default-image

Ιεράπετρα: Επιτέλους προχωρεί ο βιολογικός του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού (εικόνες)

Κρήτη
Ιεράπετρα: Επιτέλους προχωρεί ο βιολογικός του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού έχουν μείνει ακόμα χωρίς βιολογικό καθαρισμό οι κοινότητες Σταυροχωρίου και Ορεινού , οι οποίες σχεδιάζεται σε δεύτερο χρόνο να συνδεθούν με τον βιολογικό καθαρισμό που κατασκευάζεται τώρα στην παραλιακή ζώνη

Από το 1997 με το σχέδιο «Καποδίστριας» όλοι οι νέοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης που προέκυψαν από τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, είχαν θέσει στις πρώτες προτεραιότητες τους τα έργα υποδομής που αφορούσαν στην ύδρευση , την άρδευση και την αποχέτευση.

Έχουν περάσει ήδη 25 χρόνια,  ήρθε και το σχέδιο «Καλλικράτης» και οι περισσότεροι μεγάλοι Δήμοι που προέκυψαν από αυτό το τολμηρό σχέδιο,  δεν έχουν λύσει ακόμη τα προβλήματα της ύδρευσης , της άρδευσης και της αποχέτευσης.

Στο Δήμο Ιεράπετρας που έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα της ύδρευσης και της άρδευσης,  είχε καθυστερήσει αλλά μπήκε φέτος σε τροχιά υλοποίησης το έργο του βιολογικού καθαρισμού, των παραλιακών οικισμών Κουτσουρά , Μακρύ Γιαλού(Ιεράπετρας) και Ανάληψης (Σητείας), έργο το οποίο ήδη κατασκευάζεται.

Στη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού έχουν μείνει ακόμα χωρίς βιολογικό καθαρισμό οι κοινότητες Σταυροχωρίου και Ορεινού , οι οποίες σχεδιάζεται σε δεύτερο χρόνο να συνδεθούν με τον βιολογικό καθαρισμό που κατασκευάζεται τώρα στην παραλιακή ζώνη.

Στον υπόλοιπο δυτικό Δήμο Ιεράπετρας, έχουν μείνει επίσης 3-4 κοινότητες που δεν έχουν αποκτήσει ακόμη βιολογικό καθαρισμό, ενώ είναι στα επόμενα σχέδια της Δημοτικής Αρχής.

«Κατά την τελευταία  μου επίσκεψη, στη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γαιλού, διαπίστωσα από κοντά την ταχεία εξέλιξη των εργασιών για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο υποδομών που θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Το έργο αφορά την κατασκευή των Δικτύων αποχέτευσης και την κατασκευή της εγκατάστασης για την επεξεργασία και τη διάθεση των λυμάτων των παραλιακών οικισμών Κουτσουρά, Μακρύ Γιαλού Δήμου Ιεράπετρας και Ανάληψης Δήμου Σητείας Π.Ε. Λασιθίου, συνολικού προϋπολογισμού 12.096.349,80€.

Η κατασκευή του νέου βιολογικού καθαρισμού αποτελεί το σημαντικότερο έργο υποδομής στον πρώην Δήμο του Μακρύ Γιαλού και θα καλύψει, όχι μόνο τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των δημοτών στους παραλιακούς οικισμούς.

Είναι ένα έργο με ισχυρό κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, καθώς θα κατασκευαστεί μία σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ενώ συγχρόνως θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης επιπλέον υδάτινων πόρων για άρδευση.

Την κατασκευή του Βιολογικού απαιτούσε εδώ και χρόνια η τοπική κοινωνία και γι΄αυτό το λόγο στέκεται αρωγός στις προσπάθειές μας. Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και τη στήριξη όλους τους κατοίκους των περιοχών όπου πραγματοποιείται το έργο, καθώς αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητά του, δείχνουν κατανόηση στις οχλήσεις των συνεργείων, προκειμένου να αποπερατωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα¨, δήλωσε γι΄ αυτό το μεγάλο έργο ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Από τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη»

Οι «Καποδιστριακοί» Δήμοι  παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν από το 1997  μέχρι το 2010 δεν πρόλαβαν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα ύδρευσης , άρδευσης και αποχέτευσης . Ειδικά οι βιολογικοί καθαρισμοί είχαν μείνει πάρα πολύ πίσω. 

