«Ούτε μάγοι, ούτε δώρα»: Οι Κρητικοί «κόβουν» τα περιττά και ρίχνουν βάρος στο τραπέζι των Χριστουγέννων

Κρήτη
«Ούτε μάγοι, ούτε δώρα»: Οι Κρητικοί «κόβουν» τα περιττά και ρίχνουν βάρος στο τραπέζι των Χριστουγέννων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις γιορτινές αγορές “ποντάρουν” οι έμποροι της Κρήτης, που κρατούν ωστόσο “μικρό καλάθι” - Χρήματα μόνο για το τραπέζι... και ό,τι περισσέψει για στολίδια και δώρα διαθέτουν οι καταναλωτές

«Οι καταναλωτές στην Κρήτη ψωνίζουν περισσότερο είδη διατροφής και απλά κινούνται διερευνητικά ενόψει της αγοράς των Χριστουγέννων. Αν τους περισσέψουν χρήματα θα αγοράσουν και δώρα για τις γιορτές. Αλλιώς, θα μείνουν στα τρόφιμα!».

Αυτό είναι το συμπέρασμα που μεταφέρει στο neakriti.gr,  ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γιώργος Πολιουδάκης. «Και μετά την περασμένη εβδομάδα που για όλη την εβδομάδα είχαμε την Black Friday, όποιοι ήθελαν να κάνουν κάποιες αγορές τις έκαναν. Τώρα είναι σε αναμονή για το εορταστικό ωράριο, που ξεκινάει στις 11 του μήνα. Αλλά στην παρούσα φάση, οι καταναλωτές ψωνίζουν κυρίως τα είδη της διατροφής τους από τα σούπερ-μάρκετ και περιμένουν τις γιορτές για να πάρουν τα δώρα τους, όπως θέλουμε κι εμείς να ελπίζουμε»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εμπορικός κόσμος σε ολόκληρη την Κρήτη κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι του ώστε οι καταναλωτές να βρουν προσιτές τιμές και να επισκεφτούν όμορφα στολισμένα καταστήματα, κάτι που βοηθάει και στην καλύτερη ψυχολογία του καταναλωτή.

Πάντως, σήμερα, όπως λέει ο Γιώργος Πολιουδάκης, ο κόσμος κατεβαίνει στην αγορά μόνο για να κάνει μια βόλτα και να διερευνήσει τα είδη και τις τιμές. «Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σε σχέση με πέρυσι πόσο κάτω είναι φέτος η αγοραστική κίνηση. Αυτό θα μπορέσουμε να το κάνουμε μετά τις γιορτές. Σίγουρα πάντως είναι πολύ πιο κάτω σήμερα η αγοραστική κίνηση, αφού ούτε ο πληθωρισμός ούτε το ενεργειακό ήταν πέρυσι σε τόσο μεγάλα επίπεδα», λέει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Πολιουδάκης τονίζει: «Με τον πληθωρισμό και την κρίση που υπάρχει, έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Οπότε ο κόσμος προτιμάει να δώσει βάρος στο φαγητό και μετά να κάνει και τα άλλα ψώνια. Και μπορεί και να μην τα κάνει. Δηλαδή, αν του περισσέψουν χρήματα θα πάει να πάρει ένα δώρο. Αν του περισσέψουν χρήματα θα πάρει ένα παπούτσι. Θα ρίξει λοιπόν το βάρος στη διατροφή για να κάνει το γιορτινό τραπέζι, γιατί χωρίς φαΐ δεν κάνει, χωρίς δώρο κάνει».

Ελπίζουν μεν αλλά...

Οι έμποροι σε ολόκληρη την Κρήτη, έχοντας ήδη υποστεί τις ζημιές της οικονομικής κρίσης και των καιρικών φαινομένων σε κάποιες περιοχές, δίνουν μεγάλη σημασία στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Όπως λέει στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της ΟΕΣΚ Μανόλης Κουμαντάκης, «όσο πλησιάζουμε στις γιορτές, πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί και η αγοραστική κίνηση στην αγορά της Κρήτης. Τώρα προς το παρόν οι καταναλωτές κινούνται διερευνητικά. Ελπίζουμε ότι θα πάμε καλά. Θα υπάρχουν καλές τιμές και καλές ποιότητες»...

Έτσι, σε κλίμα εορταστικό μπαίνουμε πλέον από την ερχόμενη Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Εκείνη την ημέρα τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Η δεύτερη θα είναι η αμέσως επόμενη, δηλαδή η Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, με το ωράριο να είναι επίσης από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Το εορταστικό ωράριο θα ισχύσει έως τις 8 Ιανουαρίου και, στο πλαίσιο αυτού, τα καταστήματα κάποιες ημέρες θα λειτουργήσουν με συνεχές ωράριο, δίδοντας έτσι την ευκαιρία στους καταναλωτές να έχουν άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους προκειμένου να δουν τις βιτρίνες, να κάνουν έρευνα αγοράς και να προβούν σε αγορές.

Κλειστά ωστόσο θα παραμείνουν την Κυριακή των Χριστουγέννων 25 Δεκεμβρίου όπως και ανήμερα των Χριστουγέννων, δηλαδή τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022. Κλειστά επίσης θα είναι την ημέρα της Πρωτοχρονιάς όπως και ανήμερα, όπως και τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου.

