Τέλη κυκλοφορίας 2023: Οριστικοποιήθηκε η παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο - Ποιοι κέρδισαν «δώρο» 2 μήνες

Κρήτη
Τέλη κυκλοφορίας 2023: Οριστικοποιήθηκε η παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο - Ποιοι κέρδισαν «δώρο» 2 μήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, υπέγραψε την απόφαση για δίμηνη παράταση - Ποιοι κέρδισαν «δώρο» 2 μήνες, για ποιους δεν ισχύει η δίμηνη παράταση - Τι ισχύει για τις περιπτώσεις μεταβίβασης και ακινησίας οχημάτων

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Σε δήλωσή του, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε: «Σε συνέχεια σειράς παρεμβάσεων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με γνώμονα τη διευκόλυνση των Ελλήνων φορολογούμενων, προχωράμε σε δίμηνη παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023 και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση».

Σημειώνεται ότι η δίμηνη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023 που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ισχύει και για την υποβολή της δήλωσης ακινησίας οχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κυκλοφορούν «δωρεάν» τα οχήματά τους για τους δυο πρώτους μήνες του νέου έτους και πριν την εκπνοή της προθεσμίας στις 28 Φεβρουαρίου 2023 να υποβάλουν την αίτηση ακινησίας του αυτοκινήτου τους καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Ποιοι κέρδισαν «δώρο» 2 μήνες, για ποιους δεν ισχύει η δίμηνη παράταση

Προκειμένου να έχουν οι ιδιοκτήτες έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας το όχημα πρέπει να τεθεί σε ακινησία εμπρόθεσμα, ήτοι στη λήξη της παράτασης, στις 28-2-2023. Δήλωση ακινησίας μετά τη λήξη της προθεσμίας, γίνεται δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας. Το όχημα μπορεί να τεθεί σε Ακινησία, ακόμα και αν οφείλονται τέλη κυκλοφορίας τρέχοντος ή παρελθόντων ετών.

Αντίθετα όσοι σκοπεύουν να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, για να μπορέσουν να τα πουλήσουν θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος. Για τους φορολογούμενους αυτούς, δεν ισχύει η παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Λίγο πριν την έκδοση της απόφασης για τη δίμηνη παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Μεταβίβαση οχήματος: Η παράταση καταβολής των τελών κυκλοφορίας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 δεν ισχύει για όσους μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2023. Επίσης είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2023.
  2. Επιστροφή τελών κυκλοφορίας. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης τεθεί το όχημα σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική) ή διαγραφεί λόγω ανακύκλωσης, τα τέλη κυκλοφορίας δύνανται να επιστρέφονται κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, χωρίς να απαιτείται για την θεμελίωση του αχρεώστητου να παρέλθει το έτος για το οποίο καταβλήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας.
  3. Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων. Όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Οσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους τους βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες. Θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχο.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη διαδικασία,ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος εισέρχεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, και μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ myCAR, επιλέγει «Ψηφιακή Ακινησία/Άρση». Στην οθόνη που εμφανίζεται, ο χρήστης επιλέγει ή καταχωρεί τον αριθμό κυκλοφορίας του επιβατικού ή της μοτοσυκλέτας Ι.Χ. και αναζητά την κατάστασή του οχήματος. Ο χρήστης μπορεί, εφόσον το όχημα βρίσκεται σε «ΚΙΝΗΣΗ» να ξεκινήσει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ακινησίας. Ανοίγοντας την εφαρμογή, εμφανίζονται τα στοιχεία του υποβάλλοντος της αίτησης (σε περίπτωση ενός ιδιοκτήτη τα στοιχεία αυτού, σε περίπτωση περισσότερων του ενός, αυτού που υποβάλει την αίτηση). Ο χρήστης αποδέχεται τους όρους χρήσης της εφαρμογής.

Το είδος της αίτησης, το οποίο μπορεί να είναι:

Αρχική (η δήλωση είναι η πρώτη στην τρέχουσα διαδικασία μεταβολής της κατάστασης του οχήματος από κίνηση σε ηλεκτρονική ακινησία. Κάθε φορά που εκκινεί μια νέα διαδικασία αλλαγής δημιουργείται μια αρχική δήλωση).

Τροποποιητική (η δήλωση τροποποιεί προηγούμενη δήλωση – είτε αρχική, είτε προηγούμενη τροποποιητική) Η κατάσταση της αίτησης, η οποία μπορεί να είναι:

  • Προσωρινή: Ο χρήστης δεν έχει υποβάλει την αίτηση, ωστόσο μπορεί να την αποθηκεύσει και να την επεξεργαστεί σε επόμενο χρόνο. o Υποβληθείσα (εκκρεμεί έγκριση) - Μόνο στις περιπτώσεις πολλαπλών συνιδιοκτητών/κατόχων: Η αίτηση έχει υποβληθεί από έναν ιδιοκτήτη και για μεταβεί στην κατάσταση της οριστικοποιημένης απαιτείται η έγκριση από κάθε ένα συνιδιοκτήτη/κάτοχο.
  • Οριστικοποιημένη: Ο χρήστης έχει υποβάλει την αίτησή του και η κατάσταση του οχήματος έχει μεταβληθεί από «ΚΙΝΗΣΗ» σε «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΑΚΙΝΗΣΙΑ».

Ο Αριθμός αίτησης δίνεται αυτόματα από το σύστημα, ενώ η ημερομηνία αίτησης είναι η τελευταία ημερομηνία μεταβολής της αίτησης

Ο χρήστης συμπληρώνει τα στοιχεία της αίτησης (η κατάσταση της οποίας είναι προσωρινή) και έχει τις εξής επιλογές:

  • Να αποθηκεύσει προσωρινά την αίτηση.
  • Να αποθηκεύσει προσωρινά την αίτηση, ελέγχοντάς την παράλληλα (για πιθανές παραλήψεις)
  • Η αίτηση αποθηκεύεται σε κάθε περίπτωση, ακόμα δηλαδή και αν περιέχει λάθη (για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ένα υποχρεωτικό πεδίο).

Οι εξαιρέσεις

Δεν δύναται να υποβληθεί δήλωση ακινησίας ηλεκτρονικά, αλλά μόνο στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος, στις εξής περιπτώσεις:

  • Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
  • Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
  • Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
  • Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
  • Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
  • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος ( ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
  • Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
  • Πλειστηριασμού του οχήματος
  • Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
  • Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
  • Θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπου η ακινησία δηλώνετε από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμα άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους), στη ΔΟΥ του θανόντος
  • Όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται, δηλαδή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με 30.000 ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε και συνεπώς επιβάλλονται οι προαναφερθείσες κυρώσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News