Απόστολος Βανταράκης: Ανάλυση DNA σε προιόντα ΠΟΠ και πιστοποίηση με κώδικα γνησιότητας

Κρήτη
Απόστολος Βανταράκης: Ανάλυση DNA σε προιόντα ΠΟΠ και πιστοποίηση με κώδικα γνησιότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον Απόστολο Βανταράκη, η ανάλυση DNA σε ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα δεν έχει γίνει άλλη φορά , ενώ η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ Καινοτομώ»

Ο Απόστολος Βανταράκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλάει στον 98.4 για την ανάλυση DNA που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά δύο ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και η σταφίδα Βοστίτσας - Αιγίου (Vostizza) και τις ελιές Καλαμών, σε μια προσπάθεια να προκύψει, με μοριακές τεχνικές, ένας κώδικας που θα πιστοποιεί την προέλευση και τη γνησιότητά τους και θα τα «θωρακίζει» απέναντι σε φαινόμενα νοθείας. Σύμφωνα με τον Απόστολο Βανταράκη, «αυτό δεν έχει γίνει άλλη φορά σε ΠΟΠ προϊόντα», ενώ η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ Καινοτομώ».

«Τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν ΠΟΠ προϊόντα της Ελλάδας. Θέλαμε να δείξουμε την αξιοπιστία και την καθαρότητά τους και να τα διαφοροποιήσουμε από προϊόντα που παράγονται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυγοτάραχο παράγεται και στην Αυστραλία. Συνεπώς, μέσα από την DNA ανάλυση προσπαθούμε να κάνουμε ιχνηλασιμότητα της προέλευσης του προϊόντος. Με αυτόν τον τρόπο και τις μεθοδολογίες που έχουμε αναπτύξει, θα μπορεί να αποδειχθεί ότι το αυγοτάραχο προέρχεται από το Μεσολόγγι και η σταφίδα από το Αίγιο ή οι ελιές Καλαμών», επισημαίνει. Η μέθοδος αυτή μπορεί να αφορά δεκάδες προιόντα ανά την Ελλάδα, ΠΟΠ, αρκεί να εντοπιστεί η ιδιοσυστασία στη παραγωγή τους ως πρώτη ύλη ανά περιοχή.

Ο κ. Βανταράκης τονίζει ότι η διαδικασία προσδιορισμού της γεωγραφικής προέλευσης και της γνησιότητας προϊόντων «ουσιαστικά μπορεί να τους προσδώσει μια ταυτότητα, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που παίρνει ο καταναλωτής είναι αυτό που δηλώνεται και δεν υπάρχει νοθεία. Συνεπώς η γενετική ταυτότητα που δημιουργείται προσδίδει μεγαλύτερη αξία στα προϊόντα, με οφέλη και για τους παραγωγούς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News