Δημοσκόπηση MRB: Η οργή των Κρητικών και η "θιγμένη" αξιοπρέπεια τους - Πρόβλημα η ακρίβεια για το 74,8% (βίντεο)

Κρήτη
Δημοσκόπηση MRB: Η οργή των Κρητικών και η "θιγμένη" αξιοπρέπεια τους - Πρόβλημα η ακρίβεια για το 74,8% (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πληθωρισμός “στοιχίζει” στην κυβέρνηση - Αποκαλυπτικά για το νησί τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε στην εκπομπή “Αντιθέσεις” ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Μαύρος - Πού διαφέρουν και πού συγκλίνουν οι απόψεις των Κρητικών με την υπόλοιπη Ελλάδα

Με τον “πληθωρισμό και την ακρίβεια” να είναι για τους Κρητικούς σήμερα τα πιο σοβαρά προβλήματα - σε ποσοστό που ξεπερνάει κατά πολύ το αντίστοιχο ποσοστό της υπόλοιπης Ελλάδας, τα αποτελέσματα της έρευνας της MRB - όπως τα ανέλυσε στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ TV” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Μαύρος - “στέλνουν” από την Κρήτη διάφορα πολιτικά μηνύματα στην κεντρική εξουσία.

Όπως έγραφε και χθες Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, το neakriti.gr, οι Κρητικοί μέσα από τη νέα δημοσκόπηση της MRB, εκτός του ότι “ψηφίζουν” για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, διακατέχονται και από ελπίδα και αισιοδοξία, αλλά ταυτόχρονα και από οργή, ενώ ζητούν από την Πολιτεία «αξιοπρέπεια», όταν οι υπόλοιποι Έλληνες “ψηφίζουν” «δικαιοσύνη» ως προς την πρώτη τους απαίτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, η έρευνα, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται και στα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας και “ρωτάει” τους 2.000 πολίτες στους οποίους απευθύνθηκε: «Κατά καιρούς αναφέρονται τα παρακάτω προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα. Άσχετα με το αν επηρεάζεται από αυτά η προσωπική σας κατάσταση, ποια από αυτά που θα σας δείξω θεωρείτε ότι είναι τα τρία σημαντικότερα;». Ο λόγος για μια σειρά από προβλήματα. Πρώτο πρόβλημα για τους ερωτηθέντες αναδείχτηκε «ο πληθωρισμός και η ακρίβεια», τόσο για την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και για την Κρήτη. Κι ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα απάντησε σε ποσοστό 58,6%, οι Κρητικοί “έδωσαν” την απάντηση αυτή σε ποσοστό 74,8%!

Το δεύτερο πρόβλημα που αναδείχτηκε ήταν «της υγείας και της περίθαλψης». Ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα απάντησε ως προς αυτό το πρόβλημα σε ποσοστό 41,9%, η Κρήτη απάντησε κατά 31,3% ότι αυτό είναι το δεύτερο κατά σειρά σοβαρό πρόβλημα για τον ελληνικό λαό.

Το τρίτο πρόβλημα που αναδείχτηκε ήταν αυτό «της ανεργίας» για το 34,9% των υπόλοιπων Ελλήνων και το 28,6% των Κρητικών που έλαβαν μέρος στο δείγμα των ερωτηθέντων.

Το “καλάθι της νοικοκυράς”

