Αποκαλυπτική έρευνα: Εφιάλτης η οικονομία για το 96% των Κρητικών - Κόβουν ταξίδια, διασκέδαση, ρούχα και φαγητό

Κρήτη
Αποκαλυπτική έρευνα: Εφιάλτης η οικονομία για το 96% των Κρητικών - Κόβουν ταξίδια, διασκέδαση, ρούχα και φαγητό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εικόνα του ιδιαίτερα ανήσυχου και προβληματισμένου πολίτη καταγράφεται στην Κρήτη τη δεδομένη χρονική περίοδο, καθώς οι κάτοικοι βιώνουν έντονα συναισθήματα ανησυχίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης - Τα αποκαλυπτικά στοιχεία δημοσκόπησης του ΕΛΜΕΠΑ, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη - Πληθωρισμός, ανεργία και ενεργειακή κρίση στην κορυφή των προβλημάτων

Το 96% των Κρητικών δηλώνουν ανήσυχοι λόγω της ακρίβειας και του κόστους ζωής, όπως προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση του ΕΛΜΕΠΑ, που δημοσιοποιεί σήμερα το neakriti.gr, και η οποία παρουσιάστηκε στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη και αναδεικνύει την ανησυχία των πολιτών λόγω της οικονομικής ύφεσης. Οι πολίτες σε ποσοστό 75,2% δηλώνουν πολύ και αρκετά ανήσυχοι, ενώ αντίθετη άποψη καταθέτει μόλις το 23,5%, που παρουσιάζονται λιγότερο ανήσυχοι ή καθόλου. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην Κρήτη πιστεύει επίσης πως η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή τους σημαντικά, ενώ για να ανταποκριθούν στην κάλυψη των αναγκών κόβουν ταξίδια, διασκέδαση, ρούχα, ακόμη και φαγητό, και επιλέγουν φθηνότερα τρόφιμα, όχι όμως και ποιοτικότερα. Συγκεκριμένα, η άποψη των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και την ενεργειακή κρίση καταγράφεται ύστερα από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην Κρήτη, καθώς η πληθωριστική πίεση βρίσκεται στην πρώτη θέση των σημαντικότερων προβλημάτων. Η ανεργία είναι στη δεύτερη θέση με 17,7%, ενώ ακολουθεί η ενεργειακή κρίση στο 14,6%. 

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 985 νοικοκυριά της Κρήτης, διενεργήθηκε κατά την περίοδο 8 έως 12 Δεκεμβρίου 2022, υπό την εποπτεία του καθηγητή και τ. αντιπρύτανη Χρήστου Φλώρου και του διδάσκοντα Γιώργου Ματαλλιωτάκη, διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων, στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Το δείγμα ήταν τυχαίο, στρωματοποιημένο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού, και επιλέχτηκε βάσει των σχετικών αναλογιών του πραγματικού πληθυσμού της απογραφής του 2021. Βασίστηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε ηλικίες από 18 έως 60 ετών και άνω.

Κατά κανόνα, μια δημοσκόπηση που πραγματοποιείται με δειγματοληψία, κατά την οποία το δείγμα πρέπει να περιέχει τις χαρακτηριστικές ιδιότητες του πληθυσμού ως μικρότερο είδωλο αυτού, καταγράφει τις τάσεις που αναπτύσσονται και τις απόψεις του κοινού κατά το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής της. Στην προκειμένη περίπτωση, η άποψη των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και την ενεργειακή κρίση καταγράφεται ύστερα από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς, η ακρίβεια (44,3%), η ανεργία (17,7%), η ενεργειακή κρίση (14,6%), αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία (10,3%) αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους κατοίκους της Κρήτης, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις γενικότερες ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και την αβεβαιότητα στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι πολίτες, λόγω της φερόμενης ακρίβειας των προϊόντων και της κρίσης στο πεδίο της ενέργειας, θα προτιμούσαν να αγοράζουν την ίδια ποσότητα με πριν, αλλά φθηνότερα προϊόντα σε ποσοστό 36,3%. Λιγότερα προϊόντα αλλά ποιοτικά φαίνεται να προτιμά το 22,4%, λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα προτιμά το 20% των ερωτηθέντων και 17,2% αγοράζει την ίδια ποσότητα με πριν.

Έντονη δυσαρέσκεια για τη φορολογία

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από την ανάλυση των δεδομένων, οι Κρητικοί εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη φορολογία, αφού ένα ποσοστό ύψους 84,6% δηλώνουν αρνητική διάθεση να πληρώσουν περισσότερους φόρους για την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εν αντιθέσει με το 11,4% των πολιτών που δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει κι άλλους φόρους με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας.

Η έρευνα επεκτάθηκε και στις απόψεις-προτάσεις των πολιτών για την ανάπτυξη της οικονομίας και έξοδο από την κρίση το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η μείωση των φόρων και του ΦΠΑ μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και το 43,4% πιστεύει ότι ο ρόλος του κράτους στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι ουδέτερος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 35,5% των πολιτών υποστηρίζει ότι η πορεία των επιχειρήσεων στην περιοχή τους θα είναι καθοδική, αντίθετα σε ποσοστό 25,3% υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις στην Κρήτη θα διαγράψουν ανοδική πορεία. Το 29,1% ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις στην Κρήτη δε θα υποστούν καμία μεταβολή.

Βοήθεια για τις επιχειρήσεις

Τη βοήθεια των επιχειρήσεων πρότεινε το 15,%, ενώ το 13,7% θεωρεί αναγκαία την ανάπτυξη προγραμμάτων παραγωγής προϊόντων που δεν παράγονται στη χώρα μας, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Να δοθούν δάνεια στους πολίτες και στις επιχειρήσεις δηλώνει το 11,4%, προσλήψεις στο Δημόσιο 7,1% και επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα 4,8%. Γενική εκτίμηση αποτελεί ότι οι υπάρχουσες συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου κατάλληλες για την ανάπτυξη και δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα σε ποσοστό 62,5% δε θα συμβούλευαν κοντινά τους πρόσωπα να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση λόγω των αντίξοων συνθηκών στη χώρα μας και στον διεθνή χώρο, σε αντίθεση με το 31,7% του δείγματος, που βλέπει θετικά τη δημιουργία επιχειρήσεων αυτή την εποχή.

Τα σημαντικότερα προβλήματα για τις επιχειρήσεις

Αναφορικά με την άποψη των πολιτών για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, το 33,9% των ερωτηθέντων υπέδειξε ως το σοβαρότερο πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας, τον ανταγωνισμό (19,1%), το 12,1% το παραεμπόριο, το 10,1% τις δυσκολίες δανεισμού και το 11,6% τη γραφειοκρατία. Δεν έλειψαν και εκείνοι που χαρακτήρισαν ως σημαντικότερο πρόβλημα μιας επιχείρησης τις ασφαλιστικές εισφορές (9,9%).

Η πλειοψηφία του δείγματος (53,7%) υποστηρίζει ότι στις σημερινές συνθήκες ανταγωνισμού δεν υπάρχει χώρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διαφορετική άποψη φαίνεται να έχει το 41,8% των ερωτηθέντων, υποστηρίζοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, έχουν χώρο να αναπτυχθούν.

Οι περικοπές λόγω κρίσης - Κόβουν απ’ όπου μπορούν για να τα βγάλουν πέρα

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα στοιχεία της δημοσκόπησης που αφορούν στον προσδιορισμό των περικοπών που κάνουν οι πολίτες λόγω της δύσκολης συγκυρίας. Αρκετά μεγάλος φαίνεται να είναι ο βαθμός στον οποίο έχει επηρεάσει τη ζωή των πολιτών η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση, αφού αποτυπώθηκε η άποψη ότι έχουν περιορίσει τις διακοπές και τα ταξίδια τους (40,7%). Το 28% του δείγματος έχει κάνει περικοπές στη διασκέδαση και ψυχαγωγία, το 21% έχει μειώσει την αγορά ειδών ένδυσης και μόλις το 7% έχει περιορίσει την αγορά τροφίμων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News