ΙΤΕ: Το νέο κάλεσμα στον μαγικό κόσμο της γνώσης από το “Mathesis”

Κρήτη
ΙΤΕ: Το νέο κάλεσμα στον μαγικό κόσμο της γνώσης από το “Mathesis”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινάει ο νέος κύκλος από το επιτυχημένο Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων του ΙΤΕ

Έφερε τη μάθηση κοντά σε όλους και κυρίως δωρεάν, διεύρυνε ακόμα περισσότερο τους ορίζοντες των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του ΙΤΕ, αφουγκράστηκε τα μηνύματα των καιρών, και αγκαλιάστηκε από όλους με την επιτυχία να ανοίγει όλο και περισσότερα παράθυρα στον μαγικό κόσμο της γνώσης. Ο λόγος για το “Mathesis”, ένα εμπνευσμένο και μοναδικό “πείραμα” στα ελληνικά - και όχι μόνο - “χρονικά”, με πνευματικό πατέρα τον Στέφανο Τραχανά.

Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων “Mathesis”, το οποίο ιδρύθηκε το 2015 ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, έχει ήδη ένα “βιογραφικό” που το κατατάσσει στην κορυφή των αντίστοιχων παγκοσμίως και μια ανταπόκριση από το κοινό που προϊδεάζει για ένα ακόμα πιο ελπιδοφόρο αύριο. Ξεκίνησε ως ένα όραμα για μια Ελλάδα που δε θα έμενε πίσω στην αλματώδη πορεία των ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων και ως μια ακόμη προσφορά γνώσης σε όσους διψούν για μάθηση, και αποδείχτηκε ως ο προάγγελος μιας εποχής όπου η ψηφιακή διδασκαλία λόγω της COVID-19 μετατράπηκε σε μια παγκόσμια καθημερινότητα.

Δωρεάν γνώση επιπέδου

Ίσως, όμως, το πιο σημαντικό επίτευγμα του “Mathesis” να μην είναι άλλο από το ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων υψηλού επιπέδου από κορυφαίους καθηγητές και η συμμετοχή στις εξετάσεις είναι δωρεάν. Απαιτείται μόνο μια μικρή συμβολή του συμμετέχοντος - της τάξης των 20 ευρώ - για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης. Ένα συμβολικό ποσό προσιτό σε όλους. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν.

Τα νέα μαθήματα

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη διαδρομή του, το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων “Mathesis” προσφέρει σε αυτό τον κύκλο δύο νέα, πολύ σημαντικά μαθήματα. Το πρώτο από αυτά τα νέα μαθήματα είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Σε μια εποχή όπου οι “ψευδείς ειδήσεις”, τα “fake news”, επελαύνουν με όχημα το διαδίκτυο, το νέο μάθημα με τίτλο “Ανορθολογισμός και Ψευδοεπιστήμη: Ένα μάθημα για τον πολίτη του καιρού μας” θίγει το κρίσιμο ζήτημα του ανορθολογισμού, ο οποίος πολλές φορές υποσκάπτει τα ίδια τα θεμέλια των κοινωνιών μας. Το μάθημα στοχεύει στην καλλιέργεια του επιστημονικού εγγραμματισμού και της κριτικής σκέψης, καθώς και της ανάπτυξης δεξιοτήτων διαχείρισης των λογικών και γνωστικών μεροληψιών στις οποίες όλοι μας υποπίπτουμε. Το μάθημα αποτελεί καρπό συλλογικής προσπάθειας, από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και πιο συγκεκριμένα τους Πάνο Σαπουντζή, Στέφανο Τραχανά, Λευτέρη Ζούρο και Βάσω Παυλίδου, οι οποίοι προέρχονται από πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία, όπως Νευροεπιστήμη, Φυσική, Αστροφυσική και Βιολογία, αλλά και γνωστούς, ιδιαίτερα αγαπητούς στο ευρύ κοινό, επικοινωνιολόγους της επιστήμης, όπως ο Στάμος Αρχοντής και ο Στέφανος Βαμβάκος.

“Νέα όνειρα”

Επιπλέον, εγκαινιάζεται αυτή την περίοδο μια νέα σειρά μαθημάτων για τις τέχνες. Η αρχή γίνεται με το μάθημα “Νέα όνειρα: Εισαγωγή στην Τέχνη των νέων Μέσων”. Στο μάθημα αυτό, με διδάσκοντες τους Δημήτρη Γραμμένο και Ανθή Στρατάκη από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, οι ταξιδιώτες στη γνώση θα δουν μια από τις πιο ωραίες πλευρές του ανθρώπου, την ικανότητά του να δημιουργεί Τέχνη και ειδικότερα να χρησιμοποιεί νέα τεχνολογικά μέσα, όπως η εικονική πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη, για να πετύχει τον σκοπό αυτό.

