Ηράκλειο: «Φουλάρουν» οι κλινικές με παθολογικά, καρδιολογικά και ψυχιατρικά - Ασφυξία στα Επείγοντα με ιώσεις και γρίπη

Κρήτη
Ηράκλειο: «Φουλάρουν» οι κλινικές με παθολογικά, καρδιολογικά και ψυχιατρικά - Ασφυξία στα Επείγοντα με ιώσεις και γρίπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα όριά του το ΕΣΥ στην Κρήτη - Πλημμύρισαν με κόσμο οι κλινικές των νοσοκομείων - Έως και 120% οι υπερ-πληρότητες σε ορισμένες κλινικές στο ΠΑΓΝΗ

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Κρήτη, αλλά και ειδικότερα στο Ηράκλειο, καθώς αρκετές κλινικές στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία του νησιού, τα οποία είναι, άλλωστε, αυτά που “απορροφούν” - σε υψηλό βαθμό - ασθενείς από όλο την Κρήτη - και όχι μόνο - είναι... υπερπλήρεις!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται σε “αληθινό χρόνο” - real time (και ανανεώνονται συνεχώς) από τον επίσημο ιστότοπο της 7ης Υ.ΠΕ. σε σχέση με τις πληρότητες των νοσοκομείων της Κρήτης (www.hc-Crete.gr), χθες Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, η Κλινική της Γενικής Παθολογίας στο ΠΑΓΝΗ είχε 120% πληρότητα.

Στο Βενιζέλειο, οι δύο Παθολογικές είχαν πληρότητα περίπου στο 90%, ωστόσο στο εν λόγω νοσοκομείο καταγράφηκε πληρότητα 110% στην Καρδιολογική Κλινική. Πάντως, σε παγκρήτιο επίπεδο, καταγράφονται στα περισσότερα νοσοκομεία πολύ μεγάλα ποσοστά πληρότητας στις κλινικές Παθολογίας.

Η έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, κορωνοϊού και αναπνευστικών ιών, η “υπερφόρτωση” των νοσοκομείων από ασθενείς, αλλά και οι σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα - και - στο Ηράκλειο συνθέτουν ένα “εκρηκτικό” συνδυασμό ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε τοπικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, «παρατηρείται ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει ξεπεράσει, σε κάποιες κλινικές, κατά πολύ τις κλίνες που προβλέπονται από τον οργανισμό». Ο κ. Βρύσαλης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία.

Όπως προκύπτει λοιπόν από τα επίσημα στοιχεία, με νοσηλείες πέραν της δυναμικότητάς τους λειτουργούσαν χθες, εκτός της Γενικής Παθολογίας, όπου νοσηλεύονταν 42 άτομα (δυναμικότητα 35 ατόμων, ποσοστό πληρότητας 120%), η κλινική Αιματολογίας με 27 νοσηλευόμενους (δυναμικότητα 23 ατόμων, ποσοστό πληρότητας 117%), η Νευροχειρουργική με 22 νοσηλευόμενους (δυναμικότητα 20 ατόμων, ποσοστό πληρότητας 110%), η Κλινική Νεφρολογίας με 17 νοσηλευόμενους (δυναμικότητα 10 ατόμων, πληρότητα 170%), η Ψυχιατρική με 27 νοσηλευόμενους (δυναμικότητα 23 ατόμων, πληρότητα 117%), αλλά και η Μονάδα Χημειοθεραπείας με 40 νοσηλευόμενους (δυναμικότητα 29 ατόμων, πληρότητα 137%). Αναφορικά με την Κλινική Καρδιολογίας του ΠΑΓΝΗ, χθες το απόγευμα υπήρχε πληρότητα 74,5%, καθώς νοσηλεύονταν 38 άτομα (δυναμικότητα 51 ατόμων).

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο αμφότερες οι Παθολογικές Κλινικές είχαν πληρότητα περίπου 90%. Συγκεκριμένα, η Α’ Παθολογική είχε χθες 24 νοσηλευόμενους (δυναμικότητας 26 ατόμων, πληρότητα 92%), ενώ η Β’ Παθολογική 23 (δυναμικότητας 26, πληρότητα 88%). Υπερπλήρης ήταν, ωστόσο, χθες η Καρδιολογική του Βενιζελείου με 42 νοσηλευόμενους (σε δυναμικότητα 38 ατόμων, πληρότητα 110%), αλλά και η ΜΕΘ με 8 νοσηλευόμενους (δυναμικότητα 6 ατόμων, πληρότητα 133%).

