Τα «Χεράκια του Χριστού» - Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο έδεσμα που χάθηκε στον χρόνο

Κρήτη
Τα «Χεράκια του Χριστού» - Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο έδεσμα που χάθηκε στον χρόνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει σχετικά ο συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης

Τα «Χεράκια του Χριστού» αποτελούν ένα μάλλον άγνωστο για τους περισσότερους χριστουγεννιάτικο έδεσμα το οποίο στο παρελθόν, τούτες τις άγιες ημέρες, οι νοικοκυρές συνήθιζα να φτιάχνουν.

Μαζί με τις ευχές του ο συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης αναφέρεται στα «Χεράκια του Χριστού», επαναφέροντας στο φως άλλη μια χαμένη πτυχή της πλούσιας λαογραφίας του τόπου, με τον ίδιο να εξηγεί:

“Κάθε χρόνο, τέτοιες χρονιάρες ημέρες, ζύμωναν οι γυναίκες τα Χεράκια του Χριστού. Να το πούμε άτυπη μορφή μετάληψης; Να το πούμε απλώς έθιμο με ρίζες βαθιές στην πανάρχαια ιερότητα του άρτου; Όπως και αν το πούμε, τούτα τα μικρά ψωμάκια έδιναν κάποτε με τον πιο απλό και απέριττο τρόπο τον τόνο της μεγάλης γιορτής και φανέρωναν την αμόλευτη συμπόρευση του ανθρώπινου με το θείο. Άλλα δώρα δεν είχαν - άλλωστε στον δικό μας πολιτισμό τα δώρα δεν έμπαιναν κάτω από κανένα στολισμένο δέντρο μα προσφέρονταν την πρώτη μέρα του καινούργιου χρόνου μαζί με τις πολυαναμενόμενες από τα παιδιά «καλές χέρες».

Απόηχοι συνηθειών ζυμωμένων στο πέρασμα αιώνων κι αιώνων είναι τα χεράκια του Χριστού, όπως και όλα τα εθιμικά ζυμώματα που προσφέρονταν στα παιδιά για να νιώσουν τη χαρά της γιορτής μαζί με το βαθύτερο νόημά της, κακαρίστρες, κουκουναρές, μαντόνες, κουκνίκοι. Άραγε, ποιος μεγάλος δεν θυμάται με συγκίνηση τούτα τα πολυπόθητα δώρα που σήμερα μπορεί να θεωρούνται φτωχά, μα τότε πλούμιζαν τις ψυχές και πλούτιζαν τον κόσμο της παιδικής αθωότητας; Άραγε, υπάρχει πιο πλούσια και πιο εκφραστική γλώσσα από τη γλώσσα των συμβόλων;

Τι χαρά να κρατάς στο άγουρο χέρι σου το χεράκι του νεογέννητου Χριστού; Τι χαρά να νιώθεις τόσο κοντά σου ένα γεγονός που συνέβη σε χρόνους και τόπους μακρινούς και να αισθάνεσαι μέτοχος ενός πολιτισμού που ήξερε να αναβιβάζει τον άνθρωπο και να τον φέρνει πιο κοντά στο ανέγγιχτο;

Μερικοί ζυμώνουν ακόμη τα Χεράκια του Χριστού. Άλλοι για να θυμηθούν, άλλοι για να ξαναγίνουν παιδιά, να δουν με πιο καθάριο βλέμμα τα πράγματα και να νιώσουν τη μαγεία του κόσμου που ξανακαινουργιώνει κάθε Χριστούγεννα μαζί με το φως.

Χριστός γεννάται, το φως ανεβαίνει...

Από την ευρύτερη οικογένεια Νίκου και Μαρίας Ψιλάκη

Χρόνια Πολλά κι Ευτυχισμένα!”

(φωτογραφία karmanor.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News