«Εδώ έχουμε τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος βγαίνει κάθε Πέμπτη. Γυρίζει τα σούπερ-μάρκετ και προσπαθεί να ελέγξει και να αναδείξει την ιδέα του “καλαθιού”. Ας δούμε, λοιπόν, την εικόνα για το θέμα του “καλαθιού”. Πόσο αποτελεσματικό εντέλει είναι. Στο σύνολο της χώρας το “πολύ” και “αρκετά αποτελεσματικό” είναι 2,8% συν 20,2%. Κάνει 23% στο σύνολο της χώρας, αλλά επειδή εδώ στην Κρήτη οι αγωνίες είναι μεγάλες στα θέματα ακρίβειας, επειδή το ψάχνουν το “καλάθι”, ανεβαίνει η “αποτελεσματικότητά” του στο 33%. Δεν είναι τεράστιο, αλλά είναι 10 μονάδες πάνω.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι η ουσία του “καλαθιού” το πρόβλημα. Είναι η επικοινωνία του “καλαθιού” το πρόβλημα. Που σημαίνει ότι στην υπόλοιπη χώρα δεν το ψάχνουν, ενώ στην Κρήτη, που η ευαισθητοποίηση για τις τιμές είναι μεγαλύτερη, έχουν αρχίσει να “ψειρίζουν τη μαϊμού”», σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο.

Ο κ. Μαύρος δεν απέφυγε επίσης να τονίσει ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, αν θέλει να προωθήσει δυναμικά την ιδέα του “καλαθιού”, θα ήταν καλύτερα να έρθει στην Κρήτη!

Προτεραιότητες για το 2023

Η πορεία της οικονομίας-ανάπτυξη και το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό (παρότι η Κρήτη δεν έχει βιώσει το δράμα των μεταναστών και των προσφύγων, όπως για παράδειγμα η Μυτιλήνη) είναι το δύο πρώτα θέματα που βάζουν οι Κρητικοί, για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητες σε αυτά το 2023! Αντιθέτως, στη δεύτερη θέση των προτεινόμενων προτεραιοτήτων για την υπόλοιπη Ελλάδα έρχεται η κοινωνική σταθερότητα, δικαιοσύνη και συνοχή.

Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες σε άλλες περιοχές της χώρας απάντησαν ότι θα ήθελαν ως πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση το 2023 την πορεία της οικονομίας και την ανάπτυξη σε ποσοστό 69,2%. Και οι Κρητικοί απάντησαν το ίδιο σε ποσοστό πολύ πιο υψηλό, που έφτασε το 85,8%! Για το δεύτερο θέμα, δηλαδή την κοινωνική σταθερότητα, δικαιοσύνη και συνοχή, οι υπόλοιποι Έλληνες απάντησαν σε ποσοστό 45,9% και οι Κρητικοί σε ποσοστό μόλις 39,1%.

Αλλά στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, όταν οι υπόλοιποι Έλληνες απαντούσαν σε ποσοστό 30,6%, οι Κρητικοί το έβαζαν ως δεύτερη προτεινόμενη προτεραιότητα για την κυβέρνηση σε ποσοστό 53,8%!

Ανησυχητική η εξέλιξη της οργής

Στο ερώτημα: «Λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, θα ήθελα να μου πείτε ποιες δύο λέξεις/φράσεις από αυτές που θα σας διαβάσω εκφράζουν εσάς προσωπικά περισσότερο ως Έλληνα πολίτη για το παρόν και το μέλλον της χώρας», οι Κρητικοί και πάλι ξεχώρισαν από τις απαντήσεις τους, αφού “ψήφισαν” πρώτα την «οργή» και μετά την «ελπίδα» σε ποσοστά εντυπωσιακά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ενώ στην τρίτη θέση στις απαντήσεις των Κρητικών έρχεται η «σιγουριά». Πώς συνδυάζονται αυτά;

Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB δίνει την εξήγηση πως «ο καλός ο μαθητής έχει απαιτήσεις ως προς τη συμπεριφορά του δασκάλου του», προσθέτοντας ότι σε αυτή τη δημοσκόπηση οι Κρητικοί εμφανίζουν μεγάλη οργή, αλλά και ελπίδα, όπως και σιγουριά, στέλνοντας ουσιαστικά στην κυβέρνηση μηνύματα για τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Συγκεκριμένα, η υπόλοιπη Ελλάδα έδωσε την απάντηση «οργή» σε ποσοστό 46,8% και οι Κρητικοί σε ποσοστό 38%. Για την υπόλοιπη Ελλάδα η δεύτερη λέξη που εκφράζει περισσότερο τον Έλληνα είναι η λέξη «φόβος» σε ποσοστό 46,8%, αλλά το αντίστοιχο ποσοστό των Κρητικών είναι ιδιαίτερα χαμηλό, που σημαίνει ότι οι Κρητικοί φοβούνται λιγότερο, σε ποσοστό 23,6%, ενώ αντιθέτως έχουν ελπίδα και σιγουριά σε μεγαλύτερα ποσοστά.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB καλεί την εκτελεστική εξουσία να λάβει σοβαρά υπόψη της τη «συγκριτική ανάλυση της οργής». Στις ηλικίες 45 έως 54 ετών, η οργή των Ελλήνων έχει συνεχή άνοδο από το 2019 έως το 2022. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2019 το συναίσθημα της οργής συγκέντρωνε ποσοστό 41%. Και το ποσοστό αυτό τον Δεκέμβριο του 2022 έχει ανέλθει στο 46,8%!

Αντιθέτως, “ελπίδα” εξέφρασε τον Δεκέμβριο του 2019 το 41,1%, ενώ το ποσοστό αυτό τον Δεκέμβριο του 2022 έχει πέσει στο 26,6%.

Άλλη άποψη και για τις υποκλοπές

Πόσο όμως σοβαρό είναι το πρόβλημα των υποκλοπών; Ακόμα και στο θέμα αυτό: «Για το σύνολο της χώρας, λέει ότι είναι σοβαρό το 77,5%, ενώ στην Κρήτη αυτό το λέει το 66%. Συντριπτικό είναι και το 66%, αλλά είναι 10 μονάδες κάτω απ’ ό,τι είναι για τη μέση Ελλάδα. Αυτό λοιπόν λέει το εξής: Όταν βάζω τις υποκλοπές μόνες τους, βγάζω τέτοια νούμερα. Όταν όμως βάζω τις υποκλοπές μαζί με άλλα προβλήματα και τους λέω “ποιο είναι το κριτήριο με το οποίο θα πάτε να ψηφίσετε;”, οι υποκλοπές πάνε κάτω, γιατί έρχεται πρώτη η ακρίβεια», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της MRB συνολικά για τις απαντήσεις των Ελλήνων.

Και συνέχισε λέγοντας: «Τι νομίζετε ότι λειτούργησε περισσότερο στη λογική των Ελλήνων; Η υποκλοπή στον Νίκο Ανδρουλάκη ή ο Πάτσης; Με στοιχεία βγαίνει ο Πάτσης. Γιατί ο Πάτσης άγγιζε “την τσέπη μου”»...

Πρώτη στη λίστα

Οι Κρητικοί απαιτούν... «αξιοπρέπεια»

Άλλο εντυπωσιακό συμπέρασμα για τους Κρητικούς... «Η “δικαιοσύνη” πανελλαδικά πήρε 36%, η “σταθερότητα” πήρε 33% και η “αξιοπρέπεια” πήρε 30%. Άρα η “δικαιοσύνη” είναι η ανώτερη ανάγκη που εμφανίζει ο Έλληνας αυτή τη στιγμή... Στην Κρήτη, όμως, κοιτάξτε τι είναι πρώτο: “η αξιοπρέπεια” σε ποσοστό 43,6%. Άρα λοιπόν τι λένε οι Κρητικοί; Η έννοια της “δικαιοσύνης” είναι επικοινωνιακή ρητορική του 19ου αιώνα. Σήμερα η “δικαιοσύνη” θεωρείται δεδομένη και είναι “εργαλείο” για να φτάσουμε πού; Στην “αξιοπρέπεια”. Άρα εσείς είστε σε “πάνω πίστα” όσον αφορά στις απαιτήσεις. Διότι ο Κρητικός δεν υποφέρει. Άρα τι θέλει; Την ποιότητα ζωής του. “Δεν μπορώ εγώ να μη ζω αξιοπρεπώς”», ανέφερε ο Δημήτρης Μαύρος... Και κάλεσε τους εκάστοτε κυβερνώντες αλλά και τους εκάστοτε ηγέτες σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την απαίτηση αυτή των Κρητικών.

