Βαρδάκης: «Το ΥΠΕΝ οφείλει να διασφαλίζει τις διαδικασίες εκείνες που προάγουν την ισονομία στις διαγωνιστικές διαδικασίες»

Κρήτη
Βαρδάκης: «Το ΥΠΕΝ οφείλει να διασφαλίζει τις διαδικασίες εκείνες που προάγουν την ισονομία στις διαγωνιστικές διαδικασίες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφερε σχετικά ο Ηρακλειώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες φωτοβολταϊκών σταθμών στην Κρήτη, προχώρησαν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την επιστολή διαμαρτυρίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήματος Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ).

Σύμφωνα με την επιστολή, ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την απόκτηση άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 400 KW στην Κρήτη έλαβε χώρα στις 25.10.2022, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.. To μοναδικό κριτήριο ως προς την επιτυχή υποβολή της αίτησης στην ως άνω ηλεκτρονική πλατφόρμα, ήταν το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας – ταχύτητας.

Επίσης το ΤΕΕ/ΤΑΚ καταγγέλλει ότι στη διαδικασία είναι πολύ πιθανό να έγινε παράνομη χρήση ρομποτικών λογισμικών από κάποιους εκ των συμμετεχόντων, καθώς υπάρχουν αιτήσεις που κατατέθηκαν σε διάρκεια ενός λεπτού ή και λιγότερο, πράγμα ανθρωπίνως αδύνατο, δημιουργώντας συνθήκες απόλυτης έλλειψης ισονομίας και νόθευσης των συνθηκών ανταγωνισμού μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., όφειλε και οφείλει να διασφαλίσει την τήρηση των διαδικασιών που η ίδια έθεσε, μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και τήρησης της αρχής της νομιμότητας και της ισονομίας. Συνεπώς η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε οφείλει να εντοπίσει και να αποκλείσει από το διαγωνισμό τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν με χρήση λογισμικού «ρομπότ».

Το Δ.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήματος Ανατολικής Κρήτης στην επιστολή εκφράζει την αντίθεσή του στις διαγωνιστικές διαδικασίες με χρονική προτεραιότητα, που δεν εξασφαλίζουν κάποιο ποιοτικό ή αδιάβλητο κριτήριο και ζητούν για τις επόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες και προγράμματα που θα τρέξουν στο μέλλον, να ορίζονται αδιάβλητες διαδικασίες με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης που θα προάγουν την ισονομία αλλά και τις πιο ορθά τεκμηριωμένες αιτήσεις-προτάσεις.

Δεδομένων των παραπάνω, οι καταθέτοντες βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό την εξέταση του ενδεχόμενου χρήσης ΒΟΤ στη διαγωνιστική διαδικασία, σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΑΚ και την ενημέρωσή τους για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News