Πακιστανός επιχειρηματίας πίσω από τις απάτες στο Ηράκλειο - Συνεχίζονται οι απολογίες και οι συλλήψεις της σπείρας

Κρήτη
Πακιστανός επιχειρηματίας πίσω από τις απάτες στο Ηράκλειο - Συνεχίζονται οι απολογίες και οι συλλήψεις της σπείρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αλλοδαπός επιχειρηματίας, ο οποίος διαμένει σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και αρκετά χρόνια στην Κρήτη, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Πέμπτη και μέχρι τότε θα κρατείται...

Ελεύθερος αφέθηκε τελικά χθες Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, μετά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου, ένας από τους άνδρες ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα που διέπραττε απάτες αποκτώντας πρόσβαση στα e-banking ανυποψίαστων συμπολιτών μας, και αφαιρώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Πρόκειται για τον Κρητικό ο οποίος, όπως έγραψε το neakriti.gr, συνελήφθη στο Ηράκλειο δυνάμει εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του το προηγούμενο διάστημα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου οδηγήθηκε νωρίτερα χθες ένας ακόμη συλληφθείς, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην πολύκροτη υπόθεση.

Πρόκειται για 37χρονο Πακιστανό, ο οποίος φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στην επίμαχη υπόθεση: Ο αλλοδαπός επιχειρηματίας, ο οποίος διαμένει σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και αρκετά χρόνια στην Κρήτη, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Πέμπτη. Μέχρι τότε θα κρατείται.

Αναφορικά με τον Κρητικό κατηγορούμενο, οι Αρχές φέρονται, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, να του αποδίδουν ότι μετέβη σε δύο περιπτώσεις σε κατάστημα τηλεπικοινωνιών στο Ηράκλειο, για την αντικατάσταση κάρτας sim τηλεφωνικής σύνδεσης που δεν ήταν δική του.

Μετά το πέρας της απολογίας του, ο Κρητικός κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να εμφανίζεται μία φορά τον μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του. Επιπρόσθετα, του επιβλήθηκε η καταβολή χρηματικής εγγύησης 2.000 ευρώ.

Ευυπόληπτος επιχειρηματίας

Αναφορικά με τον Πακιστανό συλληφθέντα, αυτός φέρεται ως ευυπόληπτο στην τοπική κοινωνία άτομο, το οποίο είχε αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηράκλειο. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες ενώπιον της ανακρίτριας συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του, κ. Άγγελο Ζερβό και κ. Ελευθέριο Κάρτσωνα. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία, προκειμένου να απολογηθεί, για το μεσημέρι της Πέμπτης. Μέχρι τότε θα κρατείται.

Ο Πακιστανός βαρύνεται, μεταξύ άλλων, με κατηγορίες περί «εγκληματικής οργάνωσης», για πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση με το συνολικό όφελος να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, για απάτη με υπολογιστή κατ' εξακολούθηση με την προκληθείσα ζημία να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Σε δηλώσεις του στη “Ν.Κ.” ο κ. Κάρτσωνας χαρακτήρισε τις κατηγορίες που βαρύνουν τον εντολέα του «ως σοβαρές», συμπληρώνοντας ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης θα μελετήσουν τη δικογραφία, καθώς κι ότι από την πλευρά τους προτίθενται να «συμβάλουν στην ανάδειξη της ουσιαστικής αλήθειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και η σύζυγος του Πακιστανού συλληφθέντος, η οποία είναι επίσης αλλοδαπή και η οποία αυτήν την περίοδο βρίσκεται στην πατρίδα της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη γυναίκα βουλγαρικής εθνικότητας αποδίδεται η πράξη της συνέργειας στην πλαστογραφία.

Η δράση του κυκλώματος - Πώς εξαφάνιζαν τα ηλεκτρονική τους ίχνη

Το κύκλωμα φέρεται να αποκτούσε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών αφαιρώντας τους χρηματικά ποσά, τα οποία μεταφέρονταν στη συνέχεια σε τραπεζικούς λογαριασμούς μελών του κυκλώματος, ακόμη και εταιρειών. Προκειμένου να χαθούν τα ηλεκτρονικά “ίχνη” τους, οι επιτήδειοι φέρονται να... “διασπούσαν” τα χρηματικά ποσά σε πιο μικρά μέσω της συνεχούς μεταφοράς τους από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό το “σενάριο” μέλη του κυκλώματος να έβρισκαν τα θύματά τους μέσω internet. Πάντως, η δράση του κυκλώματος εκτεινόταν σε όλη τη χώρα: Η αλλαγή των καρτών sim φέρεται να γινόταν σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών σε Κρήτη και Αθήνα, ενώ τα θύματα βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πώς ξεπερνούσαν, ωστόσο, οι δράστες το “εμπόδιο” της επιβεβαίωσης που απαιτεί ειδικό κωδικό για να “ανοίγουν” το e-banking του εκάστοτε θύματός τους; Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, αφού εντόπιζαν τα θύματά τους, οι δράστες φέρονται να πλαστογραφούσαν υπεύθυνες δηλώσεις μέσω των οποίων τα θύματα δήθεν εξουσιοδοτούσαν μέλη του κυκλώματος να προβούν στην αλλαγή της κάρτας sim του τηλεφώνου τους.

Οι επιτήδειοι φέρονται να μετέβαιναν σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών, όπου, χρησιμοποιώντας τις πλαστές δηλώσεις, αιτούνταν την αντικατάσταση της κάρτας sim. Όταν τελικά γινόταν η αλλαγή της κάρτας sim και οι τηλεφωνικές συνδέσεις των πραγματικών δικαιούχων απενεργοποιούνταν, οι δράστες φέρονται να επιτύγχαναν ανεμπόδιστα τη μεταφορά χρημάτων από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους, καθώς οι κωδικοί ασφαλείας στέλνονταν αυτόματα στους επιτήδειους οι οποίοι είχαν τις νέες κάρτες sim.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News