Ηράκλειο: Άγρια κόντρα μετά τη “βόμβα” του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των Επιτροπών

Κρήτη
Ηράκλειο: Άγρια κόντρα μετά τη “βόμβα” του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των Επιτροπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου στον απόηχο της απόφασης που τάραξε τα νερά

Στον απόηχο της προ ημερών απόφασης- “βόμβας” της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές (για την τρέχουσα δημοτική περίοδο που ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο) τις διατάξεις που πέρασε μετεκλογικά η κυβέρνηση, και με τις οποίες άλλαξε ο τρόπος συγκρότησης και σύνθεσης των Οικονομικών Επιτροπών και Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των Δήμων, έτσι ώστε να δοθεί - μετεκλογικά και κόντρα στο αποτέλεσμα της κάλπης - υποχρεωτική πλειοψηφία 3/5 των δημοτικών Αρχών, κινήθηκε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Η εξαιρετικά σημαντική δικαστική εξέλιξη βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο της συζήτησης, πυροδοτώντας διαξιφισμούς, αντιπαραθέσεις και αρκετές στιγμές έντασης.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για δικαίωσή τους, δεδομένου ότι από την αρχή της τρέχουσας δημοτικής θητείας είχαν κάνει λόγο για «νόθευση» του εκλογικού αποτελέσματος και της βούλησης του ηρακλειώτικου λαού, όπως εκφράστηκε στην κάλπη του Μαΐου του 2019, μετά τις κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις που κρίθηκαν οριστικά αντισυνταγματικές. Έκαναν λόγο μάλιστα για δικαίωση για την οποία δεν πανηγυρίζουν, αλλά αισθάνονται λύπη, καθώς στην περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου επισφραγίστηκε - όπως τόνισαν - μια αντιδημοκρατική λειτουργία αυτή την τριετία, μέσω εμμονικής προσήλωσης της δημοτικής Αρχής σε αντισυνταγματικά νομοθετήματα, τα οποία τελικά κατέπεσαν και με τη βούλα της Δικαιοσύνης!

Οι της αντιπολίτευσης εκτόξευσαν “πυρ” ομαδόν κατά της δημοτικής Αρχής, ενώ κάποιοι “πέταξαν και το γάντι” προς την πλευρά της ίδιας για να δρομολογήσει εξελίξεις αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας, όχι μόνο μέσω της αναμενόμενης - μετά την απόφαση του ΣτΕ - ανασυγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που κρίνονται παράνομες και άκυρες, αλλά και σε επίπεδο αλλαγής πολιτικής, με τη λήψη αποφάσεων - όπως προέτρεψε ευθέως ο Ηλίας Λυγερός - στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στις Επιτροπές.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης κάλεσε χαρακτηριστικά, μάλιστα, τη δημοτική Αρχή να αλλάξει έστω και στο... νήμα της θητείας νοοτροπία και να σταματήσει να βλέπει τον θεσμό τη Αυτοδιοίκησης ως ιδιοκτησία της, ενώ ο Πέτρος Ινιωτάκης έθεσε και θέμα παραιτήσεων...

Μέσα στην όλη αντιπαράθεση και έντονη συζήτηση ακούστηκαν και κάποια βαριά λόγια, για τα οποία μάλιστα στο κλείσιμο της συζήτησης εξέφρασε μια προσωπική πικρία ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση που είχε επισημάνει και παλαιότερα, πως η δημοτική Αρχή επέλεξε να τηρήσει τον νόμο και πως δεν ήταν υποχρεωμένη να οδηγηθεί σε ένα ευρύ πλειοψηφικό σχήμα, ενώ ως προς το διά ταύτα ο δήμαρχος τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουν όλοι τα σχετικά νομοθετήματα που αναμένεται λογικά να θεσπίσει άμεσα η κυβέρνηση - συμμορφούμενη με την απόφαση του ΣτΕ - αν και απηύθυνε και ένα κάλεσμα προς τις παρατάξεις να καταθέσουν προτάσεις ως προς το πώς θα χαραχτεί, μετά τα νέα δεδομένα, η γραμμή πλεύσης στη λειτουργία του Δήμου για τον έναν χρόνο που απομένει.

Γ. Κουράκης

«Το 2019 είχαμε επισημάνει σε αυτήν την αίθουσα τις αντισυνταγματικές παρεμβάσεις που έγιναν από την αρχή αλλοιώνοντας τη βούληση του λαού του Ηρακλείου. Κι ενώ είχαν καταγραφεί συγκεκριμένα αποτελέσματα, ενώ όλοι συμμετείχαμε με συγκεκριμένο εκλογικό νόμο που γνωρίζαμε, αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα. Κλέψατε από τις παρατάξεις τις έδρες και δε θέλατε σε καμιά περίπτωση συνεργασία. Θέλατε να παίρνετε αποφάσεις σε σύνολο 49μελούς συμβουλίου με 11-12 ανθρώπους!

Όλα κρίθηκαν παράνομα. Και έχετε τεράστια ευθύνη για τον Δήμο Ηρακλείου, μέσα στον οποίο είναι άνθρωποι όλων των κομμάτων του προοδευτικού τόξου, άνθρωποι δημοκρατικοί.

Το είχαμε επισημάνει πολλάκις, και σήμερα δικαιωνόμαστε, αλλά λυπούμαστε - προσοχή, δε χαιρόμαστε - ότι έπρεπε σήμερα από μόνοι σας να τοποθετηθείτε για αυτή την παραβίαση των επιταγών του Συντάγματος και της ελεύθερης βούλησης των Ηρακλειωτών. Εμείς για άλλη μια φορά καταγγέλλουμε την πρακτική σας. Λυπούμαστε που ο Δήμος Ηρακλείου έχει στιγματιστεί κυβερνώμενος μειοψηφικά. Να ξέρετε πως ήρθε η ώρα της συνεννόησης και της σύνθεσης», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5”.

Ηλίας Λυγερός

«Σήμερα, μετά την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, νομίζω ότι κρινόμαστε όλοι. Ο καθένας ξεχωριστά και τα θεσμικά όργανα συλλογικά. Δε φτάνει να μιλάμε για τη δημοκρατία και ασκώντας εξουσία να την ποδοπατάμε στο όνομα οποιουδήποτε νομικού πλαισίου, που όπως αποδείχτηκε στην πράξη δε στηριζόταν πουθενά. Ήταν αντισυνταγματικό.

Επειδή πολλή κουβέντα έχει γίνει εδώ, εμάς προσωπικά μας δικαιώνει η απόφαση του ΣτΕ. Ξέρετε πού στεναχωριόμαστε μόνο; Στο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της παρουσίας της έχει να επιδείξει δρόμους δημοκρατικούς σε περιόδους πολύ σκληρές, κι όμως οι αιρετοί ακόμα και τότε έβρισκαν τρόπο να ξεπερνούν τα προβλήματα και να λειτουργεί η λογική της πλειοψηφίας πρακτικά.

Σε αυτήν την περίοδο είχαμε διαφορετική λειτουργία. Ο δήμαρχος, η δημοτική Αρχή και οι συνεργαζόμενες παρατάξεις επέβαλαν με σκληρό τρόπο αποφάσεις άκρως μειοψηφικές.

Σήμερα, το λιγότερο που θα περιμέναμε από τους ταγούς της Αυτοδιοίκησης είναι να πουν “ναι, θα βρούμε τρόπους να λύσουμε τα προβλήματα”», υπογράμμισε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”.

Δ. Βρύσαλης

«Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο γιατί πάρθηκε εκ των υστέρων, όχι γενικά αντισυνταγματικό, όχι δηλαδή ότι δε θα εφαρμοστεί στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Άρα είναι ημίμετρο η απόφαση του ΣτΕ απέναντι σε αντιδημοκρατικές διατάξεις.

Αν θέλει κανείς να κάνει κριτική στη δημοτική Αρχή, να κάνει συνολικά κριτική στα... “σομπρέρο” που “φόρεσαν” ένα σωρό νόμοι, διαχρονικά, όλων των κομμάτων, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς θα είμαστε μπροστά στη διεκδίκηση των λαϊκών αναγκών του Ηρακλείου», τόνισε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Ευρ. Κουκιαδάκης

«Δεν είναι η πρώτη απόφαση της ολομέλειας, είναι η 3η ή η 4η. Έχουμε χάσει λίγο κι εμείς την μπάλα. Είχα καταθέσει μια πρόταση-σκέψη που δε συζητήθηκε. Υπάρχουν Δήμοι που, φρονίμως ποιούντες, περνούν τις άκυρες αποφάσεις των Επιτροπών από τα Δημοτικά Συμβούλια. Έστω και τώρα δώστε μια δημοκρατική λύση. Επανεκλογή οργάνων με βάση τις διατάξεις που είναι συνταγματικές. Αυτή είναι η ευθύνη του δημοκρατικού Ηρακλείου απέναντι στις επιταγές του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμμορφωθεί ποτέ - δε θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ισχύουν αντισυνταγματικοί νόμοι», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο”.

Π. Ινιωτάκης

«Έχουμε ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Αν υπήρχε η πολιτική ευθιξία, έπρεπε να υπήρχαν παραιτήσεις. Επί τρία χρόνια επιλέξατε αντιδημοκρατικά να βάλετε την αντιπολίτευση στη θέση αντιπάλου. Σήμερα δε θα απολογηθείτε μόνο για την απόφαση του ΣτΕ, αλλά και για τη μη παραγωγή έργου...

Για μένα δεν αρκεί να συγκροτήσουμε εκ νέου τις Επιτροπές. Και τα τρία χρόνια που χάθηκαν; Η μη παραγωγή έργου;

Πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη συγνώμη προς την κοινωνία. Να αναλάβετε την ευθύνη και να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση στις Επιτροπές», σημείωσε ο επικεφαλής της “Σύν+Πραξης Πολιτών”.

Ευ. Σχοιναράκη

«Είναι μια σημαντική απόφαση που δίνει ένα μεγάλο “χαστούκι” σε όσους την αποδέχτηκαν και την υλοποίησαν. Ως Δήμος Ηρακλείου θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε πρότυπο σύνθεσης σε όλη την Ελλάδα.

Δυστυχώς κάνατε τα αντίθετα. Η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι κάτι απλό. Έχει να κάνει με τη Δημοκρατία. Με αυτά δεν παίζουμε», επισήμανε η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειον Αξίζει”.

Μ. Βασιλάκης

«Όπως έχω δηλώσει ξανά στο Συμβούλιο, το καλοκαίρι του ’19 που συζητούσαμε με τον δήμαρχο για τη συνεργασία, είχαμε καταθέσει σημείωμα μέσω του οποίου προτρέπαμε να σχηματιστεί ευρεία πλειοψηφία. Και για λόγους αρχής και για πρακτικούς λόγους, για να περνούν τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο», επισήμανε ο σύμβουλος της “Ηράκλειας Πρωτοβουλίας”.

Β. Λαμπρινός

«Τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε πέρα από το να εφαρμόσουμε τον νόμο;»

«Άκουσα το κατηγορητήριο που συνετάχθη εδώ απόψε (σ.σ. χθες βράδυ). Άκουσα και μια φρασεολογία που δεν είναι της ποιότητας των δημοτικών συμβούλων του Ηρακλείου, όπως τουλάχιστον την εννοώ εγώ και είναι γνωστή και έξω από αυτή την αίθουσα. Κάνατε ένα βασικό λάθος από την αρχή. Χρεώνετε στη δημοτική Αρχή, που θεωρείτε ότι έχει αντιδημοκρατική συμπεριφορά, το ότι εφάρμοσε, όπως και 200 δημοτικές Αρχές, τον νόμο. Εκτός συναίνεσης, στην οποία δεν μπορείτε να μας υποχρεώσει κανείς, τι άλλο μπορούσαμε ή έπρεπε να κάνουμε, πέραν του να εφαρμόσουμε τον νόμο;», επισήμανε, απαντώντας στα “πυρά”, ο δήμαρχος Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News