι ξενοδόχοι υπογράφουμε κάθε Μάιο τις συμβάσεις και τις συμφωνίες με τουριστικούς πράκτορες και ανεβάσαμε τις τιμές κατά 8-10% σε σχέση με τη σεζόν 2022. Την περίοδο του 2021, που υπογράφαμε τις συμφωνίες για το 2022, δε γνωρίζαμε την κατάσταση στην οποία θα βρισκόμασταν. Τόσο στο ενεργειακό κόστος όσο και στα τρόφιμα, είδαμε τρομερές αυξήσεις και παρά τις πολλές αυξήσεις, τα έσοδα δεν ήταν τα ίδια. Ας ελπίσουμε πως θα έχουμε μια καλή χρονιά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια