Έφη Αχτσιόγλου στο neakriti.gr: «Αδικημένη η Κρήτη» - «Αδιαμφισβήτητα επόμενος πρωθυπουργός ο Τσίπρας»

Κρήτη
Έφη Αχτσιόγλου στο neakriti.gr: «Αδικημένη η Κρήτη» - «Αδιαμφισβήτητα επόμενος πρωθυπουργός ο Τσίπρας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του neakriti.gr άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση στο ζήτημα των συνταξιούχων

Την πεποίθηση πως η Κρήτη προσφέρει αρκετό πλούτο στην Ελλάδα εξέφρασε μέσω του neakriti.gr, η τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Έφη Αχτσιόγλου. Η ίδια υποστήριξε πως η Κρήτη έχει πολλές δυνατότητες, οι οποίες θα αξιοποιηθούν μόνο εφόσον στηριχτεί από το κράτος χρηματοδοτικά. Η ίδια, μεταξύ άλλων, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση στο ζήτημα των συνταξιούχων, οι οποίοι βιώνουν αδικία και ταυτόχρονα εξαπάτηση.

Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε πως το αφορολόγητο πρέπει να αφορά το σύνολο των εργασιακών ομάδων, ενώ έκανε σαφές πως η Ν.Δ. κινείται προς την πλευρά «των ολιγοπωλιακών κερδών στην ενέργεια, στις τράπεζες κ.λπ.» και ξεκαθάρισε πως υπάρχει ραγδαία επιδείνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας. Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στα σενάρια που τη θέλουν ως επόμενη αρχηγό του κόμματος, καθιστώντας σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πρόσωπο που εκφράζει συνολικά τον προοδευτικό αριστερό χώρο.

Είστε νομικός, κυρία Αχτσιόγλου. Θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο όσον αφορά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού συστήματος που έφερε η κυβέρνηση. Πώς το κρίνετε;

«Συνολικά με το ασφαλιστικό σύστημα ουσιαστικά οι συνταξιούχοι βιώνουν τη μεγαλύτερη εξαπάτηση, αδικία. Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στην κυβέρνηση καθόσον έλεγε πως θα στηρίξει τους συνταξιούχους, διότι υποτίθεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τους επέφερε δεινά. Και αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να τους περικόψει τη 13η σύνταξη, που ήταν ένα μέτρο με σκοπό να υπάρξει μόνιμη υποστήριξη προς τους συνταξιούχους. Ήταν ένα τεράστιο ποσό, καθόσον έφτανε περίπου 1 δισ. τον χρόνο. Αυτή τη στιγμή, οι συνταξιούχοι θα το είχαν πάρει τρεις φορές και τελικά δεν το πήραν. Θα ήταν μια σημαντική ενίσχυση ιδίως σήμερα που διανύουμε περίοδο ακρίβειας. Τους εξαπάτησε και στο ζήτημα των αναδρομικών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε αντιμέτωπη με τις δικές της αμαρτίες. Ήταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. που είχε κόψει τις συντάξεις το 2012 και βγήκε η απόφαση ότι δεν ήταν συνταγματική η περικοπή και έπρεπε να δοθούν αναδρομικά. Ήρθε αντιμέτωπη με το δικό της πρόβλημα και, αντί να το επιλύσει, τους εξαπάτησε. Και την ίδια ώρα, τους διαβεβαίωνε ότι δε θα πρέπει να κάνουν προσφυγές στα δικαστήρια, γιατί υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίζονταν πολιτικά. Και εντέλει δεν έδωσε αναδρομικά στους συνταξιούχους, αλλά λίγα σε κάποιους.

Και επίσης η κυβέρνηση πανηγυρίζει την αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023 που ήταν θεσμοθετημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 υποστήριζε πως θα αυξηθούν οι συντάξεις από 1/1/2023. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει τα εύσημα γιατί δεν κατήργησε την παροχή, η οποία ήταν νομοθετημένη. Βλέπουμε μια εντελώς εξαπατητική στάση απέναντι στους συνταξιούχους.

Όσον αφορά τους ασφαλισμένους, δεν καταργείται η ειδική εισφορά κοινωνικής ασφάλισης. Έχει δημιουργήσει επικοινωνιακά την αντίδραση αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι άλλο ζήτημα η εισφορά αυτή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία καταργείται. Ήταν ένα μνημονιακό χαράτσι και θα έπρεπε να καταργηθεί.

Σκοπίμως δίνουν στους συνταξιούχους ότι η κατάσταση βελτιώνεται, ενώ στην πραγματικότητα οι συνταξιούχοι έχουν περιορίσει το ονομαστικό τους εισόδημα (13η εισόδημα), αλλά και το πραγματικό εισόδημά τους λόγω της ακρίβειας».