“Κβαντική Φυσική”

Σε επανάληψη προσφέρεται επίσης το μάθημα του Στέφανου Τραχανά “Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1: Οι βασικές αρχές”, με διδακτική στήριξη από τον ίδιο και τον Γιάννη Καραδάμογλου από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το μάθημα έχει προσαρμοστεί ειδικά για καθηγητές Λυκείου, οι οποίοι φέτος καλούνται για πρώτη φορά να διδάξουν μια στοιχειώδη εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Κβαντομηχανικής. Στο μάθημα αυτό, και η βεβαίωση προσφέρεται δωρεάν, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή βοήθεια προς τους εκπαιδευτικούς, και κατ’ επέκτασιν προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, πάντοτε με μηδέν κόστος για την Πολιτεία.

Μια διαφορετική οπτική

Τέλος, προσφέρεται σε επανάληψη το μάθημα “Το κακό: Μαθήματα Ηθικής Φιλοσοφίας”, με διδάσκοντα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Παύλο Κόντο. Το μάθημα αυτό, με αντικείμενο τη φιλοσοφική προσέγγιση του προβλήματος του κακού στον κόσμο, θέτει πολλά προκλητικά ερωτήματα και υπόσχεται μια διαφορετική οπτική πάνω στο “κακό”, είτε αυτό εμφανίζεται γύρω μας, είτε μέσα μας, είτε σε μια ταινία ή σε ένα μυθιστόρημα. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και όλα τα μαθήματα ξεκινάνε στις 12 Δεκεμβρίου στη διεύθυνση https://mathesis.cup.gr. Η πρώτη εβδομάδα τους είναι ήδη διαθέσιμη κατά την περίοδο των εγγραφών.

Η διαδρομή της επιτυχίας του “Mathesis” από το 2015

Το “Mathesis” ιδρύθηκε το 2015 με πρωτοβουλία και βασική ευθύνη του διευθυντή του, Στέφανου Τραχανά, ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του ΙΤΕ. Προσφέρει μαθήματα που προέρχονται κυρίως από τις ενότητες της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας, της Πληροφορικής, των Μαθηματικών και της Φυσικής, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προσθέσει και αρκετές νέες θεματικές, όπως βασικές ψηφιακές δεξιότητες, εκλαΐκευση του δικαίου κ.ά. Ως διδάσκοντες των μαθημάτων επιλέγονται οι καλύτεροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι στο πεδίο τους από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού, και σε περιπτώσεις μαθημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης έμπειροι επαγγελματίες με βαθιά θεωρητική και πρακτική γνώση στο αντικείμενό τους. Μέχρι σήμερα έχει προσφέρει συνολικά 57 διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Ως τώρα έχουν εγγραφεί 110.000 πολίτες στο “Mathesis” και έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 70.000 επιτυχείς ολοκληρώσεις μαθημάτων. Η παρακολούθηση των μαθημάτων, εκτός από ελεύθερη, είναι και δωρεάν. Υπάρχει μόνο ένα μικρό αντίτιμο - της τάξης των 20 ευρώ - για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βεβαίως οι συμμετέχοντες την επιθυμούν και τη δικαιούνται. Για τους άνεργους και η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί σχεδόν 7.000 δωρεάν βεβαιώσεις σε άνεργους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το “Mathesis” αποτελεί έναν δημόσιο οργανισμό, χωρίς άμεση ή έμμεση κρατική υποστήριξη, ο οποίος βασίζει τα έσοδά του στις παραπάνω βεβαιώσεις καθώς και στη δωρητική στήριξη από οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες, με κύριο και ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Σημαντική είναι η βοήθεια που έχει δοθεί από τον γενέθλιο τόπο της πρωτοβουλίας, την Κρήτη. Η Παγκρήτια Τράπεζα, τα “Πλαστικά Κρήτης”, η Περιφέρεια Κρήτης και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής έχουν στηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια, “υιοθετώντας” μαθήματα, καλύπτοντας δηλαδή το κόστος δημιουργίας και προσφοράς τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News