Ηράκλειο: «Λίφτινγκ» στο προβληματικό οδικό τμήμα Γούρνες-Σταυράκια - Ο «χάρτης» των έργων

Κρήτη
Ηράκλειο: «Λίφτινγκ» στο προβληματικό οδικό τμήμα Γούρνες-Σταυράκια - Ο «χάρτης» των έργων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα πρώτο βήμα για να διορθωθούν τα σοβαρά κακώς κείμενα και η κυκλοφοριακή αναρχία στο κομμάτι αυτό της εθνικής οδού Ηρακλείου-Αγίας Γαλήνης από την Περιφέρεια Κρήτης, που έβγαλε διαγωνισμό για την ανάθεση των μελετών

Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του προβληματικού οδικού τμήματος Γουρνών-Σταυρακίων της εθνικής οδού Ηρακλείου-Αγίας Γαλήνης επιχειρεί να κάνει τώρα η Περιφέρεια Κρήτης, που προχώρησε στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση του αναγκαίου “πακέτου” μελετών ώστε να δρομολογηθεί η παρέμβαση που θα βελτιώσει τις προδιαγραφές του δρόμου και τις συνθήκες οδικής ασφάλειας.

Συνθήκες που, ως γνωστόν, κάθε άλλο παρά είναι οι σωστές, αφού στο συγκεκριμένο κομμάτι, μήκους 7,8 χιλιομέτρων, καταγράφεται ένα κυκλοφοριακό σκηνικό- “αλαλούμ”, με μια σειρά άναρχων συνδέσεων διαφόρων δρόμων με την κάθετη εθνική οδό, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται φυσικά όλο αυτό...

Το “πράσινο φως” για το πρώτο αυτό βήμα άναψε πριν από λίγο καιρό, όταν και η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης ενέκρινε ομόφωνα την έγκριση της διακήρυξης του σχετικού διαγωνισμού για την ανάθεση των μελετών, καθώς και τη διάθεση πίστωσης, για την ακρίβεια τη διόρθωση διάθεσης πίστωσης ποσού μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Ειδικότερα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης αποφάσισε ομόφωνα: «Την τροποποίηση της αρ. 1185/2022 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής ως προς την έγκριση της Διακήρυξης Ανοιχτής Διαδικασίας του έργου “Υπολειπόμενες μελέτες αναβάθμισης του τμήματος Γούρνες-Σταυράκια της Εθνικής Οδού 97 Ηράκλειο-Αγία Γαλήνη”.

Τώρα έγινε και το επόμενο βήμα, με την επίσημη προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση του “πακέτου” μελετών, συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφει ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η προθεσμία υποβολής των προσφορών από τα ενδιαφερόμενα μελετητικά γραφεία εκπνέει στις 19 Ιανουαρίου 2023, ενώ η διαδικασία αποσφράγισης των όποιων προσφορών κατατεθούν έχει οριστεί για τις 24 Ιανουαρίου 2023.

Το έργο βελτίωσης

Το προωθούμενο έργο αφορά στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την αναβάθμιση του οδικού τμήματος Γουρνών-Σταυρακίων της ε.ο. 97 Ηρακλείου-Αγ. Γαλήνης, μήκους 7,8 km, και την ένταξη παράπλευρου δικτύου συνολικού μήκους 15,1 km στον σχεδιασμό του έργου. Κύριο χαρακτηριστικό του υφιστάμενου τμήματος “Γούρνες-Σταυράκια” είναι α) η άναρχη σύνδεση πολλών τοπικών οδών με την εθνική οδό, β) οι επισφαλείς κυκλοφοριακές συνδέσεις πολλών εγκαταστάσεων εκατέρωθεν της ε.ο., γ) η απουσία ασφαλών θέσεων αναστροφής, με αποτέλεσμα τη μείωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και την υποβάθμιση της λειτουργικότητας της ε.ο.

Στο πλαίσιο συνέχισης των έργων αναβάθμισης της υφιστάμενης ε.ο., η Περιφέρεια Κρήτης, με την παρούσα, σκοπεύει να προχωρήσει στην αναβάθμιση και του επόμενου τμήματος από Γούρνες έως Σταυράκια, το οποίο σήμερα διαθέτει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ, και συνολικό πλάτος καταστρώματος περί τα 12,5 m. Κατά τόπους υπάρχει άτυπα διαμορφωμένο παράπλευρο δίκτυο.

Συνοπτικά θα μελετηθούν τα παρακάτω:

  • Βελτίωση υφιστάμενης ε.ο. σε μήκος 7,8 km με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και όλες τις απαραίτητες πλευρικές διαμορφώσεις. Η μελέτη κατά το δυνατόν θα αξιοποιεί την υφιστάμενη ζώνη απαλλοτρίωσης της ε.ο., μέσου πλάτους 25-35m.
  • Παράπλευρο δίκτυο μονής κατεύθυνσης σε όλο το μήκος εκατέρωθεν της αρτηρίας συνολικού μήκους 15 km.
  • Ισόπεδοι κόμβοι για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το κύριο οδικό δίκτυο της περιοχής και για τη δυνατότητα αναστροφής των οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα της αρτηρίας, για τους οποίους προβλέπεται φωτεινή σηματοδότηση.

Το ιστορικό

Με τη με αρ. 1185/2022 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η Διακήρυξη Ανοιχτής Διαδικασίας του έργου και διαβιβάστηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

  • Με το με αρ. πρωτ. 7660/22-09-2022 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ζητήθηκαν συμπληρωματικά δικαιολογητικά και διευκρινίσεις ως προς το τεύχος της Διακήρυξης Ανοιχτής Διαδικασίας που οδήγησαν σε διόρθωση και προσαρμογή του εν λόγω τεύχους.
  • Με την υπ’ αρ. 250/ Πρακτικό 8ο/ 05-10-2022 γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κρήτης εγκρίθηκαν εκ νέου οι ειδικοί όροι της Διακήρυξης.
  • Με το με αρ. πρωτ. 5150/04-11-2022 έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Περιφέρειας Κρήτης εγκρίθηκαν εκ νέου τα τεύχη δημοπράτησης του έργου που αναφέρεται στο θέμα.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News