Υψηλά ποσοστά πληρότητας είχαμε χθες και στις Παθολογικές του Νοσοκομείου Χανίων. Το Α’ Παθολογικό είχε χθες 25 νοσηλείες (δυναμικότητα 32 ατόμων, πληρότητα 78%), ενώ το Β’ Παθολογικό είχε 100% πληρότητα (32 νοσηλευόμενοι σε δυναμικότητα 32 ατόμων). Υπερπλήρες ήταν χθες το Νεφρολογικό με 12 νοσηλευόμενους σε δυναμικότητα 11 ατόμων (109%) και 100% πλήρης (13/13) η Παθολογική Ογκολογία.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου είχαμε χθες πληρότητα στην Πνευμονολογική (12/12), στην Ψυχιατρική (10/10) και την Καρδιολογική (12/12). Εξάλλου, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου η πληρότητα στην Παθολογική άγγιξε το 90% (19/21), ενώ στο Νοσοκομείο της Σητείας στο 92% (13/14).

Πού οφείλεται, ωστόσο, η αυξημένη προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία, εκτός από την “έκρηξη” στα κρούσματα γρίπης, αναπνευστικών ιών - και - φυσικά COVID;

«Στη μετά COVID περίοδο, υπάρχει αυξημένη προσέλευση του κόσμου - και - στα ΤΕΠ. Η αύξηση αυτή είναι και ποσοτική, αλλά και ποιοτική, πρόκειται δηλαδή για πιο βαριά περιστατικά», επισημαίνει ο κ. Βρύσαλης, συμπληρώνοντας ότι στο πρόσφατο παρελθόν (από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά) πολύς κόσμος φοβόταν να μεταβεί στα νοσοκομεία, επειδή αυτά είχαν γίνει... μονοθεματικά λόγω COVID. «Τώρα αυτός ο κόσμος έχει επανέλθει και περισσότερο από πριν», λέει ο κ. Βρύσαλης, τονίζοντας ότι σχεδόν καθημερινά κλινικές ξεπερνούν την πληρότητα που προβλέπεται από τον οργανισμό και όπως αποτυπώνεται στον επίσημο ιστότοπο της 7ης Υ.ΠΕ.

Εξάλλου, ο κ. Βρύσαλης ανέφερε ότι η αυξημένη προσέλευση του κόσμου οφείλεται και στην έλλειψη Κέντρων Υγείας (είτε στην πόλη του Ηρακλείου, είτε στην ενδοχώρα όπου τα Κ.Υ. είναι υποστελεχωμένα). «Αυτό φανερώνει ότι ο λαός ταλαιπωρείται για να βρει ένα κρεβάτι στα νοσοκομεία αλλά κι ότι το ελλιπές προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες», ανέφερε με νόημα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

«Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ανάπτυξης όχι μόνο στην πρωτοβάθμια υγεία, αλλά και στα νοσοκομεία! Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία σχέση με τη λογική η απόφαση του υπουργείου Υγείας για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων», μας εξηγεί ο κ. Βρύσαλης, τονίζοντας ότι «στα νοσοκομεία, για να καλυφθούν οι ανάγκες, έχουν κάνει “λάστιχο” τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, καθώς υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση - και στον νομό Ηρακλείου και γενικά στο νησί - σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπήρξε, εξάλλου, μεγάλο κύμα φυγής εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Οι επιπτώσεις όλων των παραπάνω θα γίνουν ακόμη πιο εμφανείς εάν υλοποιηθεί ο νόμος της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να έχουν ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου, καθώς και εάν εφαρμοστεί ο νόμος για κλείσιμο ή συγχώνευση νοσοκομείων, όπως αποτυπώθηκε το προηγούμενο διάστημα από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας αναφορικά με το Λασίθι, αλλά και το Ηράκλειο».

Ο κ. Βρύσαλης κάλεσε τους ασθενείς μαζί με τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για ταυτόχρονη ενίσχυση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, για να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και εν γένει καμία δομή δημόσιας Υγείας, για να δοθούν γενναίες αυξήσεις μισθών ούτως ώστε να παραμείνουν στο ΕΣΥ όλοι αυτοί οι άνθρωποι που τα αμέσως προηγούμενα χρόνια έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να κρατηθεί η Υγεία στην Κρήτη σε υψηλά επίπεδα. «Μόνο με ισχυρό δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας μπορούν να καλυφθούν ικανοποιητικά οι ανάγκες του κόσμου. Διαφορετικά, οδηγούμαστε σε καταστάσεις που μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω, όπου ο λαός... έπρεπε να πουλήσει χωράφια για να βρει την υγεία του!».

