Κρήτη: Ο πληθωρισμός χτυπά «κόκκινο» - 20% ακριβότερο φέτος το γιορτινό τραπέζι

Κρήτη
Κρήτη: Ο πληθωρισμός χτυπά «κόκκινο» - 20% ακριβότερο φέτος το γιορτινό τραπέζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το neakriti.gr από τα τέλη Νοεμβρίου είχε καταγράψει τις τιμές φέτος και τις τιμές πέρυσι στα βασικότερα είδη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Την ώρα που το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Κρήτη έχει αύξηση από 20% έως και 25% σε σχέση με πέρυσι, όπως έχει αναδείξει τους τελευταίους μήνες το neakriti.gr, έρχεται και η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), που κάνει λόγο για ένα τραπέζι πιο “τσουχτερό” κατά περίπου 11-12% φέτος συγκριτικά με τα Χριστούγεννα του 2021.

Όπως γίνεται κατανοητό, η Κρήτη λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς έχει κόστος μεγαλύτερο στα περισσότερα είδη που αγοράζουμε για το εορταστικό τραπέζι, αλλά οι τιμοληψίες του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ είναι επίσης ενδεικτικές για τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας και έχουν ληφθεί από τις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, μετά τις γιορτές, το Ινστιτούτο πρόκειται να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Ειδικότερα, το Ινστιτούτο προχώρησε στην ετήσια έρευνά του σχετικά με το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2022 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του και - όπως ανακοινώθηκε - από τις τιμοληψίες προκύπτει πως το κόστος για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, 6 έως 8 ατόμων, κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021.

Το εύρος των τιμών, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων, ενώ υπογραμμίζεται ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο “εορταστικό καλάθι”.

Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται όπως κάθε χρόνο, ενώ δε συμπεριλαμβάνονται στο “καλάθι του νοικοκυριού” ή στο “εορταστικό καλάθι”.

Στην Κρήτη ακόμα πιο “τσουχτερό”

Το neakriti.gr από τα τέλη Νοεμβρίου είχε καταγράψει τις τιμές φέτος και τις τιμές πέρυσι στα βασικότερα είδη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Όπως είχε γίνει κατανοητό, το κόστος που διαμορφώνεται φέτος σε σχέση με το 2021 ξεπερνάει το 25%, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στα είδη κρέατος και σε κάποιο βαθμό και σε ορισμένα οπωροκηπευτικά, που συμπεριλαμβάνονται στα λεγόμενα “είδη πρώτης ανάγκης”, όπως είναι για παράδειγμα οι πατάτες, που δεν γίνεται να λείψουν από κανένα νοικοκυριό. Και βέβαια, όλες αυτές οι ανατιμήσεις σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος, την κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία και κατά συνέπεια την ξέφρενη πορεία των ανατιμήσεων στα γεωργικά εφόδια και στην αύξηση του εργατικού κόστους, χωρίς να μπορούμε φυσικά να παραβλέψουμε και το μεγάλο άνοιγμα της “ψαλίδας” από το χωράφι ως το ράφι, με τους μεσάζοντες να καρπώνονται όλη αυτή τη διαφορά.

Υιοθετώντας λοιπόν σε γενικές γραμμές τον πίνακα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, βάζουμε στα είδη κρέατος και τα οπωροκηπευτικά τις τιμές που έχουμε καταγράψει από την τοπική αγορά, και οι οποίες φυσικά ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι τιμές στο κρέας

Στο κρέας λοιπόν, με βάση τις τιμές που μας έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης, ισχύουν οι εξής τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι:

