Δημοσκόπηση MRB: Δείτε ποιον βγάζει πρωθυπουργό η Κρήτη (βίντεο)

Κρήτη
Δημοσκόπηση MRB: Δείτε ποιον βγάζει πρωθυπουργό η Κρήτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόκλιση από τα πανελλαδικά ποσοστά σημειώνει η Κρήτη και ως προς την αποτελεσματικότητα των κομμάτων στη διακυβέρνηση της χώρας

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου από την υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφεται στην Κρήτη, στην εξαμηνιαία αποτύπωση των τάσεων της MRB. Μιλώντας στις Αντιθέσεις της ΚΡΗΤΗ ΤV και  το Γιώργο Σαχίνη,  ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος αποκάλυψε ότι την ώρα που η πρόθεση ψήφου στην υπόλοιπη Ελλάδα δίνει διαφορά συν 5,4 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ της Ν.Δ, η Κρήτη φέρνει μπροστά το ΣΥΡΙΖΑ με 12,9 %.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της MRB για την Κρήτη στην πρόθεση ψήφου δίνουν 26% στη Ν.Δ όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό είναι στο 28,5% , ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ που στην υπόλοιπη Ελλάδα συγκεντρώνει 23,1% στην Κρήτη εμφανίζεται πρώτος με ποσοστό 38,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην πρόθεση ψήφου στο πλαίσιο της έρευνας η οποία όμως ολοκληρώθηκε την ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Καϊλή , το ΠΑΣΟΚ που στην υπόλοιπη Ελλάδα συγκεντρώνει 11,3% στην Κρήτη φτάνει στο 14,9% με μια τάση όπως είπε ο κ. Μαύρος να επηρεάζεται περαιτέρω στη σκιά αυτών των αποκαλύψεων που όμως δεν έχει συμπεριληφθεί στα στοιχεία αυτής της έρευνας.

Απόκλιση από τα πανελλαδικά ποσοστά σημειώνει η Κρήτη και ως προς την αποτελεσματικότητα των κομμάτων στη διακυβέρνηση της χώρας.

Την ώρα που  σε πανελλαδικό επίπεδο η Ν.Δ. συγκεντρώνει  34,3% και είναι πρώτη,  στην Κρήτη ναι μεν το ποσοστό αυτό διατηρείται καθώς φτάνει τις 34,5% ποσοστιαίες μονάδες, την ώρα όμως που ο  ΣΥΡΙΖΑ ενώ σε σύνολο χώρας φτάνει στην αποτελεσματικότητα το 26,8% , στην Κρήτη έρχεται πρώτος με 37,8%.

Στο ερώτημα δε ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός στο 39,9 υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα με 31,3%, η Κρήτη αντιστρέφει και πάλι τους όρους αν και οριακά με πρώτο σε καταλληλόλητα τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με 40,5% και δεύτερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 39,6%.

Από τα στοιχεία που αποκάλυψε ο κ. Μαύρος ξεχωρίζει ένα στοιχείο που δείχνει ότι η Κρήτη αντιμετωπίζει διαφορετικά το κεντρικό ζητούμενο για τη χώρα. Την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα μεταξύ Δικαιοσύνης, Σταθερότητας και Αξιοπρέπειας, το ποσοστό φαίνεται ότι γέρνει πολύ δυναμικά προς  τη Δικαιοσύνη με 35,6% και τη σταθερότητα με 32,8 % και τελευταία την αξιοπρέπεια με 30, η Κρήτη με αντεστραμμένους όρους, φέρνει πρώτη την αξιοπρέπεια με 43,6% δείχνοντας ότι το νησί αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη απαίτηση την διαχείριση της καθημερινότητας για τους πολίτες.

Ως προς τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας και εκεί η Κρήτη εμφανίζει διαφορές που καταδεικνύουν την μεγάλη διαφορά στο πως όχι μόνο ψηφίζουν αλλά και το υπόβαθρο για να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν και τι ζητούν από τους κυβερνώντες. Η Κρήτη σε μια σειρά προβλημάτων που ζητούν επίλυση θέτουν ως πρώτο την ακρίβεια με μεγάλη μάλιστα απόκλιση από τα ποσοστά που έδωσε η υπόλοιπη χώρα .Το ποσοστό της ακρίβειας ως πρόβλημα συγκεντρώνει 74,8% , δεύτερη η περίθαλψη με 31,3%, η ανεργία με 28,6 και κόντρα σε όσα προκύπτουν στην υπόλοιπη χώρα, οι Κρητικοί θέτουν ως τέταρτο στη σειρά πρόβλημα που απαιτεί σωστή διαχείριση τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με 21,6% αφήνοντας πίσω ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια τάξη και το φορολογικό.

Πάντως στη χρονική στιγμή που γίνεται η έρευνα με τον προεκλογικό αέρα να δείχνει ότι έχει αρχίσει να πνέει με αυξανόμενη ένταση, το στοιχείο που ξεχωρίζει ως προς την ψυχολο-γία των πολιτών ενόψει των εκλογών, έναντι του φόβου που επίσης έχει δυναμική, είναι κυ-ρίως η οργή που όπως δήλωσε ο κ. Μαύρος δύναται να δημιουργήσει απρόβλεπτη βάση για τα εκλογικά αποτελέσματα και κατά πόσο αυτά μπορούν να εκτιμηθούν μέσω μετρήσεων πριν από τις εκλογές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News