Μέτρηση στην Κρήτη πριν το σκάνδαλο Καϊλή

Το 38,9% θέλει ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση και το 40,5% Τσίπρα για πρωθυπουργό

Την ίδια ώρα, η Κρήτη “ψηφίζει” ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση και Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η δημοσκόπηση έγινε πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Καϊλή. Επομένως, δεν υπήρξε κανένας επηρεασμός της κοινής γνώμης από την υπόθεση αυτή.

«Ας υποθέσουμε ότι είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή. Από τα παρακάτω κόμματα σάς παρακαλώ κυκλώστε τον αριθμό που ανταποκρίνεται στο κόμμα που θεωρείτε πιο πιθανό να ψηφίζατε». Στην ερώτηση αυτή, στους 2.000 που ερωτήθηκαν: Ν.Δ. “ψήφισε” το 28,5% πανελλαδικά, αλλά στην Κρήτη το 26%. ΣΥΡΙΖΑ “ψήφισε” το 23,1% πανελλαδικά, αλλά το 38,9% στην Κρήτη, ενώ ΠΑΣΟΚ “ψήφισε” το 11,3% πανελλαδικά, αλλά το 14,9% στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο, «στην Κρήτη είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει. Εδώ υπάρχουν ισχυρές οικογένειες. Και υπάρχουν και ισχυρές ιδεολογίες. Σαν αντίληψη, στην Κρήτη υπάρχουν ισχυρές ταυτίσεις τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το ΠΑΣΟΚ.

Ποιος είναι όμως «ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός» σε πανελλαδικό επίπεδο και ποιες ήταν οι απαντήσεις των Κρητικών; Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρούν καταλληλότερο οι Έλληνες πανελλαδικά σε ποσοστό 39,3%. Στην Κρήτη το ποσοστό είναι 39,6%. Όμως, τα ποσοστά για τον Αλέξη Τσίπρα είναι 31,3% πανελλαδικά και 40,5% στην Κρήτη.

Έκλεισε η “ψαλίδα” στο 5,4%                                                                                                                            

Αναλυτικότερα, πανελλαδικά η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 5,4%, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει το 28,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,1%. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 11,3% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,1%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜέΡΑ25 στο 2,9%.

«Με όλα αυτά τα οποία έχουν συμβεί, το να είναι ακόμα στο 5,4% μπροστά στην “πρόθεση” που με φουλ αναγωγή πάει στο 6,3% είναι κατόρθωμα», είπε για τη Ν.Δ. ο Δημήτρης Μαύρος. Αλλά έκανε λόγο για συνεχή καθοδική πορεία της Ν.Δ., τονίζοντας τα εξής: «Αν συνεχίσουν να βγαίνουν “θεματάκια” τύπου Καϊλή ή Σπυράκη και άλλα ονόματα που έχουμε ακούσει, ή σκάσει κανένας Πάτσης παρακάτω, ε τότε θα συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Εάν αυτό σταματήσει - η αίσθηση που έχω απ’ όλα τα ευρήματα είναι ότι η Ν.Δ. δε θα συνεχίσει να πέφτει επειδή την πήρε η φόρα»...

Όπως τόνισε, επίσης, «η Νέα Δημοκρατία, που το καλοκαίρι του 2020 είχε ποσοστά που άγγιζαν το 40%, με μια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνούσε το 18%, χάνει κατά μέσο όρο κάθε εξάμηνο δύο μονάδες από τότε»...

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Αντιθέσεις» με τον Γιώργο Σαχίνη εδώ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News