Ο Νόμος «Καποδίστρια» εισήγαγε το νέο όρο των «δημοτικών διαμερισμάτων». Λόγω της κατάργησης των κοινοτήτων και της μετατροπή τους σε δημοτικά διαμερίσματα εντός των δήμων έτυχε σημαντικής αντίδρασης σε ορισμένες περιοχές.

Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» ουσιαστικά επιχειρήθηκε μια «ομοσπονδοποίηση» της χώρας, μέσω της δημιουργίας ισχυρών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια.

Το μεγάλο στοίχημα για τον «Καλλικράτη» ξεκίνησε αμέσως μετά την ψήφισή του,  καθώς οι νέες διαδικασίες ήταν πρωτόγνωρες, το πλήθος των υπουργικών αποφάσεων, οι αρμοδιότητες που μετέφερε στους ΟΤΑ, το προσωπικό που απαιτούνταν να στελεχώσει τις νέες υπηρεσίες, οι οικονομικοί πόροι που θα απαιτούνταν για την χρηματοδότηση, δημιουργούσαν νέα δεδομένα και απαιτούσαν  σωστή προετοιμασία από όλους τους φορείς αλλά και εμπειρία-τεχνογνωσία στην εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων διοίκησης από το στελεχιακό δυναμικό των νέων δημοτικών αρχών.

Στο μεγάλο αυτό μεταβατικό στάδιο που χρειάστηκε ώστε να μπούν τα πάντα σε μια τάξη, σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις , στην ωρίμανση και στη χρηματοδότηση των μελετών που αφορούσαν σε έργα ζωτικής σημασίας και βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής των δημοτών.

Απαιτήθηκε ιδιαίτερα μεγάλη  προσπάθεια από τις νέες δημοτικές αρχές που ανέλαβαν  τα καθήκοντά τους την 1-1-2011 προκειμένου να καταφέρουν να προβούν: στη λειτουργική ενοποίηση των υπηρεσιών των δήμων (μηχανογραφικά και λογιστικά συστήματα, υπηρεσίες, κατανομή ανθρώπινου δυναμικού κλπ) που συνενώθηκαν  και στην συγχώνευση των Νομικών Προσώπων  τους, στην έγκαιρη σύνταξη των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των νέων Δήμων, στην συγκρότηση των νέων οργανισμών και των υπηρεσιακών μονάδων, στην ολοκλήρωση της απογραφής των οικονομικών στοιχείων (περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις, απαιτήσεις, χρηματικά διαθέσιμα) και των υποδομών στέγασης, στην διασφάλιση της συνέχισης παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, παρά τα πιθανά προβλήματα της λειτουργικής ενοποίησης που προέκυψαν, στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης του ενοποιημένου δήμου με την έγκαιρη σύνταξη εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 του προϋπολογισμού του 2011, στην έγκαιρη ολοκλήρωση του νέου 5ετούς επιχειρησιακού προγράμματος, στην αποτύπωση των αναγκών του νέου δήμου σε επιστημονικό και λοιπό προσωπικό για την στελέχωση των υπηρεσιών του.

Ιδιαίτερα σε εκείνη τη  χρονική περίοδο που η ύφεση είχε βαθύνει και τα έσοδα του δημοσίου είχαν μειωθεί , απαιτούνταν η συνειδητοποίηση και η πληρέστερη προετοιμασία από όλους για την αντιμετώπιση της κατάστασης , που δημιουργούνταν με την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, για την κάλυψη του λειτουργικού κατ’ αρχή αλλά και του κόστους που προέκυψε από την ενοποίηση των δήμων και της μεταφοράς επιπλέον αρμοδιοτήτων.

Για όλους αυτούς τους βασικούς λόγους 25 χρόνια μετά τις συνενώσεις των Δήμων και των Κοινοτήτων δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος της επίλυσης σε ποσοστό 100% όλων των προβλημάτων των βασικών υποδομών  που έχουν σχέση με την ύδρευση , της άρδευση και την αποχέτευση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News