Βραβείο "Μιλτιάδης Καράτζης": Συγκινητική η τελετή απονομής, στη μνήμη του Φώτη Καφάτου (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Βραβείο "Μιλτιάδης Καράτζης": Συγκινητική η τελετή απονομής, στη μνήμη του Φώτη Καφάτου (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Ομίλου Καράτζη , Αντώνης Καράτζης ο οποίος συνεχάρη την ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών

Στη μνήμη του Φώτη Καφάτου ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου απονεμήθηκε για 3η χρονιά το βραβείο « Μιλτιάδη Καράτζη» στην καλύτερη ερευνήτρια.   Ο λόγος για την Καλλιόπη Βασιλάκη, με την απονομή του βραβείου να γίνεται από τον επιχειρηματία και Πρόεδρο του Ομίλου Καράτζη, Αντώνη Καράτζη ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικό αυτό θεσμό ο οποίος επιβραβεύει την αριστεία και τους νέους επιστήμονες.   

Ειδικότερα,  συγκινητικές στιγμές έλαβαν χώρα στη διάρκεια απονομής του βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη» στην καλύτερη ερευνήτρια Καλλιόπη Βασιλάκη για την επιστημονική της έρευνα.  Η τελετή έλαβε χώρα τη Δευτέρα το απόγευμα με το παρών να δίνουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και του πολιτικού κόσμου σεβόμενοι με αυτόν τον τρόπο ένα θεσμό που έχει διατηρηθεί αλώβητος.   

Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Ομίλου Καράτζη , Αντώνης Καράτζης ο οποίος συνεχάρη την ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών.   

Ο κ. Καράτζης μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ-ΤV είπε: «Όπως κάθε χρόνο, είμαστε συνεπείς στην προσπάθειά μας να δώσουμε το βραβείο Μιλτιάδη Καράτζη στον καλύτερο ερευνητή. Είναι ένας ερευνητής που επιλέγεται από μια σοβαρή επιτροπή. Εμείς θέλουμε πάντα η αριστεία να επιβραβεύεται και είναι ιδιαίτερα σημαντικό».  

Από την πλευρά της, η  Καλλιόπη Βασιλάκη υποστήριξε πως το συγκεκριμένο βραβείο είναι μια ιδιαίτερη τιμή για την ίδια.  

«Είναι τιμητικό που βραβεύομαι.  Και ειδικά στο Ηράκλειο γιατί κατάγομαι από εδώ» είπε.  

Ο κ. Καράτζης τόνισε πως το συγκεκριμένο βραβείο έχει γίνει πλέον θεσμός και είναι ένα αρκετά καλό κίνητρο για τους υποψηφίους ερευνητές να εντατικοποιήσουν την έρευνά τους.  

«Νιώθω αρκετά όμορφα γιατί έχει γίνει θεσμός. Ξεκίνησε δειλά πριν μερικά χρόνια και έχει καθιερωθεί ένας θεσμός να δίνεται το βραβείο αυτό στον καλύτερο ερευνητή κάθε χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε αξία στον τόπο και έναυσμα σε αλλους ερευνητές να το πάρουν και αυτοί» είπε ο κ. Καράτζης.  

«Η διευθύντρια μας είναι  η κ. Χαλάφτη η οποία μας βοηθάει σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στις χρηματοδοτήσεις στην έρευνα. Εγώ δουλεύω πάνω στην ιστορία των ναυτιλιακών κοινοτήτων. Κάνω ναυτιλιακή ιστορία και βρίσκομαι στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο» σημείωσε η κ. Βασιλάκη.  

Για την απονομή του βραβείου συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή η οποία αποφάσισε με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια , το βραβείο « Μιλτιάδη Καράτζη» που συνοδεύεται και από το ποσό των 3.000 ευρώ να απονεμηθεί στην Καλλιόπη Βασιλάκη.    

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης  μιλώντας δημόσια υποστήριξε την υποψηφιότητα της Καλλιόπης Βασιλάκη χαρακτηρίζοντας την ως εξαιρετική. 

 «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι φέτος καθώς το βραβείο φέτος δίνεται στον τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.  Η Καλλιόπη Βασιλάκη ήταν μία εξαιρετική υποψηφιότητα και μία από τις έξι υποψηφιότητες».  

 

Ο κ. Καράτζης εξήρε την ακαδημαϊκά επάρκεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κάνοντας σαφές πως η αριστεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί τους.   

«Έχουμε καταπληκτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Όπως επίσης και το ΙΤΕ, που είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο» υπογράμμισε.  

Και όλα αυτά στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του ΙΤΕ στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου έδωσε το παρών πλήθος κόσμου.  Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Φώτη Καφάτου.   

Ο πρόεδρος Συλλόγου Φίλων ΙΤΕ, Ζαχαρίας Καραταράκης τόνισε με έμφαση τη σημασία της εκδήλωσης, λέγοντας: «Μας ενδιαφέρει η ακαδημαϊκή και πολιτισμική ανάπτυξη των μελών μας. Και όλων όσων  θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Στους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε σταθερά θεμέλια για να βαδίσουμε και ένα εξ΄ αυτών είναι και το ΙΤΕ» . 

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Επικοινωνίας στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπογράμμισε:«Είναι σημαντικές  οι διακρίσεις. Αλλά το ζήτημα είναι προς ποια κατεύθυνση δίνονται. Ορισμένες φορές δίνονται βραβεία σε άτομα και επαγγελματίες των μέσων που δε διακρίνονται για ό,τι καλύτερο» . 

Παράλληλα, ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη ο Λευτέρης Οικονόμου και ο Στέφανος Τραχανάς, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία με το επίκαιρο θέμα « Ορατοί και αδιόρατοι κίνδυνοι για τη δημοκρατία και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», με ομιλήτρια την κ. Σοφία Καϊτατζή - Γουίτλοκ.  

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News