Σενάρια για εκλογές μετά την ανάρτηση από το Μαράθι - «Βλέπουν» κάλπες 9 Απριλίου

Κρήτη
Σενάρια για εκλογές μετά την ανάρτηση από το Μαράθι - «Βλέπουν» κάλπες 9 Απριλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο γύρο δημοσιευμάτων και σεναρίων με φόντο την ημερομηνία των εθνικών εκλογών πυροδότησε οικογενειακή ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Χανιά

«Από το βουνό στη θάλασσα! Χρόνια πολλά!» ήταν η ανάρτηση που έκανε από τα Χανιά, όπου απολαμβάνει μια ολιγοήμερη ανάπαυλα με την οικογένειά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πυροδοτώντας “βροχή” δημοσιευμάτων και σεναρίων ως προς την ημερομηνία προγραμματισμού των εθνικών εκλογών. Δημοσιεύματα και σενάρια στο πλαίσιο της έντονης φημολογίας ότι μαζί με ξέγνοιαστες στιγμές στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μελετά συνάμα εμπεριστατωμένα και τα της κάλπης, που φαίνεται - κατά πολλούς - να ορίζεται είτε για τις 9 είτε για τις 23 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν ή μία εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Το έναυσμα για όλα αυτά τα σενάρια το είχε δώσει, άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την αποκάλυψη που είχε κάνει προ ημερών, μετά από την ψήφιση του προϋπολογισμού, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι επρόκειτο να ταξιδέψει στο Μέτσοβο, σημειώνοντας παράλληλα με νόημα ότι «έχουμε αποφάσεις να πάρουμε» αναφερόμενος στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Μια απάντηση που ερμηνεύτηκε ως ευθεία αναφορά στον χρόνο προκήρυξης των εκλογών.

Τελικά βέβαια τα πλάνα άλλαξαν. Ένεκα ίσως και του καλού καιρού των Χριστουγέννων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανηφόρισε τελικά προς τα βουνά της Ηπείρου και το Μέτσοβο, αλλά αντιθέτως... κατηφόρισε στην αγαπημένη του Κρήτη και συγκεκριμένα στη γενέτειρά του, τα Χανιά.

Ο πρωθυπουργός πέρασε οικογενειακές στιγμές με την οικογένειά του και “πήρε” μια ανάσα ενόψει των σημαντικών αποφάσεων που πρέπει να πάρει.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε τις ηλιόλουστες μέρες στα Χανιά και τις ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και βρέθηκε στην παραλία στο Μαράθι οικογενειακώς, απολαμβάνοντας τον καιρό φορώντας το μαγιό του.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να μοιραστεί τις ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές στα ηλιόλουστα Χανιά, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικό φωτογραφικό ενσταντανέ με την οικογένεια συνοδευόμενο από το εξής σχόλιο: «Από το βουνό στη θάλασσα».

Το σχόλιο αυτό έδωσε αμέσως τροφή για σκέψεις και σενάρια ότι, αντί για τον βουνίσιο αέρα του Μετσόβου, ο πρωθυπουργός αναμένεται τελικά να πάρει τις αποφάσεις του για το πότε θα στηθούν οι κάλπες κάτω από τον λαμπερό - ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο - ήλιο της Κρήτης.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές από το Μαξίμου, ως και σήμερα έχει απορρίψει όλες τις εισηγήσεις των στενών του συνεργατών για επίσπευση του εκλογικού χρόνου, έστω για πρώτες εκλογές στις αρχές Μαρτίου, και φαίνεται ότι εμμένει σε αυτή τη λογική. Κάπως έτσι “φουντώνουν” τα σενάρια για πρώτες εκλογές τον Απρίλιο, ίσως την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή στις 9 του μήνα, και επαναληπτικές κάλπες προς το τέλος Μαΐου, στις 21 του μήνα. Οι ημερομηνίες είναι, βεβαίως, ενδεικτικές, καθώς οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά υπάρχει το δεδομένο ότι κάλπες δεν μπορούν να στηθούν τον Ιούνιο λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Γιατί “βλέπουν” εκλογές στις 9 Απριλίου

Διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις 9 Απριλίου, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων, δείχνει σε σχετικό δημοσίευμά της και η “Καθημερινή”, εξηγώντας τους λόγους. Όπως αναφέρει, «την εορταστική ανάπαυλα παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις του αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης τείνει να επιλέξει ως ημερομηνία για την προσφυγή στις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής την 9η Απριλίου. Η διεξαγωγή των εκλογών μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα συγκεντρώνει μια σειρά από πλεονεκτήματα, που φέρεται να έχει συνεκτιμήσει το Μέγαρο Μαξίμου:

Πρώτον, οι εκλογές σε καμία περίπτωση δε θα μπορούν να θεωρηθούν πρόωρες και ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί συνεπής με τη δέσμευση για εξάντληση της τετραετίας.

Δεύτερον, η χώρα θα αποφύγει μια δίμηνη σχεδόν - μέχρι τα τέλη Μαΐου - περαιτέρω πόλωση και πολιτική αναταραχή που εκ των πραγμάτων έχει αντίκτυπο και στην οικονομία.

Τρίτον, θα έχουν “ωριμάσει” όλα τα οικονομικά μέτρα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει: Από 1ης Ιανουαρίου καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι συντάξεις. Επίσης, από τα τέλη Φεβρουαρίου θα αρχίσει η καταβολή του Market Pass, ενώ πριν από τις εκλογές θα είναι δυνατόν να ανακοινωθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου.

Τέταρτον, η διεξαγωγή των εκλογών στις 9 Απριλίου θεωρείται πως θα συνδυαστεί με ένα ευνοϊκότερο για την κυβέρνηση πολιτικό κλίμα, καθώς οι πολίτες θα έχουν αφήσει πίσω τον πιο επώδυνο από πλευράς κόστους χειμώνα, ενώ θα διευκολυνθεί και η έξοδος των ετεροδημοτών, που θα μπορούν να συνδυάσουν τη μετακίνηση στις εκλογικές τους περιφέρειες με την εορταστική ανάπαυλα.

Πέμπτον, οι εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς να “εμπλακούν” με την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων: Εάν οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 9 Απριλίου, οι δεύτερες εκλογές - με τον νέο εκλογικό νόμο - θα πραγματοποιηθούν πριν από τις πανελλαδικές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News