Δασικοί χάρτες: Συγκαλείται σύσκεψη μετά τις «βόμβες» στην «Ώρα Αιχμής» (βίντεο)

Κρήτη
Δασικοί χάρτες: Συγκαλείται σύσκεψη μετά τις «βόμβες» στην «Ώρα Αιχμής» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ TV ο δικηγόρος Νίκος Κοτζαμπασάκης αναφέρθηκε σε όλα τα νέα δεδομένα που όμως σε καμία περίπτωση δεν δίνουν απάντηση στο γρίφο των δασικών χαρτών

Μέχρι και σήμερα η έλλειψη ενημέρωσης επί της ουσίας γύρω από το θέμα των δασικών χαρτών μπορεί να φέρει τους κρητικούς απέναντι σε άσχημες συνέπειες παρά τις τελευταίας εξελίξεις και μετά την κίνηση της Εκκλησίας της Κρήτης να προστατεύσει την περιουσία της με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα.

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ TV ο δικηγόρος Νίκος Κοτζαμπασάκης αναφέρθηκε σε όλα τα νέα δεδομένα που όμως σε καμία περίπτωση δεν δίνουν απάντηση στο γρίφο των δασικών χαρτών. Μάλιστα μέχρι 31 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 438.000 αντιρρήσεις και πρόδηλα σφάλματα αριθμός που αναλογεί στις 12% των εκτάσεων.

Μάλιστα ο κ. Κοτζαμπασάκης πέταξε την «βόμβα» ότι παρά το γεγονός ότι οι αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί δεν έχουν γίνει οι διορθώσεις στον δασικό χάρτη τονίζοντας ότι η ομηρία συνεχίζεται για χιλιάδες πολίτες ακόμα και τώρα που η προθεσμία έχει παρέλθει.

Μάλιστα ο έγκριτος νομικός τόνισε ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή με το πρόβλημα Τα να είναι τεράστιο σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Μάλιστα η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Ειρήνη Χουδετσάνακη είναι έτοιμη μετά τις αποκαλύψεις στην «Ώρα Αιχμής» να προχωρήσεις σε μια ευρεία σύσκεψη στην περιφέρεια με την συμμετοχή των πάντων για να δρομολογηθούν νέα δεδομένα πίεσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάης που έκανε λόγο για συνεχιζόμενη ομηρία χρησιμοποιώντας παράδειγμα ρύθμισης εκτάσεων επιλεκτικά φέροντας το παράδειγμα της έκτασης που βρίσκεται δίπλα στην μονή Οδηγητρίας. Έντονος ο προβληματισμός και από τον Δήμαρχος Βιάννου Μηνά Σταυράκακη και τον πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμούς Έμπαρου Γιώργος Περογραννάκη.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η  δ/νση δασών χανίων ανακοίνωσε την μερική κύρωση του αναρτημένου δασικού χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (ΦΕΚ Δ΄ 901/28.11.2022).

Από 30-11-2022 έχει αναρτηθεί:

  • στον ιστότοπο της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (ενότητα «Δασικοί Χάρτες») και στο σύνδεσμο: https://www.crete.gov.gr/dasikoi-xartes/.
  • στον ιστότοπο του dasarxeio.com, στο σύνδεσμο: shorturl.at/fNXY8,
  • και στο επόμενο διάστημα θα είναι διαθέσιμο προς θέαση στον ιστότοπο της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και στο σύνδεσμο: https://gis.ktimanet.gr/gis/forestfinal/.

Επισημαίνεται ότι από τους ιστότοπους της Περιφέρειας Κρήτης και του dasarxeio.com υπάρχει δυνατότητα λήψης του πολυγωνικού αρχείου του κυρωμένου δασικού χάρτη ΠΕ Χανίων, σε μορφή shapefile για χρήση από επαγγελματίες, καθώς και το σχετικό ΦΕΚ.

Μετά την κύρωση του δασικού χάρτη, για κάθε μεταβίβαση, σύσταση, αλλοίωση και γενικά κάθε μεταβολή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων:

  • Στις μη δασικές εκτάσεις δηλώνεται ότι το ακίνητο δεν εμπίπτει στις δασικές εν γένει εκτάσεις με υπεύθυνη δήλωση από τον συντάκτη μηχανικό επί του τοπογραφικού διαγράμματος.
  • Στις δασικές εκτάσεις που περιλαμβάνονται στον κυρωμένο δασικό χάρτη απαιτείται πιστοποιητικό βεβαίωσης του χαρακτήρα της έκτασης που χορηγείται από την Δ/νση Δασών Χανίων.
  • Για την αναγνώριση ιδιωτικών δικαιωμάτων έναντι του δημοσίου επί δασικού εν γένει χαρακτήρα εκτάσεων ισχύουν οι τίτλοι κυριότητας που αναγνωρίζονται από τη δασική νομοθεσία. Παράλληλα, η Δ/νση Δασών Χανίων υπενθυμίζει σε όλους όσοι έχουν υποβάλει αιτήματα αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων επί του αναρτημένου δασικού χάρτη της ΠΕ Χανίων στην ειδική πλατφόρμα της Ελληνικό Κτηματολόγιο, και δεν έχουν καταθέσει/αποστείλει ως σήμερα τον απαιτούμενο φάκελο εγγράφων, να το πράξουν άμεσα, καθώς μόνο μετά την κατάθεση του σχετικού φυσικού φακέλου θεωρείται το αίτημά τους πλήρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News