Κρήτη

Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα είναι έτοιμο να υποδεχθεί νέο τηλεσκόπιο - Πότε θα τεθεί σε λειτουργία

Σήμερα το κτίριο είναι πλέον έτοιμο ατενίζοντας τον έναστρο ουρανό και αναμένει το τηλεσκόπιο "200+"

Έτοιμο να υποδεχθεί νέο τηλεσκόπιο είναι το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη σύμφωνα με τη δημοσίευση που έκανε το Ινστιτούτο στο Facebook.

Αναλυτικά τι αναφέρεται στη λεζάντα της δημοσίευσης:

«Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια το κτίριο του νέου θόλου στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα, της κοινής ερευνητικής επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, ο οποίος θα φιλοξενήσει το νέο τηλεσκόπιο 1μ μέτρου, γνωστό και ως "200+",  άρχισε να σηκώνεται πάνω από βραχώδες έδαφος της βουνοκορφής αυτής που βρίσκεται στο  Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco του Ψηλορείτη.

Σήμερα το κτίριο είναι πλέον έτοιμο ατενίζοντας τον έναστρο ουρανό και αναμένει το τηλεσκόπιο "200+", η αγορά του οποίου από την ASA AstroSysteme Austria ήταν εφικτή χάρη στη γεναιόδωρη χορηγεία της Επιτροπής "Ελλάδα 2021".

Τον Μάιο του 2022 εγκαταστάθηκε  προσωρινά στο θόλο το  αναβαθμισμένο ρομποτικό τηλεσκόπιο 0.6μ το οποίο υπήρχε στο παλαιό θόλο, μέχρι την περίοδο παρατηρήσεων του 2024 οπότε και το νέο τηλεσκόπιο θα έχει έλθει στην Κρήτη και θα αρχίσει να λειτουργεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια