Καιρός: Χριστούγεννα με καλοκαιρία στην Κρήτη - Ήπιο σκηνικό με ασθενείς ανέμους (βίντεο)

Κρήτη
Καιρός: Χριστούγεννα με καλοκαιρία στην Κρήτη - Ήπιο σκηνικό με ασθενείς ανέμους (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιθανή μεταβολή την Πρωτοχρονιά με πτώση της θερμοκρασίας

Με καλό καιρό θα κάνουν Χριστούγεννα οι Κρητικοί αφού οι μετεωρολογικές προβλέψεις μιλούν για διατήρηση του ήπιου σκηνικού, με ηλιοφάνεια, ασθενείς βοριάδες και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας όμως προβλέπεται να επηρεάσει το νησί ψυχρότερη αέρια μάζα, χωρίς να αποκλείεται μεταβολή των συνθηκών. Όσοι πάντως ονειρεύονταν Χριστούγεννα με φόντο χιονισμένα τοπία, καλούνται να συμβιβαστούν με ένα καιρικό σκηνικό που μπορεί να μη συνάδει με την εποχή, βοηθάει όμως τη Χριστουγεννιάτικη αγορά και τις εκδηλώσεις σε δρόμους και πλατείες της Κρήτης.

Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, με τα εμπορικά καταστήματα της Κρήτης να λειτουργούν με συνεχές ωράριο, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και να απολαύσουν το κλίμα της ημέρας, με σύμμαχο τον καλό καιρό. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα «οι συνθήκες θα είναι πάρα πολύ καλές, με καλοκαιρία ,με ήπιους ανέμους και με θερμοκρασίες οι οποίες θα έχουν ανοδική τάση αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα, αν και το κρύο τις βραδινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό ιδιαίτερα στην ενδοχώρα και στις ορεινές ζώνες».

Ανήμερα των Χριστουγέννων θα υπάρχουν διαστήματα νεφώσεων αλλά όπως προβλέπει ο κ. Λέκκας, η περίοδος της ηλιοφάνειας θα αυξάνει διαρκώς. Οι άνεμοι θα διατηρήσουν τη βόρεια τάση τους, όχι όμως ιδιαίτερα ενισχυμένοι, ενώ τις βραδινές ώρες θα κυμαίνονται στα 2 – 3 Μποφόρ και μόνο το μεσημέρι θα φτάνουν τα 4 εξασθενώντας και πάλι από το απόγευμα. Στην Ανατολική Κρήτη και κυρίως στο Λασίθι αναμένεται να φτάσουν τα 5 Μποφόρ με τάση εξασθένησης.

Χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες στα ορεινά αφού με συνθήκες ξαστεριάς ο υδράργυρος θα καταγράφει τιμές κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου ενώ στις παράκτιες ζώνες η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 – 12 βαθμούς. Η μέγιστη τιμή της θα αγγίξει τους 17 βαθμούς στα βόρεια ενώ στους 18 θα είναι στη νότια Κρήτη. «Στη γενικότητα του ο καιρός θα είναι πολύ καλός σε ολόκληρο το νησί και μάλιστα θα έχουμε και αρκετή ηλιοφάνεια». Ανάλογο θα είναι το σκηνικό του καιρού και την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων με τους ανέμους να διατηρούν τη βόρεια τάση τους και τη θερμοκρασία να παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Την Τρίτη προβλέπεται ασυνήθιστη άνοδος του υδραργύρου πάνω από τους 22 βαθμούς, θα είναι όμως πρόσκαιρη, μιας και από την Τετάρτη επανέρχεται η ψυχρή αέρια μάζα. Όπως είπε στη Ν.Κ. ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, «οι συνθήκες δείχνουν προς το παρόν τουλάχιστον να παραμένουν ήπιες με τη θερμοκρασία σε πτώση, αν και θα πρέπει να δούμε νεότερα δεδομένα γιατί μπαίνοντας αυτή η ψυχρή αέρια μάζα μπορεί να προκαλέσει την οποιαδήποτε διαταραχή πάρα πολύ εύκολα».

Έτσι δεν αποκλείεται στην εκπνοή του χρόνου να υπάρξει μεταβολή των καιρικών συνθηκών, προς το παρόν όμως το μόνο βέβαιο είναι ότι το κρύο θα είναι τσουχτερό.

(φωτογραφία αρχείου Pxhere.com)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News