Μια πρωτότυπη διαμαρτυρία στο Ηράκλειο για τη σωτηρία των δέντρων (εικόνες)

Κρήτη
Μια πρωτότυπη διαμαρτυρία στο Ηράκλειο για τη σωτηρία των δέντρων (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστυχώς όμως, τουλάχιστον το 1/3 των ειδών τους κινδυνεύει με εξαφάνιση, ενώ ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί την κυριότερη αιτία αυτής της ολέθριας καταστροφής

Μία ιδιαίτερα συγκινητική και διαφορετική διαμαρτυρία από ευαισθητοποιημένους πολίτες έλαβε χώρα στην πλατεία Ελευθερίας και στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου το απόγευμα Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου 2022.

Άνθρωποι από διαφορετικές γειτονιές της πόλης και του νομού Ηρακλείου που αγαπούν και σέβονται τα δέντρα και τη φύση μαζεύτηκαν να διαμαρτυρηθούν για τις αδικαιολόγητες κοπές των δέντρων και τα αχρείαστα ‘βαθειά κλαδέματα’ που πραγματοποιούνται τόσο στην πόλη μας, όσο και πανελλαδικά .

Με τα μάτια κλειστά οι «άνθρωποι - δέντρα» προσπάθησαν να εμπνεύσουν τους περαστικούς να συναισθανθούν τα δέντρα και τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς που αυτά φιλοξενούν όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή προς το neakriti.gr από πολίτη που έλαβε μέρος στη δράση.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ακόμη: "Ένα από τα μότο αυτής της πρωτότυπης δράσης:

“From the Amazon to Crete Stop Killing Healthy Trees.”

…«Τα δέντρα και τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί. Αισθάνονται, δρουν, αντιδρούν, γονιμοποιούνται, επικοινωνούν… Είναι άκρως σημαντικά για όλα τα υπόλοιπα όντα αυτού του πλανήτη. Χωρίς το οξυγόνο που τα φύλλα τους παράγουν, η ζωή στη Γη θα ήταν αδύνατη.

Το κάθε δέντρο είναι ένα οικοσύστημα από μόνο του• ένα οικοσύστημα που οφείλουμε να φροντίζουμε, με τον ίδιο τρόπο που αυτό μας φροντίζει. Δυστυχώς όμως, τουλάχιστον το 1/3 των ειδών τους κινδυνεύει με εξαφάνιση, ενώ ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί την κυριότερη αιτία αυτής της ολέθριας καταστροφής.

Παρ’ όλα τα παραπάνω, δυστυχώς, στην πόλη του Ηρακλείου, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθημερινά κλαδεύονται βαθιά’ (βλ. πετσοκόβονται) ή και κόβονται τελείως μεγάλα υγιή δέντρα (συχνά χωρίς σωστές τεχνικές κλαδέματος), ενώ συνάμα συνάνθρωποί μας συνεχίζουν ημερησίως να αιτούνται αδικαιολόγητες κοπές, εγκληματικά κλαδέματα κι άλλα συναφή. Κι όλα αυτά, χωρίς σοβαρές αιτίες και ουσιαστικά εμπεριστατωμένες γεωτεχνικές μελέτες και επιστημονική τεκμηρίωση από ομάδα ειδικών με ειδικά μηχανήματα που να αποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητη η απομάκρυνση αυτών των δέντρων ή κλαδιών. Επίσης, δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες προσπάθειες ουσιαστικής φροντίδας και στήριξης των δέντρων με κλίση.

Οι ανεξήγητοι ακρωτηριασμοί των δένδρων, τα τσιμεντώματα των κορμών τους, οι κοπές των ριζών, η χλωρίνη, το πετρέλαιο και παρόμοια δηλητήρια στο χώμα τους αλλάζουν πλήρως την ανάπτυξή τους, αποσταθεροποιούν τη δομή τους και τα καθιστούν ευάλωτα σε επιθέσεις από παράσιτα και ασθένειες. Τελικά μικραίνουν τη διάρκεια της ζωής τους, τα εξασθενούν και τα κάνουν να πεθαίνουν και τέλος να πέφτουν» καταλήγει το κείμενο προς το neakriti.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News