Ελαιόλαδο: Τιμές πάνω από 5 ευρώ - Γιατί η κούρσα ανόδου της τιμής «μπερδεύει» τους παραγωγούς (βίντεο)

Κρήτη
Ελαιόλαδο: Τιμές πάνω από 5 ευρώ - Γιατί η κούρσα ανόδου της τιμής «μπερδεύει» τους παραγωγούς (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ένας μετά τον άλλον σπάνε οι συνεταιρισμοί στη Σητεία το φράγμα των 5 ευρώ ανά κιλό το ελαιόλαδο, με την χρονιά να αναδεικνύεται η χρυσή χρονιά της Κρήτης που γίνεται προσπάθεια να μπαλώσει οικονομικές τρύπες των τελευταίων ετών - Πρώτος σε τιμή αυτή την ώρα, είναι ο Συνεταιρισμός της Ζάκρου με 5.016 ευρώ το κιλό, ενώ 5,010 δίνει σήμερα ο Συνεταιρισμός Σταυρωμένου
  • Κούρσα ανόδου στην τιμή του ελαιολάδου σπάζοντας το φράγμα των 5 ευρώ
  • Χρυσή χρονιά για το λάδι ανάλογη με αυτές τις δεκαετίας του '90
  • Μένει ο προβληματισμός για την έλλειψη εργατών γης

Κούρσα ανόδου, με το ελαιόλαδο ανά κιλό να σπάει το φράγμα των πέντε ευρώ το κιλό, ακολουθούν συναιτερισμοί της Σητείας. Με πρώτο το Συναιτερισμό της Ζάκρου, το χρυσάφι της Κρήτης, έφτασε στα 5 ευρώ και 16 λεπτά την ώρα που η παραγωγή βρίσκεται στο απόγειό της.

Πέντε ευρώ και δέκα λεπτά παίρνει το κιλό το ελαιόλαδο σήμερα ο συνεταιρισμός Σταυρωμένου. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Γιάννης Μαζωνάκης, τέτοια χρονιά έχουν να ζήσουν η πολλά χρόνια, ενώ σε ότι αφορά την τιμή  αντίστοιχη μπορούν να θυμηθούν μόνο τη δεκαετία του 90.

Πάντως η κούρσα ανόδου στην τιμή, δείχνει να έχει μπερδέψει τους παραγωγούς που βλέποντας συνεχώς να ανεβαίνει, δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν - περιμένοντας ίσως και μεγαλύτερη τιμή - με τον κ. Μαζωνάκη να εξηγεί ότι για το λόγο αυτό και προκειμένου να υπάρχει μια σταθερή ροή, επιβάλλεται κάπου η τιμή του ελαιολάδου να σταθεροποιηθεί.

Ωστόσο όση είναι η αισιοδοξία για το ελαιόλαδο… άλλος τόσος είναι ο προβληματισμός για την ελαιοσυλλογή που λόγω έλλειψης εργατικών χεριών πηγαίνει αργά.

Ξεκινώντας όπως επισήμανε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού σταυρωμένου από το ξημέρωμα και φτάνοντας μέχρι το σούρουπο, επιχειρούν να μαζέψουν ότι μπορούν, προκειμένου στο τέλος να μη μείνει πάνω στα δέντρα μεγάλη ποσότητα αμάζευτου ελαιόκαρπου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News