«Έρχεται δύσκολος Γενάρης»

Την ίδια ώρα, το “εκρηκτικό” κοκτέιλ που προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα σε γρίπη, αναπνευστικούς ιούς και κορωνοϊό ταλαιπωρούν τον πληθυσμό όλης της χώρας και φυσικά της Κρήτης, προκαλώντας παράλληλα σοβαρές ανησυχίες για την πίεση που ασκείται στο δημόσιο Σύστημα Υγείας. Εξάλλου, τα ιδιωτικά ιατρεία, και κυρίως τα παιδιατρικά, ήδη δέχονται μεγάλο αριθμό επισκέψεων.

Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων ξεκίνησε από τον Νοέμβριο και αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, με τις εκτιμήσεις να δίνουν τον Ιανουάριο ακόμη και 100.000 κρούσματα γρίπης την ημέρα. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να προστατευτούν κυρίως οι ευάλωτες ομάδες και να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς κατά της γρίπης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή την περίοδο η γρίπη “πρωτοστατεί” σε σχέση με τον κορωνοϊό, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους, μεγαλύτερης ηλικίας, πιο επίπονος είναι ο RSV. Αυτή τη στιγμή καταγράφονται 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό και πιθανότατα μέσα στον Γενάρη να φτάσουμε τα 100.000 κρούσματα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Στέλιος Λουκίδης σημειώνει πως επιστρέφουμε στο 2017, οπότε αυτή την περίοδο ξεκινούσαν οι λοιμώξεις αναπνευστικού. «Η διαφορά φέτος είναι ότι δεν έχει εξαφανιστεί ο κορωνοϊός. Έχουμε ένα μείγμα λοιμώξεων το οποίο αφορά όλους αυτούς τους ιούς και θα κρατήσει ένα δίμηνο, ίσως και λίγο παραπάνω», τόνισε.

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «ο Ιανουάριος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας, όπως ήταν και στις παλαιότερες εποχές, μιας και είναι ο μήνας στον οποίο πάντα υπάρχει μια μεγαλύτερη έξαρση και κυρίως μετά την επιστροφή από τις διακοπές μας».

Σχετικά με τη γρίπη, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σε έξαρση ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις στους παιδιάτρους και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Ο κ. Λουκίδης, πάντως, εκτιμά ότι «το περιβάλλον στο οποίο θα διαχειριστούμε αυτές τις λοιμώξεις είναι σαφέστατα πολύ καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές, λόγω των καλύτερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αλλά και με καλύτερο ανοσιακό στάτους, γιατί, εκτός από τους εμβολιασμούς, έχει νοσήσει και πάλι μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα του ιού γρίπης παραμένει υψηλά, με τα περιστατικά να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, ενώ η αύξηση αφορά κυρίως στις ηλικίες 5 έως 14 ετών. Η COVID-19 παραμένει σε σταθερότητα αναφορικά με τα κρούσματα και η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV είναι σταθερή.

Φάρμακα

Στο μεταξύ, δραματική είναι η κατάσταση στα φαρμακεία, καθώς καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε κάθε λογής φάρμακα.

Φαρμακοποιοί ανταλλάζουν μεταξύ τους σκευάσματα που είναι σε έλλειψη, ενώ πλέον δυσεύρετα είναι ακόμη και φάρμακα όπως παιδιατρικές αντιβιώσεις και αντιισταμινικά, φάρμακα για χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιολογικά, σκευάσματα για καρκινοπαθείς, μέχρι και παυσίπονα.

Όπως ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδηλάκης, «δυστυχώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο. Δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αντιβιώσεις για παιδιά, αντιισταμινικά για παιδιά, αντιπυρετικά, φάρμακα για ΧΑΠ, για καρκίνο, για καρδιολογικά προβλήματα... δηλαδή, στα πάντα έχουμε ελλείψεις... Επαιτούμε πλέον το φάρμακο!».

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι και τώρα οι περισσότερες εταιρείες είναι κλειστές, αν όχι όλες, λόγω του ότι κάνουν απογραφή, η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο... υπό του μηδενός!», επισήμανε ο κ. Τσικανδηλάκης. Οι εκκλήσεις των φαρμακοποιών προς τους αρμόδιους γίνονται πλέον σε δραματικό τόνο, καθώς υπάρχει σαφής αγωνία - εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων - ακόμη και για τη δημόσια υγεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News