default-image

Εφορία: Οι τελευταίες υποχρεώσεις της χρονιάς - Τι πρέπει να πληρώσουμε

Κρήτη
Εφορία: Οι τελευταίες υποχρεώσεις της χρονιάς - Τι πρέπει να πληρώσουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φορο-υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου: Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι φορολογούμενοι

«Μην ξεχάσω και τούτο, μην ξεχάσω κι εκείνο» σκέφτονται αυτές τις μέρες οι Έλληνες φορολογούμενοι, με τους φοροτεχνικούς και τους λογιστές να τους καλούν να είναι όσο γίνεται επιμελείς και τυπικοί, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις 10 τελευταίες φορο-υποχρεώσεις του 2022. Λίγο πριν από την εκπνοή του Δεκεμβρίου, δηλαδή, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα “βουνό” εκκρεμοτήτων. Και βέβαια, σε λιγότερο πια από 15 ημέρες εκατομμύρια φορολογούμενοι, για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα, έξτρα φόρους και επιστροφή ενισχύσεων, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, χωρίς να πάρουν ούτε ανάσα!

Συγκεκριμένα, ο μήνας αυτός είναι μήνας μεγάλων και πολλών υποχρεώσεων. Έτσι, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν τις δόσεις για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και των ρυθμίσεων που “τρέχουν”, να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 ή να “καταθέσουν” ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, να υποβάλουν δηλώσεις για αναδρομικά και δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2021, να τακτοποιήσουν έσοδα, έξοδα και αποκλίσεις στα myDATA, να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή προκειμένου να γλιτώσουν από την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή του 100% της ενίσχυσης.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι λογιστές, οι φορολογούμενοι που απέκτησαν φέτος περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) και κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου υποβάλλοντας μέχρι το τέλος του μήνα δηλώσεις για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές.

Και βέβαια, έχουμε και τα “πέναλτι”... Αντιμέτωποι με “πέναλτι” φόρου 22% θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που δε θα καταφέρουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ενώ αντίθετα όσοι έχουν φροντίσει και έχουν πληρώσει με ηλεκτρονικό χρήμα αμοιβές σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής θα κερδίσουν μείωση φόρου έως και 2.200 ευρώ.

Η λίστα με τις εκκρεμότητες

Αναλυτικότερα, η λίστα με τις εκκρεμότητας περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων:

- Πληρωμή 8ης δόσης ΕΝΦΙΑ.

- Πληρωμή 6ης δόσης φόρου εισοδήματος.

- Πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2023.

- Ψηφιακή “κατάθεση” πινακίδων κυκλοφορίας για μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας.

- Πληρωμή 6ης δόσης επιστρεπτέας προκαταβολής.

- Υποβολή δηλώσεων για αναδρομικά συντάξεων και αναδρομικές αποδοχές.

- Υποβολή αίτησης για την εξώδικη επίλυση διαφορών.

- Υποβολή δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, από επιχειρήσεις-δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

- Διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, εγγραφών τακτοποίησης εσόδων και τακτοποίησης εξόδων, για το φορολογικό έτος 2021.

- Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, για τη δήλωση των ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας φορολογικού έτους 2020, για τα οποία δεν προσκομίστηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Ευκολίες πληρωμής

Όσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τη δόση Δεκεμβρίου για τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν περισσότερες δόσεις επιλέγοντας:

- Την πάγια ρύθμιση της Εφορίας που προβλέπει έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις.

- Τις άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φτάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ στους κατόχους πιστωτικών καρτών.

Η παράταση του “Πόθεν Έσχες”

Στο μεταξύ, να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι και τη 15η Ιανουαρίου 2023 παρατείνεται με τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης η προθεσμία υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων (“Πόθεν Έσχες”). Η παράταση κρίθηκε αναγκαία κατόπιν αιτημάτων φορέων υπόχρεων προσώπων, που επικαλούνται δυσχέρεια κατά τη συγκέντρωση συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών. Η προθεσμία κανονικά θα έληγε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News