Χριστούγεννα στις πληγείσες περιοχές

Να δοθούν περισσότερες ενισχύσεις όπως και ελαφρύνσεις και απαλλαγές ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε σχέση με αυτές που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, ζητάει από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανόλης Κουμαντάκης, που μιλώντας στο neakriti.gr,  δίνει έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στη Σητεία, όπου ήδη έχουν ανοίξει οι πληγείσες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με την Αγία Πελαγία όπου οι επιχειρήσεις λειτουργούν μόνο καλοκαίρι. Τα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά και τις δύο ερχόμενες Κυριακές 11 και 18 του μήνα αντίστοιχα, ενώ όλη η αγορά της Κρήτης “ποντάρει” πλέον σοβαρά στην εορταστική περίοδο, μετά τα “χτυπήματα” της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν κυρίως την Αγία Πελαγία και τη Σητεία, στη διάρκεια της “φονικής” κακοκαιρίας της 15ης Οκτωβρίου, με ορισμένες μόνο από τις οικονομικές και θεσμικές υποχρεώσεις της Πολιτείας να έχουν εκπληρωθεί!

«Κάποια πράγματα προχωράνε. Βέβαια όχι όσα είχαμε ζητήσει. Αλλά μέσα από μια διαδικασία, οι πληγέντες επιχειρηματίες έχουν πάρει κάποια χρήματα από την Περιφέρεια Κρήτης. Δεν είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, αλλά προχωράει η διαδικασία και ελπίζουμε να δούμε περισσότερα. Έτσι κι αλλιώς, η αγορά της Αγίας Πελαγίας τώρα είναι κλειστή. Στη Σητεία όμως ήδη πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δουλεύουν ξανά. Βέβαια οι αποζημιώσεις σε γενικές γραμμές καθυστερούν», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανόλη Κουμαντάκη.

Στο μεταξύ, όπως ξεκαθαρίζει ο Μανόλης Κουμαντάκης, στις πληγείσες περιοχές θα δοθούν και άλλου είδους βοήθειες, όπως είναι να “παγώσουν” οφειλές των πληγέντων προς το κράτος. «Αναβολές σε πληρωμές θα υπάρξουν. Βέβαια, μην περιμένουμε να δούμε στη Σητεία τη χριστουγεννιάτικη αγορά να είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά δε θα είναι χαμένη η αγορά. Θα δουλέψει η αγορά και ο εκεί Εμπορικός Σύλλογος θα κάνει κάποιες ενέργειες για τη χριστουγεννιάτικη αγορά. Τα καταστήματα θα δουλέψουν», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΣΚ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μόνο στη Σητεία οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές ξεπερνούν τις 130. Πολλές από αυτές μπόρεσαν και άνοιξαν ξανά, ενώ δε λείπουν και εκείνες που καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της Σητείας, που θεωρούν ότι είναι ανεπαρκή τα μέχρι σήμερα μέτρα.

Περιμένουν να δουν βοήθεια στην πράξη

Πάντως, η ΟΕΣΚ έχει στείλει από τον περασμένο μήνα επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Εργασίας, προκειμένου να ζητήσει να “τρέξει” άμεσα το πρόγραμμα κρατικής αρωγής, να δοθούν οι προκαταβολές σε σύντομο χρόνο και να μπουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές σε αναστολή όπως έχει συμβεί σε άλλες φυσικές καταστροφές όπως τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου ή στην υπόλοιπη χώρα.

Παράλληλα ζητάει αναστολή πληρωμής σε όλες τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες και να ληφθούν μέτρα για την ανακούφισή τους.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, δημοσιεύτηκε η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών με θέμα την παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου (ΦΕΚ Β’ 5871/17.11.2022).

Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, ενεργοποιούνται μια σειρά από διευκολύνσεις για τους πληγέντες που επλήγησαν από τις πλημμύρες του προηγούμενου μήνα στην Κρήτη και συγκεκριμένα:

- Παρατείνονται μέχρι και τις 18 Απριλίου 2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, που λήγουν ή έληξαν κατά το διάστημα 15 Οκτωβρίου 2022 μέχρι και 18 Απριλίου 2023.

- Οι δόσεις ρυθμίσεων-διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν ή έληξαν από 15 Οκτωβρίου 2022 μέχρι και 18 Απριλίου 2023 παρατείνονται μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης. Η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις αυτές παρατείνεται κατά τους μήνες της χορηγηθείσας παράτασης.

- Αναστέλλεται μέχρι και τη 18η Απριλίου 2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων τη 15η Οκτωβρίου 2022 οφειλών.

- Τυχόν καταβληθείσες προσαυξήσεις, τόκοι και επιβαρύνσεις εκπρόθεσμης καταβολής που επιβλήθηκαν στις οφειλές των δύο πρώτων παραγράφων, από τις 15 Οκτωβρίου 2022 μέχρι την ημερομηνία ισχύος της υπουργικής απόφασης, επιστρέφονται ύστερα από σχετική αίτηση του φορολογούμενου στην αρμόδια υπηρεσία. Επίσης, ρυθμίσεις που τυχόν απωλέσθηκαν από τις 15 Οκτωβρίου 2022 μέχρι την ημερομηνία ισχύος της απόφασης αναβιώνουν ύστερα από σχετική αίτηση του φορολογούμενου.

Για την τελευταία συνάντηση των εμπόρων στο Ηράκλειο με τον υπουργό των Οικονομικών, ο Μανόλης Κουμαντάκης τόνισε με νόημα: «Αυτό που ζητάμε εμείς είναι ανάπτυξη. Τέρμα πια όλο αυτό με τις συνεχώς επιδοτήσεις. Ουσιαστικά με τις επιδοτήσεις δε βοηθιέται η οικονομία. Εμείς πλέον ζητάμε να μπούμε σε διαδικασία ανάπτυξης. Να στηρίξει την ανάπτυξη η κυβέρνηση»...

Στο μεταξύ βέβαια, «τα βοηθήματα και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να δίνονται, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους το οποίο παραμένει υψηλό. Αυτό μας είπε ο κ. Σταϊκούρας στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε μαζί του»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News