Χανιά: Ευρήματα της αρχαίας Κυδωνίας έφεραν στο φως τα έργα ανάπλασης στο κέντρο της πόλης

Κρήτη
Χανιά: Ευρήματα της αρχαίας Κυδωνίας έφεραν στο φως τα έργα ανάπλασης στο κέντρο της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν από συνεργείο της ΔΕΥΑΧ και πλέον έχει ενεργοποιηθεί το υποέργο των αρχαιολογικών εργασιών από εξειδικευμένη ομάδα αρχαιολόγων που ανάλαβε την ανασκαφή

Αρχαιολογικά κατάλοιπα της αρχαίας Κυδωνίας, αποκάλυψαν οι εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της πόλης των Χανίων, χωρίς πάντως προς το παρόν να βάζουν φρένο στην ομαλή εξέλιξη του.

Στελέχη της Εφορίας Αρχαιοτήτων εκτιμούν πως τα ευρήματα χρονολογούνται πριν από τα Ρωμαϊκά χρόνια, ωστόσο η τελική αξιολόγηση θα γίνει με την ολοκλήρωση της ανασκαφής. Η δημοτική αρχή περιμένει τις υποδείξεις της αρχαιολογίας για το τμήμα στο οποίο εντοπίστηκαν τα αρχαία, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες από τα συνεργεία του αναδόχου και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Στην παρούσα φάση αποφασίστηκε να τροποποιηθεί αν χρειαστεί, το σημείο τοποθέτησης των δικτύων της ΔΕΥΑΧ, ώστε να μην επηρεαστούν τα ευρήματα και να διασφαλιστεί η συνέχιση του έργου.

Σύμφωνα με την Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, αναμένεται να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης κατάλοιπων των τειχών στο ύψος των πεζοδρομίων. Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα γίνει τροποποίηση στη θέση από την οποία θα διέλθουν τα δίκτυα τόσο της ΔΕΥΑΧ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Χανίων Μιχάλης Καλογριδάκης εξήγησε στη Ν.Κ. ότι «τα ευρήματα που εντοπίστηκαν μελετώνται αυτή τη στιγμή από την αρχαιολογία για να μας πει ακριβώς τι είναι και ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο. Πάντα όταν υπάρχουν τέτοια ευρήματα η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν καθυστερήσεις .Παρ όλα αυτά, σε συνεργασία με την αρχαιολογία θα βρούμε και τη λύση, γιατί αναγκαστικά τα δίκτυα θα πρέπει να περάσουν από κάποιο σημείο, είτε είναι αυτό, είτε από την απέναντι μεριά , άρα θα πρέπει να δούμε την έκταση τους».

Από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα αρχαία ευρήματα, έχει ενεργοποιηθεί το υποέργο των αρχαιολογικών εργασιών από εξειδικευμένη ομάδα αρχαιολόγων που ανέλαβε την ανασκαφή.

Σύμφωνα με την Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει ακριβής εκτίμηση της χρονολόγησης των ευρημάτων. Η αρχική εκτίμηση πάντως είναι πως πρόκειται για κατάλοιπα των τειχών, που χρονολογούνται πριν από τα Ρωμαϊκά χρόνια. Όσον αφορά στα κεραμικά ευρήματα και συγκεκριμένα στα θραύσματα αγγείων, πιθανόν να προέρχονται από τον 4ο αιώνα. Τα δε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα φαίνεται να είναι τμήμα ενός κτηρίου, πιθανότατα δημοσίου, επειδή είναι κτισμένο με μεγάλους λαξευμένους λίθους.

Η κ. Κατερίνα Τζανακάκη προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, υπογράμμισε ότι «αποκαλύπτεται η αρχαία πόλη. Πρόκειται για αρχαιολογικά κατάλοιπα της Αρχαίας Κυδωνίας. Περιμέναμε ότι η πορεία των εργασιών θα έφερνε στο φως αρχαία, αλλά δεν περιμέναμε να είναι τόσο ψηλά».

Προς το παρόν, το έργο συνεχίζεται στο υπόλοιπο τμήμα του από τη Δημοτική Αγορά μέχρι τη συμβολή της Χατζημιχάλη Γιάνναρη με τη Χάληδων.

Στο μεταξύ, τροποποιήσεις στην εκτέλεση των εργασιών μέσα στην εορταστική περίοδο αποφάσισε ο δήμος σε συνεργασία με τον ανάδοχο, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των επιχειρηματιών για περιορισμό των οχλήσεων έξω από τα εμπορικά καταστήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News