Η εργασιακή επισφάλεια είναι στο ζενίθ, ενώ οι τελευταίες έρευνες κάνουν λόγο για καταβαράθρωση των κατώτερων οικονομικά νοικοκυριών. Τι θα κάνει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, όπου από τη μία πλευρά βλέπουμε υψηλό κόστος ενέργειας και πληθωρισμό, όπου η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην τιμή του ρεύματος, και η άλλη όψη έχει να κάνει με τα χαμηλά εισοδήματα. Έχει χαθεί το 40% της αγοραστικής δυναμικής των ατόμων που λαμβάνουν μέχρι 750 ευρώ, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ. Μιλάμε για μια διαρκή συρρίκνωση του εισοδήματος. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκης και δεν κάνει πολιτικές στήριξης του εισοδήματος. Εμείς λέμε, πέρα από τις συγκεκριμένες ενέργειες που θα κάνουμε για τη μείωση του κόστους ενέργειας, για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και συνολικά τιμαριθμική αναπροσαρμογή συνολικά, δηλαδή αύξηση των μισθών συνολικά. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε οι πολίτες να έχουν μισθούς οι οποίοι θα είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Με αυτό το μέτρο, σε συνδυασμό με τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, οι πολίτες θα μπορούν να απεγκλωβιστούν.

Επίσης, εμείς επιμένουμε στην αύξηση του αφορολόγητου των 10.000 ευρώ και θεωρούμε πως πρέπει να αφορά όλους. Είναι άδικο, ανάλογα με το εάν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, αγρότης κ.λπ., να έχεις άλλο αφορολόγητο. Το αφορολόγητο πρέπει να είναι ίδιο για όλους και θα πρέπει να ανέβει για να συμβάλλουν τα μέτρα στην ανάκτηση του εισοδήματος».

Είπατε για αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ στο πρόγραμμά σας αναφέρεστε σε επαναφορά 13ης σύνταξης. Σε συνδυασμό με τις προσλήψεις που κηρύττετε στον υγειονομικό και εκπαιδευτικό χώρο, φοβάστε μήπως σας κατηγορήσουν για προσέλκυση ψηφοφόρων στη βάση μιας παροχολογικής αντίληψης;

«Έχουμε σαφή οπτική και έχουμε προτάσεις οι οποίες προέκυψαν μέσα από διαρκή διαβούλευση των φορέων και των εκπροσώπων των εργαζομένων. Το ζήτημα είναι από ποια πλευρά στέκεσαι στα προβλήματα της κοινωνίας. Η Ν.Δ. στέκεται με την πλευρά των ολιγοπωλιακών κερδών στην ενέργεια, στις τράπεζες κ.λπ. Αφήνει να συσσωρεύονται υπεκέρδη, ενώ συρρικνώνεται η αγοραστική δυναμική του πολίτη. Εμείς έχουμε διαφορετική θέαση και απαντάμε με γνώμονα τον πολίτη και τα προβλήματά του».

Είστε νομικός. Υπάρχει συρρίκνωση κοινωνικών δικαιωμάτων που ορίζονται ως οι παραχωρήσεις του κράτους απέναντι στον πολίτη;

«Υπάρχει ραγδαία επιδείνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και στα ζητήματα της Παιδείας και της Υγείας, όπως έγινε αντιληπτό με το τελευταίο νομοσχέδιο. Βλέπουμε επίσης μια διάλυση δημόσιων δομών. Την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι κρίσεις, καταρρέει το μέτωπο της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Βλέπουμε μια κυβέρνηση που συρρικνώνει περαιτέρω χώρους, όπως Υγεία, Παιδεία κ.λπ. Στην υπόθεση της Παιδείας έχουμε αποκλεισμό των παιδιών από τη δημόσια παιδεία, ενώ εξίσωσε τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια πανεπιστήμια. Έχουμε επιλογές αδικίας. Έχουμε επιλογές προνομίων υπέρ των ολίγων. Εμείς καταθέτουμε ένα συνολικό πρόγραμμα των δομών στην υγεία, στην παιδεία και στην ασφάλιση».

Αναξιοποίητες οι δυνατότητές της - «Η Κρήτη προσφέρει αλλά δε βλέπει ανταπόδοση»

Πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την Κρήτη;

«Η Κρήτη είναι μεγάλος πλούτος για τη χώρα μας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως αυτό που προσφέρει στη χώρα δεν της ανταποδίδεται. Είναι μια αδικημένη περιφέρεια με όρους προσφοράς στο σύνολο του ΑΕΠ, αλλά και στο σύνολο της παραγωγικής δυναμικής.

Η Κρήτη έχει παραγωγική δυναμική καθόσον βασίζεται ως αναπτυξιακό μοντέλο στον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι προνόμιο της Κρήτης. Εμείς δε μιλάμε για υποβάθμιση. Η Κρήτη έχει δυνατότητες να προχωρήσει και σε άλλους τομείς. Πώς στηρίζει το κράτος. Το κράτος στηρίζει χρηματοδοτικά, με σκοπό κάποιοι κλάδοι να πάνε μπροστά. Επίσης θέτει τους όρους. Η Κρήτη μ’ ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης θα μπορέσει να αναδείξει τα προσόντα της».

Πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο πως είστε η επόμενη αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τι απαντάτε;

«Στην Αριστερά, δεν κινούμαστε με προσωπικούς σχεδιασμού. Στην Αριστερά έχουμε δημοκρατικές διαδικασίες και όργανα και αυτή τη στιγμή έχουμε έναν εξαιρετικά ισχυρό αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος επιβεβαίωσε πολύ πρόσφατα την υποστήριξη που λαμβάνει από το σύνολο των μελών του κόμματος. Στο τελευταίο συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχτηκε ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός, ο οποίος μας εκφράζει με τον πλέον καθαρό τρόπο. Και είναι τιμή μας ταυτόχρονα που είναι το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και θα είναι το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ως επόμενος πρωθυπουργός».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News