  • Γουρουνόπουλο γάλακτος 9,60 έως 9,80 ευρώ το κιλό. Πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 8,50 ευρώ το κιλό.
  • Μπριζόλα χοιρινή από 6,20 έως 6,40 ευρώ το κιλό. Πέρυσι δεν ξεπερνούσε η τιμή της τα 5,30 έως 5,40 ευρώ το κιλό. Εξάλλου, η σπάλα με οστό πουλιέται γύρω στα 5 με 5,50 ευρώ το κιλό.
  • Λουκάνικο από 12,50 έως 13 ευρώ το κιλό. Πέρυσι είχε τιμή γύρω στα 11 με 12 ευρώ το κιλό.
  • Στη γαλοπούλα η τιμή είναι στα 9,80 ευρώ το κιλό. Και στη γαλοπούλα η τιμή είναι αυξημένη από πέρυσι, όπως και σε όλα τα είδη κρέατος, από 20% και πάνω.
  • Στο κοτόπουλο η τιμή είναι γύρω στα 4,40 με 4,50 ευρώ το κιλό. Πέρυσι ήταν γύρω στα 3,60 με 3,70 ευρώ το κιλό.
  • Στο αρνί, η τιμή είναι στα 12,20 με 12,30 ευρώ το κιλό, από 11 ευρώ πέρυσι.
  • Το κατσίκι έχει μια διαφορά γύρω στα 30 λεπτά το κιλό.
  • Τη μεγαλύτερη αύξηση έχει το μοσχάρι. Είναι γύρω στα 12,40 με 12,60 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 10,40 ευρώ το κιλό.

Ανοδικές τάσεις και στα οπωροκηπευτικά

Αλλά και στα οπωροκηπευτικά υπάρχουν αλλού σταθερές τιμές και αλλού ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ γενικότερα υπάρχουν τάσεις ανόδου, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη.

  • Έτσι, οι πατάτες πωλούνται από 0,90 έως 1,20 ευρώ το κιλό. Από πέρυσι ακριβότερες κατά 0,10 ευρώ το κιλό.
  • Οι ντομάτες από 1,50 έως 1,70 ευρώ το κιλό, όπως και πέρυσι.
  • Το μαρούλι από 0,70 έως 0,80 ευρώ το τεμάχιο, όπως και πέρυσι.
  • Τα μήλα από 1,50 έως 1,80 ευρώ το κιλό, όπως και πέρυσι.
  • Τα κάστανα πωλούνται στα 6,50 ευρώ το κιλό από 5,50 ευρώ το κιλό πέρυσι.
  • Τα καρύδια είναι στα 6 ευρώ το κιλό, από 5 ευρώ το κιλό πέρυσι, ενώ σταθερές είναι οι τιμές και στα πορτοκάλια, από 0,80 έως 1 ευρώ το κιλό.
  • Στα μανταρίνια η τιμή είναι στα 1,70 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στο 1,50 ευρώ. Στα λεμόνια η τιμή παραμένει ίδια, γύρω στο 1,50 ευρώ το κιλό.

Όπως εξηγεί ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, υπάρχει μια ανατίμηση της τάξης του 10%-20% στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ σε όσα είδη δεν υπάρχει ζήτηση αυτές τις μέρες, οι τιμές είναι σταθερές.

Σε βιομηχανοποιημένα είδη

Η έρευνα της ΕΣΕΕ επεκτείνεται και σε βιομηχανοποιημένα είδη, οι τιμές των οποίων είναι παρόμοιες και στην Κρήτη. Έτσι, οι μπίρες (500 ml) πωλούνται με μια μέση τιμή 1,76 ευρώ (αύξηση από πέρυσι 12,8%), ο οίνος του μισού κιλού σε 1,156 ευρώ (αύξηση 9,1%), κουραμπιέδες (τυποποιημένοι) 10,61 ευρώ το κιλό (αύξηση 2,5%), κουραμπιέδες (ζαχαροπλαστείου) 18 ευρώ το κιλό (αύξηση 15,4%), μελομακάρονα (τυποποιημένα) 10,23 ευρώ το κιλό (αύξηση 13,7%) και μελομακάρονα (ζαχαροπλαστείου) 16,91 το κιλό (9,8% αύξηση).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News