Στον Γιώργο Γραμματικάκη το βραβείο της «Ηθικής Τάξεως» - Σήμερα η απονομή

Κρήτη
Στον Γιώργο Γραμματικάκη το βραβείο της «Ηθικής Τάξεως» - Σήμερα η απονομή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βραβείο πρότεινε ομοφώνως να δοθεί στον κορυφαίο επιστήμονα, διανοούμενο, και συγγραφέα η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, και συμφώνησε επίσης ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Για το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου, θα ομιλήσει η κ. Κατερίνα Κόπακα, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Σήμερα Παρασκευή (16/12, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης η τελετή απονομής του Βραβείου “Ηθικής Τάξεως” 2022 στον Γιώργο Γραμματικάκη.

Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο πρότεινε ομοφώνως να δοθεί στον κορυφαίο επιστήμονα, διανοούμενο, και συγγραφέα η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, και συμφώνησε επίσης ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Για το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου, θα ομιλήσει η κ. Κατερίνα Κόπακα, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με το βραβείο αυτό (που το εμπνεύστηκε ο Μανόλης Καρέλλης) έχουν ως σήμερα βραβευτεί ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Φώτης Καφάτος (το 2003), τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού (το 2006), και κατά τη θητεία της παρούσας δημαρχιακής Αρχής:

  • Το 2016 ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης),
  • Το 2017 ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης (ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης),
  • Το 2018 το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ),
  • Το 2019 ο κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης (συλλέκτης έργων Τέχνης, δωρητής της σπουδαίας συλλογής εξήντα πέντε χριστιανικών φορητών εικόνων, που εκτίθενται πλέον μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης),
  • Το 2020 ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Λευτέρης Οικονόμου, και
  • Το 2021 το Ίδρυμα “Ο Άγιος Σπυρίδων”.

Ποιος είναι ο Γιώργος Γραμματικάκης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1939. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ιmperιal College του Λονδίνου. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1973. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών “Δημόκριτος”, και αργότερα και στο “Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών” (CERN) της Γενεύης.

Ξεκίνησε τη διδασκαλία το 1978, συμμετέχοντας συνάμα στην οργάνωση του νέου τότε Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1982 εξελέγη καθηγητής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του. Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Μάιο του 1990. Και ξανά από το 1993, επί μία ακόμα θητεία.

Το 2000 ανέλαβε την προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παράλληλα, συμμετείχε σε διεθνείς επιτροπές για τις προοπτικές της Παιδείας και της Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και αντιπρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε τακτικά στις εφημερίδες “Το Βήμα” και “Ελευθεροτυπία”. Υπήρξε, συνάμα, από το 1997 ως το 2002, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής, τα έτη 1989 και 1990, στο Πανεπιστήμιο του Harνard, ασχολήθηκε με την Ιστορία της Επιστήμης.

Για την εκδήλωση της απονομής του βραβείου, η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News