Κρήτη

Σωκράτης Βαρδάκης: «Κίνδυνος να εκτροχιαστεί το ιδιωτικό χρέος αν δεν επανέλθουν οι 120 δόσεις»

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα ένταξης σε ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων, των οφειλών τους προς την φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία και με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τη δυνατότητα ένταξης σε ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων των οφειλών τους, προς ασφαλιστικά ταμεία και φορολογική διοίκηση και με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας, προχώρησαν 50 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

«Αδιαμφισβήτητα οι νομοθετικές παρεμβάσεις, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες με οφειλές προς το Δημόσιο, να υπαχθούν σε ρυθμίσεις με ευνοϊκές δόσεις, συμβάλλουν στην οικονομική ελάφρυνση συμπολιτών μας, αλλά και την ενίσχυση των ταμείων του κράτους. Η απελθούσα Κυβέρνηση είχε, προς αυτήν την κατεύθυνση, λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, διευκολύνοντας τους πολίτες, οι οποίοι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης δυσκολεύονταν πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.», σημειώνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές και προσθέτουν ότι «σήμερα, μετρώντας σχεδόν δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης και ολικών lockdowns, χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με συσσωρευμένες οφειλές και με ορατό τον κίνδυνο μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Πλέον δεν υφίσταται καμία δυνατότητα υπαγωγής των πολιτών σε ρύθμιση ευνοϊκών δόσεων των οφειλών που προέκυψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας οφειλές».

Παράλληλα οι βουλευτές επισημαίνουν πώς το μέσο νοικοκυριό αδυνατεί πλέον να βιοποριστεί, πολύ περισσότερο να ανταποκριθεί σε οικονομικές υποχρεώσεις, ειδικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης, λόγω και της αύξησης των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών, με αποκορύφωμα την ενέργεια. Συνεπώς, όπως σημειώνουν, η ισχύουσα δυνατότητα υπαγωγής πολιτών σε 24 δόσεις με τον ν. 4997/2022, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε δίνει ανάσα στους φορολογούμενους πολίτες.

«Η Κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου οι πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, σε φορολογική διοίκηση και Ασφαλιστικά Ταμεία. Οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες έχουν πάρει την ανηφόρα και τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να βιοποριστούν, πολλώ δε μάλλον να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Κατά συνέπεια ενέχει μεγάλος κίνδυνος να εκτροχιαστούν τα χρέη, δημιουργώντας μια νέα γενιά οφειλετών αλλά και ένα νέο κύμα οφειλών», σημείωσε ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα ένταξης σε ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων, των οφειλών τους προς την φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία και με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια