Αγρότες: Στις 7.500 ευρώ το όριο του ακατάσχετου για την ενιαία ενίσχυση

Κρήτη
Αγρότες: Στις 7.500 ευρώ το όριο του ακατάσχετου για την ενιαία ενίσχυση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι το ακατάσχετο των αγροτικών ενισχύσεων είναι 7.500 ευρώ, πλέον των 1.250 ευρώ ανά μήνα που ισχύει για όλες τις κατηγορίες. Όταν όμως έχει προηγηθεί κατάσχεση ή δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού, είτε από τις τράπεζες, είτε από το Ελληνικό Δημόσιο, τότε θα πρέπει ο πολίτης να καταφύγει σε ένδικα μέσα», σημειώνει ο πρόεδρος των λογιστών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης

Υπάρχει το «ακατάσχετο των αγροτικών ενισχύσεων» και αυτό είναι πλέον στο όριο των 7.500 ευρώ, ξεκαθαρίζει ενόψει των νέων πληρωμών του υπόλοιπου της ενιαίας ενίσχυσης ο πρόεδρος των λογιστών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, μιλώντας αναλυτικά μέσω της “Νέας Κρήτης”, για να αποφευχθούν νέα παρατράγουδα με κατασχέσεις λογαριασμών, τόσο από τις τράπεζες όσο και από φορείς του Δημοσίου. Μάλιστα, ο ίδιος, ακριβώς επειδή τα κρούσματα είναι πολλά, θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, αφού, παρότι υπάρχει ο σχετικός νόμος, δε φαίνεται να εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε σε πάρα πολλές περιπτώσεις!

«Θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι το ακατάσχετο των αγροτικών ενισχύσεων είναι 7.500 ευρώ, πλέον των 1.250 ευρώ ανά μήνα που ισχύει για όλες τις κατηγορίες. Όταν όμως έχει προηγηθεί κατάσχεση ή δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού, είτε από τις τράπεζες, είτε από το Ελληνικό Δημόσιο, τότε θα πρέπει ο πολίτης να καταφύγει σε ένδικα μέσα. Και σε περίπτωση που πρόκειται για τραπεζικό χρέος, θα πρέπει να τελεσιδικήσει η προσφυγή του πολίτη, ούτως ώστε η τράπεζα να υποχρεωθεί να αποδεσμεύσει τον λογαριασμό και όσα χρήματα έχει μέσα», δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των λογιστών του νομού Ηρακλείου.

«Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες, στην περίπτωση που συμβεί αυτό, θα πρέπει να μπουν σε μια γραφειοκρατική και κοστοβόρα διαδικασία, ούτως ώστε να πετύχουν το δίκαιο του αιτήματός τους», σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστοφοράκη.

Όπως εξηγεί, δηλαδή, παρότι υπάρχει η νομοθεσία, υπάρχουν αυτού του είδους τα νομοτεχνικά τερτίπια από την πλευρά των τραπεζών. «Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα, που παράλληλα στερεί από τον αγρότη τη ρευστότητα, σε μια περίοδο που όλος ο κόσμος την έχει τεράστια ανάγκη. Και μπαίνει σε μια διαδικασία τέτοια, για να δικαιωθεί στο μέλλον και να πάρει τα χρήματά του».

Υπάρχει λύση μέσω της Βουλής

«Κατά την άποψή μου», σύμφωνα με όσα λέει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, «απαιτείται άμεσα νομοθετική βελτίωση, ώστε, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί η δέσμευση, τα χρήματα της επιδότησης μέχρι το ποσό των 7.500 ευρώ άμεσα να είναι διαθέσιμα στον αγρότη, χωρίς να χρειάζεται η διαδικασία που αναφέραμε πριν»...

Στο μεταξύ, θα πρέπει οι πολίτες να δηλώσουν ποιος είναι ο λογαριασμός εκείνος όπου μπαίνουν τα ποσά αυτά που δε θα πρέπει να δεσμευτούν. «Συνήθως δεσμεύσεις λογαριασμών έχουμε στην περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ο λογαριασμός. Υπάρχουν, όμως, και τραπεζικές αυθαιρεσίες, με δεσμεύσεις λογαριασμών που είχαν δηλώσει τον αδέσμευτο λογαριασμό», καταλήγει ο πρόεδρος των λογιστών.

«Να τηρηθεί το ακατάσχετο»

Να τηρηθεί το ακατάσχετο για τις αγροτικές ενισχύσεις, όπως ακριβώς έχει θεσπιστεί από την υφιστάμενη νομοθεσία, ζητά, εξάλλου, ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, με ερώτησή του προς τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο κ. Μαντάς ζητά επίσης να υπάρξουν ενέργειες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας μεταξύ Δημοσίου και τραπεζών για την ταχύτερη αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών όταν τακτοποιούνται ή ρυθμίζονται οι οφειλές, καθώς και να προστατευτούν οι αγρότες από τους πλημμελείς ελέγχους και τις παράνομες κατασχέσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Αναλυτικότερα, στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς πραγματοποιεί αναφορά στο ακατάσχετο όριο των 7.500 ευρώ ετησίως που έχει οριστεί ειδικά για τους αγρότες για τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, το οποίο ισχύει πέραν του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ μηνιαίως που υφίσταται για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης σημειώνει ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα «ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας» για τους παραγωγούς, «ώστε αφενός να προστατευτεί η αγροτική δραστηριότητα» και αφετέρου οι αγρότες να μπορέσουν να διατηρήσουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες.

Ο βουλευτής επίσης κάνει λόγο για «σοβαρές ενδείξεις» που υπάρχουν για καταστρατήγηση του προστατευτικού αυτού πλαισίου, είτε λόγω δυσλειτουργικής διαδικασίας και πλημμελών ελέγχων από την πλευρά των τραπεζών, είτε για άλλους λόγους. Επιπλέον σημειώνει ότι, ακόμα και αν ο αγρότης ζητήσει συμψηφισμό του δεσμευμένου ποσού με μέρος ή με το σύνολο της οφειλής του, η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα μακρόχρονη και γραφειοκρατική, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αχρείαστα η πρόσβαση του παραγωγού σε ιδιαίτερα σημαντικούς για αυτόν πόρους.

Τέλος, ο κ. Μαντάς αναφέρεται στο καθεστώς οικονομικής ασφυξίας στο οποίο οδηγούνται πολλοί αγρότες, όταν αφενός δεσμεύονται οι λογαριασμοί τους και αφετέρου αναγκάζονται να επωμιστούν επιπλέον δικαστικά έξοδα, είτε προκειμένου να αποδείξουν ότι πρόκειται για παράνομες οφειλές, είτε για να υποχρεωθεί η τράπεζα να εφαρμόσει το ακατάσχετο όπως ορίζεται από τον νόμο. Ο βουλευτής ζητά από την κυβέρνηση να διασφαλιστεί η τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με το ακατάσχετο για το σύνολο των αγροτικών ενισχύσεων, καθώς και μέτρα τόσο για την ταχύτερη άρση των δεσμευμένων λογαριασμών, όσο και για την προστασία των αγροτών από δικαστικά έξοδα και οικονομική αφαίμαξη ενώ δεν έχουν παρανομήσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News